Građanski aktivizam

Mještani Usore podnijeli krivičnu prijavu zbog neodržavanja putne saobraćajnice

Mještani Usore spriječili "Integral inžinjering" da rupe na asfaltu zakrpi pijeskom (Foto: MB)
Vlasti, kao i izvođač radova na trasi budućeg koridora Kostajnica – Putnikovo Brdo, "Integral Inžinjering",  nisu ispoštovali dato obećanje da će ovog proljeća rekonstruisati cestu kroz naselje, poznatu kao "SFOR-ov put", već su, u očiglednom međusobnom dogovoru, pokušali juče (11.04.2024.) da ponovo prevare mještane Usore i rupe na djelomično asfaltiranoj cesti u ulici Dobojskih brikada “pokrpe” pijeskom.

Mještani dobojske mjesne zajednice Usora su prije pet mjeseci dobili prekršajne prijave zbog tri blokade frekventne saobraćajnice kojom se ova MZ uključuje na “Bulevar Silvane Armenulić”, a sada oni protiv neodgovornih vlasti podnose krivične prijave.

Vlasti, kao i izvođač radova na trasi budućeg koridora Kostajnica – Putnikovo Brdo, “Integral Inžinjering”,  nisu ispoštovali dato obećanje da će ovog proljeća rekonstruisati cestu kroz naselje poznatu kao “SFOR-ov put”, već su, u očiglednom međusobnom dogovoru, pokušali juče (11.04.2024.) da ponovo prevare mještane Usore i rupe na djelomično asfaltiranoj cesti u ulici Dobojskih brikada “pokrpe” pijeskom.

U tome su ih spriječili mještani i stali pred mehanizaciju do dolaska saobraćajne policije i inspekcije. Policija se odmah proglasila nenadležnom i jedino je naložila “Integralu” da radove propisno obilježi, jer prilikom pokušaja da izvede te radove putari nisu imali znakove za markiranje radova na putu.

“Dostavili smo krivičnu prijavu u Okružno tužilaštvo u Doboju protiv svih odgovornih za obezbjeđenje normalnog odvijanja saobraćaja. Nećemo dozvoliti da nas umire tako što će  samo popuniti rupe pijeskom i time nam stvoriti još veću prašinu kroz naselje. Sad ostaje samo da se vidi da li će se reagovati isto onako ekspresno kao kada treba da se osude pošteni naspram onih lopova koji su očigledni krivci, ili ćemo i dalje gledati kako naša prijava za slučaj u koji je upetljana vlast i “elita” “nije osnovana” ili će naprosto zastarjeti” – rekao je jedan od nezadovoljnih mještana Usore Miroslav Borojević.

Mještani Usore Okružnom javnom tužilaštvu Doboj podnijeli krivičnu prijavu protiv odgovornih (Foto: M.B.)

Podsjećamo, 14.08., 11.09. i 06.11.2023.godine mještani Usore Miroslav Borojević, Darko Pijunović, Igor Simić i još nekolicina, inače, ljutih protivnika ovdašnje lokalne vlasti, protestovali su kraćim obustavljanjem saobraćaja, želeći da skrenu pažnju na nebrigu vlasti prema građanima ove prigradske MZ. Dobojske vlasti su saobraćajnicu, asfaltiranu jednu traku od strane tadašnjih snage za stabilizaciju mira u BiH prije više od dvadeset godina, zapustile i nebrigom sve do sada nisu kategorisale kao cestu. Iako dnevno njome prođe i par hiljada vozila, a unazad dvije i po godine godine intenzivno prolaze i stotine teških kamiona preduzeća “Integral Inžinjering”, koje gradi obilaznicu oko Doboja i spajanje Koridora “5 C” sa Federacijom.

Radove na rekonstrukciji ceste prije pet mjeseci obećali su predstavnici “Integrala” i tada se činilo da su započeli sa realizacijom obećanog. Kamionima su dovezli posipni materijal, odnosno šljunak i pijesak, koji bi nakon pripreme trebao biti podloga za asfaltiranje, na čemu su insistirali mještani. Međutim, na tome se i završilo, a opravdanje da se odmah ne asfaltira saobraćajnica bilo je da je završena građevinska sezona za tu vrstu radova i mještanima je rečeno da će nakon ravnanja i rada valjaka nezavršene radove nastaviti na proljeće.

Sada, kada je praktično započela građevinska sezona, ponovo je pokušano da se samo šljunkom i pijeskom “pokrpe” rupe isprane zbog kiša, zbog čega su se mještani pobunili po četvrti put.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije