U fokusu

Na pomolu buduća devastacija: Novi rudnik će biti direktna prijetnja Nacionalnom parku Una

O otvaranju novog rudnika očekuje se i reakcija branioca životne sredine.

Francuski div s prihodima od 3,7 milijardi eura investira u BiH, projekat je u pripremi, pišu naslovi domaćih medija.

Naime, kompanija Siniat d.o.o. Bihać priprema pokretanje eksploatacije mineralne sirovine – gipsa na ležištu “Orašac-Kulen Vakuf” na lokalitetu “Bukvarine” na području općine Bihać.

Ovim projektom je predviđena eksploatacija će se obavljati na polju veličine 5 hektara, a vlasnik firme Siniat Bihać je francuski gigant – grupacija Etex.

Kompanija već godinama nastoji pridobiti sve dozvole koje se tiču utjecaja na okoliš i sada je pri kraju, što znači da bi projekt uskoro mogao zaživjeti, piše BiznisInfo.ba.

Da podsjetimo javnost, kompanija je ranije potpisala ugovor o koncesiji sa Vladom Unsko-sanskog kantona kojim joj je ovo ležište dato na korištenje na period od 25 godina – u svrhu istraživanja i eksploatacije gipsa.

“Želimo inspirirati ljude širom svijeta da grade životne prostore koji su sigurni, održivi, pametni i lijepi. Zbog toga se fokusiramo na učinkovita lagana rješenja koja ljudima omogućuju bržu, bolju i održiviju izgradnju”, navode iz ove kompanije. Sve to na račun životne sredine u Bosni i Hercegovini.

Eksploatacija gipsa na ovom području će biti nova devastacija životne sredine, a novi rudnik će biti direktna prijetnja Nacionalnom parku Una.

O otvaranju novog rudnika očekuje se i reakcija branioca životne sredine.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije