Za sportsko-rekreacionu zonu a ne odlagalište šljake - Inicijativa protiv odlagališta šljake i pepela iz Termoelektrane u MZ Šićki Brod, Tuzla

Sutra protest građana povodom izgradnje odlagališta šljake na jezeru Šićki Brod

Ekološka udruženja s područja Tuzle i Lukavca u petak organiziraju protestni skup kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo u vezi s najavljenim formiranjem deponije šljake i pepela iz tuzlanske Termoelektrane uz jezero Šićki Brod.

Nacrt izmjena i dopuna Prostornog plana Tuzlanskog kantona (TK) već izvjestan period nailazi na osporavanje građana i stručnjaka u Tuzli i Lukavcu, jer između ostalog predviđa formiranje deponije šljake i pepela iz tuzlanske Termoelektrane uz jezero Šićki Brod.

Protestni skup će biti održan u petak, 17. maja, od 18 sati ispred Doma kulture u Donjem Bistarcu, a organizatori navode da se protive formiranju deponije šljake i pepela na lokaciji jezera Šićki Brod, zbog blizine gusto naseljenih područja Lukavca i Tuzle.
Aktivisti i stručnjaci u nekoliko navrata su upozoravali da će jezero biti trajno uništeno, a zdravlje građana ugroženo. Voda u jezeru bi bila zatrovana teškim metalima, što bi predstavljalo prijetnju i za okolna jezera.
Ovaj problem je ogroman, a preduzeće koje ostvaruje milionsku dobit nema ponuđenih drugih rješenja za formiranje deponije šljake i pepela, što su trebali učiniti. Građani će na protestnom okupljanju još jednom iskazati svoje nezadovoljstvo i oštro protivljenje formiranju deponije šljake i pepela. Nadamo se da neće biti potrebe za narednim koracima, ali ako se našim zahtjevima ne udovolji, nastavit ćemo borbu ispred zgrade Vlade TK“, rekao je za Klix.ba predsjednik Udruženja Eko-sport iz Šićkog Broda Senad Isaković.
Građani Tuzle i Lukavca zahtijevaju da se u rješavanje ovog problema osim Vlade TK uključi i Federalna vlada skupa s resornim ministarstvom na nivou FBiH.Priča o mogućem formiranju ove deponije počela je prije 18 godina, ali su se tada građani oštro usprotivili.

Tada su potpisali peticiju koja je imala efekta spomenuti vremenski period, međutim, ovaj problem ponovo su probudile izmjene i dopune Prostornog plana TK.

Osim deponije izmjene predviđaju i formiranje rudničkog odlagališta u blizini naselja Ilinčica i rudničke bušotine. Svemu ovome su se ranije usprotivile i gradske, odnosno općinske vlasti Tuzle i Lukavca.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije