NGG "Sačuvajmo rijeke Foče" i UG "Bjelava" - Inicijativa protiv izgradnje MHE u opštini Foča U fokusu

Odbornici SO Foča na tematskoj sjednici naložili preispitivanje izdatih koncesija za mHE na rijeci Bjelavi (VIDEO)

Povodom održavanja dugo očekivane tematske sjednice Skupštine opštine Foča, na kojoj se konačno otvoreno razgovaralo o izgradnji mini hidroelektrana na rijeci Bjelavi, udruženje građana “Bjelava” izdalo je saopštenje za javnost, koje prenosimo u cjelosti. Uz Saopstenje, objavljujemo i snimak dijela sjednice SO Foča, sa donesenim zaključcima.

Danas je u Foči održana tematska sjednica na kojoj je jedna od tačaka bila i Informaciia o izgradnji mHE na rijeci Bjelavi čiji je inicijator bilo UG Bjelava, a predlagač opštinski načelnik. Sjednici su prisustvovali odbornici Skupštine opštine Foča, opštinski načelnik, te predstavnici građana, investitora, Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, te opštinski inspektorat.

Na sjednici je zaključeno da će Opština Foča podržati sve investicije na području opštine koje su u skladu sa zakonom, a koje će doprinijeti razvoju privrede, ekonomije, saobraćaja i turizma te da će u narednom periodu staviti strateški fokus na bolju iskorištenost hidropotencijala.

U slučaju mHE na rijeci Bjelavi, SOF zahtijeva od nadležnog ministrarstva i Komisije za koncesije da izvrši analizu i preispitivanje zaključenih koncesionih ugovora, pored toga nalaže se nadležnom ministarstvu da uključe građane i nevladine organizacije u sve dalje  postupke koji slijede, kao i da se prilikom preispitivanja koncesionih ugovora uzme u obzir blizina glavnog vodovoda i cjevovoda mHE, čime se ni u jednom trenutku ne smije dovesti u pitanje bezbjedno snabdijevanje građana pitkom vodom.

Skupština Opština Foče takođe nalaže organima lokalne samouprave da obustave eventualno davanje saglasnosti i odobrenja za utvrđivanje prava službenosti za postavljanje cjevovoda na javnom zemljištu dok se ne preispitaju koncesioni ugovori. Osim toga, traži se da nadležno ministarstvo obaveže investitora za izradu Studije uticaja na životnu sredinu, sa posebnim akcentom na bezbjedno vodosnabdijevanje opštine Foča.

“Zadovoljni smo što je lokalni parlament podržao napore građana da se pokrene pitanje izgradnje mHE na Bjelavi na lokalnom nivou. Zadovoljni smo većinom usvojenih zahtjeva na današnjoj sjednici te očekujemo u narednom periodu da će nadležne republičke institucije postupati u skladu sa donesenim zaključcima SO Foča. Nastavljamo sa borbom i nećemo odustati dok u potpunosti ne zabranimo izgradnju ove mHE”, istakli su iz Udruženja građana Bjelava.

Podsjećamo, da je investitor izašao na teren u martu prošle  godine, za vrijeme trajanja vanredne situacije uzrokovane virusom COVID 19, i bez ikakve dozvole započeo radove na izgradnji male hidrocentrale u slivu rijeke Bjelave. Poslije mjesec i po, 29.4.2020. god, nakon prijava nedozvoljenih radova i protesta koje je organizovalo lokalno stanovništvo, MER investitora nagrađuje Dozvolom za geološka istraživanja, i to na osnovu lažne izjave o riješenim imovinsko-pravnim odnosima. Do danas ne postoje dokazi da su geološka istraživanja uopšte urađena, ali su tragovi niza krivičnih djela prema životnoj sredini danas vidljivi čak i na satelitskim snimcima, u vidu goleti bez šume koja je krasila te prostore i posljedičnih klizišta i erozije zemljišta.

                      

Pogledaj više

Građani u akciji