NGG "Sačuvajmo rijeke Foče" i UG "Bjelava" - Inicijativa protiv izgradnje MHE u opštini Foča

Фоча: Риболовци штите Бјелаву од градње малих електрана

ФОЧА – Фочанско Спортско-риболовно друштво “Младица” најоштрије је осудило почетак радова на изградњи малих хидроелектрана на ријеци Бјелави, лијевој притоци Дрине, изразивши пуну подршку свим активностима с циљем одбране ове ријеке.

Из овог друштва саопштено је да су на самом почетку радова, који су, како истичу, довели до неприродног мућења ријеке Бјелаве, а тиме и ријеке Дрине, затражили информацију од општине Фоча о тим дешавањима, те да су добили одговор да радови нису у надлежости општине већ Министарства пољопривреде, шумарства и водоривреде Републике Српске.

Риболовци напомињи да, не улазећи у то да ли инвеститор фирма “Србињепутеви” Фоча посједује потребне еколошке, грађевинске и урбанистичке дозволе, Спортско-риболовно друштво “Младица”, као концесионара, нико није обавијестио о било каквим радовима.

Они истичу да члан 73 Закона о рибарству јасно говори да су лица која обављају дјелатност на водном добру дужна да прије почетка било каквих радова на риболовној води обавијесте корисника или концесионара, те да је при изградњи или реконструкцији хидроенергетских или других објеката и постројења на риболовним водама, инвеститор обавезан да са корисником риболовне зоне склопи уговор с циљем очувања рибљег фонда.

“Овим путем апелујемо да се општина Фоча и остале надлежне државне институције укључе у рјешавање овог проблема да би се нашло најбоље могуће рјешење”, наводи се у саопштењу СРД “Младица”.

Због изградње малих електрана на ријекама Бјелава и Мала Бјелава, коју је почело предузеће “Србињепутеви”, недавно је протестовала група мјештана заједно са члановима неколико еколошких удружења.

Из Коалиције за заштиту ријека БиХ тада је речено да им је Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске доставило одговор у којем је наведено да нису вођени поступци прописани Законом о заштити животне средине и Законом о уређењу простора и грађењу, на основу чега су у Центру за животну средину, у име Коалиције за заштиту ријека БиХ, одлучили да поднесу кривичну пријаву против осумњиченог привредног субјекта.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije