Građanski aktivizam

Reakreditovan Zenički univerzitet –  Iz Federacije BiH 3 visokoškolske ustanove još bez reakreditacije a za 4 akreditacije ističu u ovoj godini

U ovoj godini, akreditacije su istekle i 23.01. Sveučilištu u Mostaru, a 18.02. Viktoria internacionalnom univerzitetu, Mostar. Trećoj mostarskoj visokoškolskoj ustanovi, Univerzitetu Džemal Bijedić, Mostar akreditacija je istekla još 28.08.2023. godine.

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona izdalo je Rješenje o akreditaciji visokoškolske ustanove Univerzitet u Zenici, čime je i zvanično okončan proces njene institucionalne reakreditacije.

“U postupku akreditacije Univerziteta u Zenici učestvovala je komisija domaćih i međunarodnih stručnjaka imenovana od strane Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta Bosne i Hercegovine. Nakon što je Komisija provela sve neophodne aktivnosti i Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK dostavila prijedlog, Ministarstvo je izdalo Rješenje o akreditaciji visokoškolske ustanove Univerzitet u Zenici. Rješenjem je potvrđen standard kvaliteta rada Univerziteta u Zenici u skladu sa izvještajem komisije domaćih i međunarodnih stručnjaka koji su dali ocjenu i izvršili reviziju kvaliteta, te dali preporuke o akreditaciji. Rješenje o akreditaciji Univerziteta u Zenici je izdato na pet godina” – naveli su iz zeničkog Univerziteta na svojoj zvaničnoj internet stranici.

Inače, u poslednjem, januarskom izdanju, Webometrics rangiranja 31000 visokoškolskih intitucija u svijetu, Unverzitet u Zenici nalazi se na 5672 mjestu i deveta je po uspješnosti kvaliteta studiranja od visokoškolskih ustanova iz BiH.

Univerzitetu u Zenici prethodna petogodišnja akreditacija istekla je 29.03.2024. godine. U ovoj godini, akreditacije su istekle i 23.01. Sveučilištu u Mostaru, a 18.02. Viktoria internacionalnom univerzitetu, Mostar. Trećoj mostarskoj visokoškolskoj ustanovi, Univerzitetu Džemal Bijedić, Mostar akreditacija je istekla još 28.08.2023. godine.

Prema prkupljenim podacima studentskih aktivista, okupljenih u inicijativi „Akreditovane visokoškolske ustanove – priznate diplome“, od visokoškolskih ustanova u Federaciji BiH goraždanskoj ustanovi visokog obrazovanja akreditacija je formalno istekla 07.09.2023. godine i ona je izbrisana iz državnog registra visokoškolskih ustanova u BiH.

U ovoj godini iz FBiH akreditacije ističu Visokoj školi za turizam i menadžment Konjic, kojoj je data dvogodišnja, Uslovna akreditacija do 16.05.2024. godine, Visokoj školi “Logos centar” Mostar akreditacija ističe 21.05., Univerzitetu u Sarajevu 10.09, i Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu 14.10.2024. godine.

U Državnom registru akreditovanih visokoškolskih ustanova u BiH, koji vodi Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH (HEA BiH), trenutno se nalazi ukupno 36 VŠU, 19 VŠU je iz Federacije BiH, 14 iz Republike Srpske i tri iz Brčko Distrikta.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije