Građanski aktivizam u susjedstvu

Studenti blokirali rektorat Univerziteta u Beogradu

Studenti su juče, 27.11., blokirali rad rektorata Univerziteta u Beogradu: ''Ne uvažavaju mišljenje studenata, beže od odgovornosti, ne izlaze pred svoje studente i izbegavaju rešavanje studenskih pitanja.''

Skoro polovina delegata Studenskog parlamenta nezadovoljna je radom te institucije, pa je rešila da blokira ulaz u Rektorat Univerziteta u Beogradu na Studentskom trgu, dok se njihov glas ne čuje, rekli su njihovi predstavnici za naš portal.

U rektoratu je završen dvočasovni sastanak delegacije nezadovoljnog dela Studentskog parlamenta i uprave Univerziteta na kom je prisustvovala i rektorka Ivanka Popović kao i prorektor za nastavu Petar Bulat.

Studenti su nakon toga nastavili blokadu u isčekivanju da im rektorka Popović saopšti konačne odluke nakon sastanka sa Rektorskim kolegijum, koji bi trebalo da je u toku.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Jedan od predstavnika studenata koji nam se predstavio kao Filip sa Elektrotehničkog fakulteta u Beogardu istakao je da je nezadovoljstvo kulminiralo u trenutku kada im je jutros u 1 sat poslato obaveštenje o sednici koja je zakazana za danas.

“Ne uvažavaju mišljenje studenata, beže od odgovornosti, ne izlaze pred svoje studente i izbegavaju rešavanje studenskih pitanja”, kaže Filip za Nova.rs.

Studenti su Rektorskom kolegijumu i Savetu Univerziteta u Beogradu predali sledeće zahteve:

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

1. Otkazivanje ove nakaradne sednice i zabrana izmene Pravilnika o radu i organizaciji SPUB-a do verifikovanja delegata sa svih fakulteta;

2. Poništavanje nelegalnih izbora na Fakultetu organizacionih nauka i organizovanje ponovnih izbora;

3. Stopiranje korišćenja finansija SPUB-a do verifikovanja mandata delegata sa svih fakulteta.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

“Takođe zahtevamo i ostavke svih članova Izborne komisije jer, nakon sramnog izbornog procesa koji su oni vodili do sada, izlišno je nadalje uopšte razgovarati o njima kao relevantnim činiocima celokupnog izbornog procesa a kamoli trpeti da neuko, traljavo i skandalozno nastave da se bave pitanjima izbornih radnji koje još uvek nisu završene na svim fakultetima”, navedeno je u saopštenju Studentskog parlamenta.

Ukoliko navedeni zahtevi ne budu bili ispoštovani, a kako je Rektorski kolegijum već duže vreme detaljno upoznat sa čitavom situacijom, studenti poručuju da će biti prinuđeni da “svoju borbu za poštovanje Akata i načela Univerziteta radikalizuju i tako stvore mogućnost da napokon rade u interesu svojih kolega”.

Neki od transparenata kojim je izlepljena zgrada Rektorata glase: “Dokle više”, “Večera 150.000 dinara”, “Ovo je i naša kuća”.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije