Radnički protesti

Prvomajski protesti u BiH: Metalci i radnici trgovina ukazali na težak položaj zaposlenih

Sindikalne organizacije u Bosni i Hercegovini održale su protestne šetnje povodom 1. maja, Međunarodnog praznika rada, uz poruku da živimo u vremenu velikih izazova za sindikate i radnička prava i da radnici još čekaju sistemska rješenja.

Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti Bosne i Hercegovine (STBiH) i Sindikat metalaca Federacije BiH organizovali su danas u Sarajevu prvomajski protestni marš, zbog teškog položaja u kojem se nalaze.

Sindikat metalaca FBiH zahtijeva povećanje najniže neto satnice u Granskom kolektivnom ugovoru za metalski sektor sa 4,40 na 5,68 KM.

Također zahtijevaju hitno upućivanje u proceduru i donošenje Zakona o minimalnoj plati, te Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak koji će značajno umanjiti poreske obaveze i omogućiti povećanje plata svim radnicima.

Ukoliko zahtjevi Sindikata metalaca ne budu ispunjeni u razumnom roku, Upravni odbor Sindikata metalaca FBIH će razmotriti i donijeti odluku o narednim sindikalnim aktivnostima, uključujući i mogućnost generalnog štrajka na nivou grane metala u Federaciji BiH.

Protestnom maršu Sindikata metalaca prisustvovale su desetine radnika koji su, između ostalog, nosili transparente na kojima je pisalo “Ko će vam sutra penziju zarađivati?”, “Želimo od rada živjeti, a ne preživljavati”, “Zahtijevamo pravične plate za minimum dostojanstva”…

Istovremeno danas su se poslije 10 sati ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH okupili i članovi Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti Bosne i Hercegovine, a protestna šetnja nastavljena je do zgrade Delegacije Evropske unije u BiH.

Moto Prvomajskog marša je “EU – Idemo li, ili je gotovo?”, a Sindikat želi skrenuti pažnju na težak položaj zaposlenih u ovom sektoru te da vlastima na svim nivoima poruče šta očekuju od njih.

Iz STBiH podsjećaju kako je BiH 21. marta 2024. dobila zeleno svjetlo za otpočinjanje pregovora o članstvu u Evropskoj uniji, te da je taj bitan momenat bio u fokusu u protekloj godini, a da su drugi procesi u zemlji bili u sjeni.

STBiH poručuje da budućnost BiH vidi u EU-u na način da to mora značiti bolji život za građane BiH i bolje uslove rada za radnike i radnice.

Iz Sindikata ističu kako je marš, osim obilježavanja najvažnijeg radničkog praznika, prilika da upute jasne zahtjeve prema svim nivoima vlasti u BiH, ali i prema vlasnicima kapitala.

Uputili su i jasne zahtjeve Vijeću ministara BiH u kojima traže da u procesu pristupanja sindikat mora biti ključni faktor.

STBIH zahtijeva i formiranje komisije pri Parlamentu BiH za praćenje procesa pregovora i uključivanje sindikata u to radno tijelo, insistira na transparentnosti pregovora i da pristupni pregovori ne mogu dovesti do smanjenja nivoa nijednog radničkog prava.

Važni zahtjevi prema ovom nivou vlasti su, kako dodaju, izrada i objavljivanje nacionalnog plana kolektivnog pregovaranja po kojem 80 posto radnika mora biti pod kolektivnim ugovorom u skladu sa Direktivom EU o minimalnoj plati.

STBiH, kako naglašavaju, traži usklađivanje minimalne plate sa troškovima života, u skladu sa EU direktivama.

Osim Vijeću ministara BiH, STBIH je uputio zahtjev i Delegaciji Evropske unije u Sarajevu sa molbom za podršku da kroz pristupne pregovore kao sindikat bude uključen u procese usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa EU direktivama, ali i da istovremeno učine sve kako bi se uskladili entitetski zakoni i smanjile razlike u pravima i primanjima radnika u BiH.

Sindikat Brčko distrikta BiH organizovao prvomajsko druženje “Sindikalna kafa”

Predsjedništvo Sindikata Brčko distrikta BiH, povodom Prvog maja – Međunarodnog praznika rada, organizovalo je danas ispred prostorija Sindikata druženje članova te organizacije pod simboličnim nazivom „Sindikalna kafa“.

Predsjednik Sindikata Brčko distrikta Igor Babić rekao je da se navršilo tačno godinu dana od prvomajske protestne šetnje kada su od poslodavaca tražili povećanje plate i naknade za putne troškove, što su tokom pregovora sa Vladom distrikta radnici u javnoj upravi i dobili.

“Poslije potpisivanja sporazuma sa Vladom distrikta ono najbitnije za radnike nije ispunjeno a to je potpisivanje Opšteg kolektivnog ugovora za radnike na području Distrikta. Mi smo svoje obaveze ispunili, dokazali smo reprezentativnost Sindikata i Uduženja poslodavaca što je bio uslov za pregovore sa poslodavcem i sada očekujemo da Vlada Distrikta, pošto je formirala pregovarački tim, utvrdi dinamiku pregovaranja o donošenju zaključaka o opštom kolektivnom ugovoru”, rekao je Babić dodavši da je već napravljen prvi korak a tiče se dogovora o češćim sastancima zainteresovanih strana.

Tuzla: Protestno okupljanje “Nije vrijeme za slavlje”

“Sindikat solidarnosti” je danas na platou ispred zgrade SODASO u Tuzli organizovao tradicionalno mirno protestno okupljanje pod motom “Nije vrijeme za slavlje”.

Ovo je mjesto odakle su 2014. godine krenuli veliki radnički protesti koji su se ubrzo proširili na više gradova Bosne i Hercegovine i doveli do smjene više kantonalnih vlada.

U Banjaluci protestno okupljanje Saveza sindikata Republike Srpske

Savez sindikata Republike Srpske tradicionalno Međunarodni praznik rada obilježava protestnim okupljanjem u banjalučkom parku “Mladen Stojanović”.

Predstavnici 15 granskih sindikata poslali su poruku da su radnici najvažnija karika i da radnik mora biti na prvom mjestu.

Predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić izjavila je da će ove godine fokus Sindikata biti borba za “pravičan i uređen sistem plata u realnom sektoru”.

“U realnom sektoru iznos plata za svakog radnika prepuštena je volji poslodavca, uprkos kvalifikacijama zaposlenih. Samo podatak da oko 26 posto od oko 293.000 u Republici Srpskoj radi za iznos najniže plate od 900 KM sve govori. To je klasična pljačka i radnika i države. Zato ćemo se boriti da za svako radno mjesto bude određena najniža plata i to zakonom. A to znači, valjda je svima jasno, povećanje plata”, naglasila je Mišić.

Ocijenila je da jaka privreda može da počiva samo na uređenim pravima radnika, ali da su njihova prava zloupotrebljena.

Ona je pozvala Vladu Republike Srpske da konačno prihvati prijedlog Saveza sindikata da se što prije zakonski uredi platni sistem u ovom bh. entitetu, te je najavila mogućnost masovnih protesta ako ne bude prihvaćen prijedlog.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije