Građanski aktivizam

Koje su visokoškolske ustanove u Republici Srpskoj akreditovane a koje ne?

Nakon informativne ulične akcije, održane, danas 23.04., u Bijeljini, aktivisti neformalne grupe studenata "Akreditovane visokoškolske ustanove - priznate diplome", objavili su saopštenje za javnost u kome su podsjetili na činjenicu da još uvijek nisu ispunjena obećanja iz Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS o konačnom sređivanju stanja u visokom obrazovanju, kao i da se još uvijek čeka pravosudni epilog akcije „Klaster“, odnosno istrage o koruptivnom djelovanju i nezakonitostima povezanim s izdavanjem velikog broja diploma različitih studija na više privatnih obrazovnih ustanova na teritoriju BiH, izrazivši bojazan da se ista pokušava zataškati. Saopštenje u nastavku prenosimo u cjelosti.

Neformalna grupa studenata “Akreditovane visokoškolske ustanove – priznate diplome” je danas u Bijeljini organizovala uličnu akciju kako bi studentima i ostalim sugrađanima predstavila koje su visokoškolske ustanove u Republici Srpskoj akreditovane a koje ne i upoznala ih sa svojim dosadašnjim aktivnostima u borbi za uređeno visoko obrazovanje.

“Danas smo naše sugrađane upoznali sa činjenicom da je u Državni registar akreditovanih visokoškolskih ustanova u BiH (HEA BiH) iz RS upisano ukupno jedanaest visokoškolskih ustanova,  za koje je završen postupak akreditacije i još četiri za koje na vrijeme nije okončan postupak njihove reakreditacije, ali se i one posmatraju kao akreditovane. Bez akreditacije i u Državnom registru još nisu dvije visokoškolske ustanove, koje se sa određenim statusima vode u registru Agencije za visoko obrazovanje RS (AVORS)” –  istakli su studenti.

Sa današnje ulične akcije u Bijeljini (Foto: S.Ž.)

U Državni registar kod HEA BiH i registru AVORS upisani su Univerzitet u Banjoj Luci, Univerzitet za poslovne studije Banja Luka, Univerzitet u Istočnom Sarajevu, Visoka medicinska škola Prijedor, Univerzitet “Bijeljina” Bijeljina, Univerzitet Sinergija Bijeljina, Nezavisni univerzitet Banja Luka, Visoka škola za uslužni biznis Istočno Sarajevo-Sokolac, Visoka medicinska škola zdravstva Doboj, Slobomir P Univerzitet, Panevropski univerzitet “Apeiron”, Banja Luka i Visoka škola Banja Luka College. U Državnom registru HEA BiH i registru AVORS su i smatraju se akreditovanim i Visoka škola za primjenjene i pravne nauke ”Prometej” Banja Luka, Univerzitet za poslovni inženjering i menadžment Banja Luka i Visoka poslovno tehnička škola Doboj, koji su u postupku reakreditovanja.

Visoka škola “Koledž kozmetologije i estetike” Banja Luka i Visoka škola hotelijerstva i turizma Trebinje još uvijek nemaju akreditaciju HEA BIH iz RS i nisu upisane u Državni registar, dok su kod AVORS-a u postupku akreditacije. U registru AVORS još je i Visoka škola za ekonomiju i informatiku Prijedor, ali je ovoj ustanovi i prijavljenom studijskom programu odbijena akreditacija i prema stavu AVORS-a ona više ne može obavljati djelatnost visokog obrazovanja.

Studentski aktivisti podsjećaju i na činjenicu da još uvijek nisu ispunjena obećanja iz Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS o konačnom sređivanju stanja u visokom obrazovanju.

„Prošlo je više od tri godine, kada je iz Ministarstva najavljen početak kraja priče o lažnim diplomama. Ta priča je i dalje prisutna, ako ne i u većem obimu, posebno nakon otkrivanja afere “Klaster”, u februaru prošle godine. Pribojavamo se da se i ona pokušava zataškati. Očekujemo od Tužilaštva BiH da ubrza završetak istrage, jer je od otkrivanja afere kupoprodaje diploma prošlo više od godinu dana.” – naglasili su studenti.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije