Radnički protesti

Tužna slika: Hiljade doktora iz cijele FBiH 07.05. ujutro obustavilo rad na pola sata, tužili Vladu FBiH zbog diskriminacije

Vlada Nermina Nikšića odbija dijalog i mogućnost pregovora.

Vlada Nermina Nikšića, po svemu sudeći, mogla bi ostaviti stotine hiljada građana bez zdravstvene njege. Generalni štrajk doktora medicine i stomatologije će biti posljednja opcija, ali ona nije nemoguća. Za sada nema zvanične najave, ali doktori i stomatolozi ne odustaju od svojih zahtjeva.

Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH koji okuplja preko 4.000 doktora još prošle godine je tražio potpisivanje kolektivnog ugovora na nivou Federacije budući da se plate doktora od kantona do kantona razliku i do čak 50%.

Vlada Nermina Nikšića odbija dijalog i mogućnost pregovora. Zbog toga su hiljade doktora 07.05. zaustavile rad na pola sata.

„Štrajk upozorenja je održan na području cijele FBiH, doktori su obustavili svoj rad i izašli ispred zdravstvenih ustanova. Tih pola sata su se zbrinjavala sam hitna stanja. Što se pacijenata tiče ovo je štrajk od 30 minuta, tako da nije puno uticao na sve zakazane preglede koje smo imali danas i nije bilo negodovanja. Ja čak mogu reći da nam naši pacijenti generalno daju podršku kada bilo šta organiziramo, pa i štrajk upozorenja jer znaju da to što radimo je borba za bolje zdravstvo u FBiH“, kaže za Buku Marina Berberović, predsjednica Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH.

Štrajk upozorenja je organizovan ne samo u svim domovima zdravlja u FBiH nego u svim javnim zdravstvenim ustanovama.

“Štrajk je podržala većina doktora koji su danas bili na poslu, odnosno na radnim mjestima je ostao onaj broj doktora koji je neophodan za zbrinjavanje hitnih stanja, a svi ostali su obustavili svoj rad“, dodala je Berberović.

Mediji sedmicama pišu o zahtjevima doktora, najavi štrajka upozorenja, ali do članova federalne vlade njihovi zahtjevi ne dolae.

„Vlada je zasigurno dobila preko medija informacije o štrajku, međutim za sada nas još nisu kontaktirali“, kaže Berberović.

Doktori su Vladu Federacije odlučili tužiti jer smatraju da ih diskriminišu.

„Tužba je poslana nadležnom sudu u petak, 3.5.2024.godine, tako da očekujemo uskoro da će krenuti sudski proces.“

Cjelokupna situacija nameće pitanja šta nakon štrajka upozorenja, šta ako vlast ne reaguje, te koji je naredni korak?

„Za sada vam mogu reći da ćemo uskoro održati sjednicu Upravnog odbora i razmotriti sve dalje opcije ukoliko Vlada ne pokaže ozbiljnost i ne krene rješavati probleme u zdravstvu“, dodala je Berberović.

Nedostatak sluha od strane vlasti tjera doktore da razmišljaju o odlasku iz jednog kantona u drugi, ali i čak van države. U pojedinim kantonima već sada nema određenih specijalista.

„Odlazak zdravstvenih radnika je skoro pa na dnevnoj bazi. Mi školujemo dobar zdravstveni kadar i onda ih besplatno isporučimo drugim zemljama. Školovanje zdravstvenih radnika itekako košta, a Vlada je očito spremna i dalje tako razbacivati naš novac, umjesto da se brine da zadrži zdravstvene radnike. Ovakav stav Vlade će dodatno pogoršati situaciju i nažalost doći će do sve većeg odlaska zdravstvenih radnika ukoliko nesto ne promijenimo“, zaključuje Berberović.

Prije nekoliko dana BIRN BiH je objavio da u BiH imamo više od 11.000 službenih automobila. To je znak da je vlastima bitniji lični komfor i raskoš od zdravlja građana koji ioanko nemaju dovoljno lijekova, citostatika i ostalih potrepština tokom liječenja.

Sit gladnom ne vjeruje, a ministar doktorima i pacijentima.

 

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije