Građanski aktivizam

Protesna šetnja građana Stoca zbog napada na četvoricu mladića

Navedeno je i da su identificirana vozila koja su učestvovala u incidentu, kao i da se za ostalim počiniteljima traga. Kako je potvrđeno iz MUP-a HNK, nepoznati napadači su 7. aprila najprije udarili svojim autom u stražnji dio vozila u kome su se nalazili mladići.

Oko 200 građana okupilo se u utorak 9. aprila u mirnoj protestnoj šetnji u Stocu, na jugu BiH, koji je organizovan nakon napada na četvoricu mladića u ovom gradu, dva dana ranije.

Dvije osobe koje se sumnjiče za učešće u napadu su uhapšene, potvrđeno je ranije iz Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona (MUP HNK).

Građani u mirnoj protestnoj šetnji "Stolac protiv nasilja", 9, april 2024., Stolac, Bosna i Hercegovina
Građani u mirnoj protestnoj šetnji “Stolac protiv nasilja”, 9, april 2024., Stolac, Bosna i Hercegovina

Navedeno je i da su identificirana vozila koja su učestvovala u incidentu, kao i da se za ostalim počiniteljima traga.

Kako je potvrđeno iz MUP-a HNK, nepoznati napadači su 7. aprila najprije udarili svojim autom u stražnji dio vozila u kome su se nalazili mladići.

Nakon toga, navodi isti izvor, su ih “izgurali sa ceste”, a potom ih je bejzbol palicama fizički napala grupa od deset osoba.

Među povrijeđenima su tri igrača Fudbalskog kluba “Iskra” iz Stoca, potvrdio je ovaj klub, te naveo kako su povrijeđeni zbrinuti u mostarsku bolnicu, a među njima je bio i jedan maloljetnik.

Šef Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler, tokom susreta s premijerkom HNK Marijom Buhač 9. aprila je pozvao vlasti da urade više na prevenciji i reaguju na napad u Stocu.

“Svi građani se moraju osjećati sigurno. Povjerenje u zajednicu i kohezija su krucijalni”, poručio je Sattler na mreži X nakon susreta.

Ovaj napada osudila je i ranije Delegacije EU u BiH, te Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije