Vijesti Za Doljanku - Inicijativa protiv izgradnje i puštanja u rad MHE Zlate, u općini Jablanica

Mi nećemo odustati, a pojedinci će odgovarati! – UG “Za Doljanku” ukazalo na lanac neodgovornog i protuzakonitog djelovanja institucija vlasti.

UG 'Za Doljanku' danas je u Mostaru, održalo press konferenciju povodom od FERK-a izdate dozvole za rad MHE 'Zlate': 'Na kršenja zakona i procedura ćemo i dalje ukazivati s namjerom da oni koji su kršili zakone i zloupotrijebili svoj položaj i ovlasti budu procesuirani i sankcionisani.'

Članovi udruženja „Za Doljanku“ – Amela Krnjić, predsjednica upravnog odbora Udruženja i Naza Spahić, potpredsjednica Udruženja – su, na danas održanoj press konferenciji, podsjetile  da, iako su dozvole za rad MHE na rijeci Doljanki izdate suprotno važećim zakonima, institucije BiH ne reaguju, niti uklanjanju uočene nepravilnosti, što u konačnici za posljedicu ima uništenje rijeke i pogoršanje životnih uslova za stanovnike ovog kraja.

„Iako smo pravno dokazali činjenice, upozorili na niz nepravilnosti pri izdavanju dozvola za MHE „Zlate“, pokrenuli sudske procese, nadležne institucije i dalje šute bez ikakve reakcije.“ kazala je Naza Spahić, potpredsjednica Udruženja „Za Doljanku“.

Početkom avgusta, ove godine, udruženje „Za Doljanku“ učestvovalo je u formalnoj raspravi koju je organizirala Regulatorna agencija za energiju u Federaciji BiH (FERK) povodom zahtjeva za izdavanje dozvole za rad MHE „Zlate“. Tim povodom, Udruženje je argumentovano upozorilo na sve dozvole koje su izdate suprotno važećim zakonima, od institucija lokalnog do federalnog nivoa vlasti, očekujući da FERK barem prolongira davanje ove dozvole, do rješavanja pokrenutih sudskih sporova.

Međutim,… FERK je ipak izdao dozvolu firmi Eko-Vat, za proizvodnju električne energije u MHE Zlate.

Iako je odluka FERK-a razočarala mnoge stanovnike Jablanice, iz Udruženja građana „Za Doljanku“ najavili su još jaču i istrajniju pravnu borbu protiv neodgovornih javnih službenika i koruptivnog sistema čija je žrtva rijeka Doljanka.

Predstavnici Udruženja su podsjetili na odgovornost Načelnika i Općinskog vijeća Jablanica, koji su potpomognuti kršenjem zakona od strane savjeta MZ Jablanica II, odgovorni za „izdavanje  saglasnosti na Studiju uticaja na okoliš na temelju koje je izdata Okolinska dozvola. Nedugo zatim, općinske službe su izdale urbanističke i građevinske dozvole, uz kršenje procedura i zakona iz te oblasti. Dodatna odgovornost za ekocid na rijeci Doljanki ide na adresu Kantonalnog ministarstva prostornog uređenje i građenja, jer kao institucija po pravu nadzora nije reagovala na ove nepravilnosti. Također, odgovorno je i Kantonalno ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede jer je prekršilo zakone i procedure kod izdavanja prethodne vodne i vodne saglasnosti kao i izdavanja i treće vodne saglasnosti koja je bila presudna za izdavanje dozvole za rad od strane FERK-a.“

Pored nabrojanih, odgovornost se pripisuje i Federalnom ministarstvo okoliša i turizma, koje i pored informacija o uočenim nepravilnostima nije uradilo ništa na njihovom otklanjanju, nego je, naprotiv, izdalo Okolinsku dozvolu za MHE „Zlate“, koja se temelji na izdatoj saglasnosti na Studiju uticaja na okoliš.

Pri čemu je pomenuta studija istekla skoro dva mjeseca prije izdavanja dozvole za rad. Na što je, takođe, Udruženje na vrijeme upozorilo sve nadležne institucije i FERK. Međutim, svi, uključujući na kraju i FERK, su se i na tu činjenicu oglušili.

Odgovorna je, prema predstavnicima Udruženja, i Federalna okolišna inspekcija, koja nije adekvatno i na vrijeme reagirala na dopise i ukazivanja na prekršaje i nepravilonosti.

Iz Udruženja su najavili da ih sve ovo neće pokolebati i najavili nastavak borbe.

„Iskoristiti ćemo sve pravne lijekove u ostvarenju svoga cilja. Ne bježimo ni od tužbi protiv institucija i pojedinaca. A kada iscrpimo sve pravne lijekove u Bosni i Hercegovini, u slučaju da ne ostvarimo svoj cilj, opet idemo dalje. Ostvarivati ga na međunarodnim sudovima.” Izjavila  je, na kraju press konferencije, Amela Krnjić. Dodavši:

„Na kršenja zakona i procedura ćemo i dalje ukazivati s namjerom da oni koji su kršili zakone i zloupotrijebili svoj položaj i ovlasti budu procesuirani i sankcionisani. I na kraju, pozivamo nadležne institucije da što prije riješe sva otvorena pitanja u vezi ovog slučaja, što u ovom trenutku podrazumijeva sudske sporove i realizaciju Zaključka o zabrani izgradnje malih hidroelektrana na teritoriju FBiH“.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije