Građanski aktivizam

Skidanje sa američke “crne liste” “Integral inžinjering” obilježio odustajanjem od uporne namjere da rupe u asfaltu u dobojskom naselju Usora “sanira” šljunkom

I zbog ovoga su morali da se organizuju protesti, da reaguje policija, da se privode aktivisti, da se dižu tužbe,...???
Mještani ipak vjeruju da je ovo posljedica 4 njihove protestne blokade puta u posljednjih 8 mjeseci i krivične prijave koju su podnijeli ovih dana.

Navodno, kao znak dobre volje, zbog skidanja sa “crne liste” od strane Ministarstva finansija SAD, a na koju su dospjeli zbog sumnji u povezanost sa korupcijom u građevinskom sektoru, preduzeće “Integral Inžinjeringa” je prekjuče (13.04.2024.) popravilo udarne rupe na saobraćajnici kojom se dobojska mjesna zajednica Usora uključuje na “Bulevar Silvane Armenulić”.

Tako je bar mještanima obrazložena iznenadna promjena stava laktaške firme da je dovoljno u rupe na asfaltu sabraćajnice oštećene teškim kamionima ove firme, tokom dvogodišnje gradnje obilaznice oko Doboja, sipati šljunak, a protiv čega su mještani u više navrata protestovali.

“Smatramo da su umjesto šljunkom sada rupe ispunili asfaltom, kako smo i zahtijevali, kako bi  odgodili istragu i kaznu, jer smo prije dva dana podnijeli krivičnu prijavu. Tokom radova sam bio izložen verbalnim provokacijama, pa je čak šef “Integrala” pozvao policiju jer sam u nedostatku njihovog obaveznog nadzornog organa stajao sa strane i nadgledao radove. Prije dolaska policije u jednom momentu primio sam niz uvreda i psovki, ali i fizičko nasrtanje. Odnosno pokušaj da me se isprovocira kako bi do toga došlo, ali im to nije pošlo za rukom” – izjava je Miroslava Borojevića, jednog od predvodnika dosadašnje četiri obustave saobraćaja na dijelu saobraćajnice poznatije kao “SFORov put”, koji naglašava da su i tokom “popravnog” građevinari laktaškog preduzeća traljavo izveli radove.

Podsjećamo, dobojske vlasti su saobraćajnicu, prije više od dvadeset godina, od strane tadašnjih snage za stabilizaciju mira u BiH, asfaltiranu jednu traku ceste, zapustile i nebrigom sve do sada nisu kategorisale kao cestu. Iako dnevno njome prođe i par hiljada vozila, a unazad dvije i po godine godine intenzivno prolaze i stotine teških kamiona preduzeća “Integral Inžinjeringa”, koji je izvođač radova budućeg koridora na trasi Kostajnica – Putnikovo Brdu i spajanja tom dionicom sa Federacijom i nastavom “Koridora 5 C”.

Pred održavanje poslednjih Opštinskih izbora 2020. godine gradska vlast u ovom gradu je, kao oblik predizborne stranačke kampanje, započela pripreme za asfaltiranje i proširila cestu u naselju Usora, obećavajući njeno brzo asfaltiranje. Međutim, završetkom, najprije zbog izbornih prevara poništenih pa onda ponovljenih izbora, vlasti u ovom gradu su “zaboravile” data obećanja. Sa ovom saobraćajnicom su zaboravili i na obećanje da će mještani Usore dobiti potpuno rekonstruisan i Dom kulture.

Kada su počela prozivanja građana i negodovovanja zbog razrovane saobraćajnice i, pripremnim radovima dodatno otežanog saobraćaja u ulici Dobojskih brigada, vlasti su građane “utješili” da će cesta dužine dva kilometra i dalje prema Miljkovcu biti asfaltirana o trošku “Integral inžinjeringa” koji intenzivno koristi saobraćajnicu, kako su pojašnjavali, kada se napravi ta dionica i spoji sa Federacijom BiH, što će još očigledno potrajati.

Zbog toga su mještani 14.08., 11.09. i 06.11.2023.godine, kao i prošle nedjelje 10.04.2024. protestovali kraćim obustavljanjem saobraćaja kroz naselje, želeći da skrenu pažnju na nebrigu vlasti prema građanima ove prigradske MZ. Zbog toga su neki od njih dobili i prekršajne prijave.

“Ne žalimo zbog toga, mi smo svoje aktivnosti provodili pod geslom “ako nema pravde za narod, neka ne bude mira za vlast”. Prozivali smo prije svege neodgovorne u vlastima, ali i druge koji nisu radili svoj posao. Nećemo odustati od te borbe do konačne pobjede i želimo asfaltiran put kroz ovaj dio Usore, kako bi građani, a prvenstveno naša djeca, bili sigurniji u saobraćaju” – kaže Borojević.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije