Radnički protesti

Koordinacija sindikata osnovnih i srednjih škola HNK najavila generalni štrajk

"Nakon dva štrajka upozorenja i dva prosvjeda te višemjesečnih pregovora i zahtjeva sindikata za povećanjem plaće od 15 posto, uslijedila je ponuda Vlade o povećanju za 2,5 posto. Sindikati osnovnih i srednjih škola su o ponudi Vlade proveli ankete članstva, a članovi su se izjasnili da nisu zadovoljni ponuđenim i odlučili su se generalni štrajk."

Koordinacija sindikata osnovnih i srednjih škola Hercegovačko-neretvanskog kantona zaprijetila je stupanjem u generalni štrajk budući da Vlada HNK nije prihvatila njihov zahtjev za povećanjem plaće od 15 posto.

Iz Vlade poručuju da su spremni na razgovore i na poboljšanje materijalnog statusa svih proračunskih korisnika i građana kantona, ali dodaju da se Vlada može ponašati isključivo u skladu s raspoloživim sredstvima u kantonalnom proračunu.

– Nakon dva štrajka upozorenja i dva prosvjeda te višemjesečnih pregovora i zahtjeva sindikata za povećanjem plaće od 15 posto, uslijedila je ponuda Vlade o povećanju za 2,5 posto. Sindikati osnovnih i srednjih škola su o ponudi Vlade proveli ankete članstva, a članovi su se izjasnili da nisu zadovoljni ponuđenim i odlučili su se generalni štrajk – rekla je predsjednica Sindikata srednjih škola HNK koja nastavu izvode na bosanskom jeziku Edina Čomić.

Ona je dodala kako prosvjetari u HNK imaju plaću tek neznatno višu od prosječne plaće u Kantonu, dok u ostalim kantonima ta razlika iznosi i do 400 maraka u korist prosvjetara.

Josip Milić, predsjednik Sindikata srednjih škola HNK, podsjetio je da je zakonom propisano da se prije generalnog štrajka ide u proces mirenja, koji će započeti danas tako što će Ministarstvu zdravstva, rada i socijalne skrbi HNK biti dostavljena odluka u stupanju u generalni štrajk, nakon čega Ministarstvo treba sazvati sjednicu mirovnog vijeća.

– To je već jedna prilika da se u procesu mirenja nađe odgovarajuće rješenje. Ukoliko Vlada ostane i dalje na povećanju od 2,5 posto, proces mirenja propada i donosi se odluka o generalnom štrajku. Ukoliko, pak, Vlada ponudi bolju opciju mi ćemo anketirat svoje članove te donijeti konačnu odluku – pojasnio je Milić proces mirenja.

Glasnogovornik Vlade HNK Pero Pavlović podsjetio je da je na zadnjem sastanku u nizu sastanaka s čelnicima četiriju sindikalnih organizacija osnovnoga i srednjeg obrazovanja u HNK, Vlada upoznala socijalne partnere sa svime dosad učinjenim na tragu poboljšanja prava, odnosno radnoga i životnog standarda djelatnika u prosvjeti, ali i kako, zbog manjega priljeva sredstava u proračun u odnosu na planirano, jednostavno nema prostora za preuzimanje dodatnih financijskih obveza.

Po njegovim riječima, Vlada HNK je tada jasno poručila kako će joj u središtu prioriteta ostati očuvanje svih radnih mjesta u oblasti prosvjete, a radi se o ukupno 3.080 zaposlenih u 49 osnovnih i 29 srednjih škola.

– U Vladi su spremni na razgovore i na povećanju materijalnog statusa svih proračunskih korisnika i građana Kantona, ali ova Vlada se može i želi isključivo ponašati u skladu s raspoloživim sredstvima u proračunu. Za onoliko postotaka koliko se poboljša proračun, takav postotak nije problem realizirati prema socijalnim partnerima – poručio je Pavlović.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije