Građanski aktivizam

NSRS I IDDEEA provjeravali potpise na peticiji protiv otvaranja rudnika na Majevici – građanska inicijativa iz Lopara upućena u skupštinsku proceduru

“U smislu navedenog, u skladu sa Zakonom o referendumu i građanskoj inicijativi i Poslovnikom Narodne skupštine, vaša građanska inicijativa ispunjava potrebne kriterijume za upućivanje u skupštinsku proceduru” – zaključeno je na kraju odgovora inicijatorima.

Više od dva mjeseca prošla su od podnošenja Građanske inicijative kojom je iz Lopara zahtijevano da se uvaži stav građana ove majevičke opštine da Narodna skupština RS prihvati prijedlog “Deklaracije o protivljenju otvaranja rudnika litijuma, bora, natrijuma, stroncijuma, kalijuma i prateće asocijacije elemenata na teritoriji opštine Lopare”. Napokon je odgovor iz NSRS stigao u Lopare, a kao razlog sporosti u dostavi navedena je potreba provjere potpisa iz peticije, koja je prateći dokument uz Inicijativu.

Od Generalnog sekretara Borana Borančića, podnositelji Inicijative obaviješteni su da je NSRS od direktora Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) dobila dopis po kojem je izvršena provjera autentičnosti podataka potpisnika građanske inicijative.

“Istim je utvrđeno da je od ukupnog broja, 3695 potpisnika građanske inicijative, za koje je NSRS (od ukupno 3711 prvobitno podnesenih od strane Inicijativnog odbora) ustanovila da zadovoljava kriterijume za dalju provjeru provjeru od strane Agencije, kod 18 potpisnika ustanovljeno postojanje određenih nedostataka, koji se odnose na pogrešan jedinstveni matični broj građanina, netačan broj lične karte, ili su određena lica sa spiska preminula” – stoji, između ostalog, u odgovoru potpisnicima iInicijative iz NSRS.

Sumirajući vlastitu i provjeru podataka od strane IDDEEA, iz NSRS su konstatovali da dostavljena lista sa upupno 3677 potpisnika sadrži sve podatke propisane Zakonom o referendumu i građanskoj inicijativi.

“U smislu navedenog, u skladu sa Zakonom o referendumu i građanskoj inicijativi i Poslovnikom Narodne skupštine, vaša građanska inicijativa ispunjava potrebne kriterijume za upućivanje u skupštinsku proceduru” – zaključeno je na kraju odgovora inicijatorima.

U Loparama su pozitivno reagovali na ovu informaciju i odgovor iz NSRS, izrazivši očekivanje da će se ova tačka vrlo brzo naći na dnevnom redu najvišeg zakonodavnog tijela u ovom entitetu.

“Očekujemo pozitivno rješenje i usvajanje Deklaracije, jer je Skupština opštine i prije podnošenja Inicijative zvanično iznijela svoj stav po pitanju otvaranja rudnika na Majevici u našoj opštini. Zaključak usvojen na sjednici SO Lopare je da smo protiv otvaranja rudnika i bilo kakvih rudnih aktivnosti i eksploatacije minerala na području Lopara” – iznijeli su svoj stav za portal Antikorupcija.info iz opštine Lopare.

Taj stav potvrđen je i na Narodnom zboru u Loparama 15.02.2024. godine organizovanom od strane lokalnih vlasti i eko aktivista protiv otvaranja rudnika na Majevici u ovoj opštini, kada je i započelo prikupljanje potpisa za peticiju.

Što se tiče provedenih i okončanih geoloških istraživanja 31.07.2022. godine, od strane švajcarske kompanije “ARCOR AG” i njene podružnice u BiH “ARCORE d.o.o. ulaganja”, prema informacijama našeg portala, još uvijek nisu podnijeli Vladi RS zatjev za davanje koncesije za otvaranje rudnika i eksploataciju minerala.

Da li će to uraditi do 31.07.2024. godine, kada bi trebao isteći dvogodišnji zakonski rok za podnošenje tog zahtjeva i bez obzira na protivljenje ekologa, narodnu volju i odbijanje lokalnih vlasti da daju saglasnost za nastavak rudarskih aktivnosti i otvaranja rudnika u Loparama, nije poznato. Postoje naznake da bi nakon istraživanja i geološkim istraživanjima utvrđenih rezervi 94 miliona tona magnezijum suulfata, 35 miliona tona kalijuma, 14 miliona tona klora i 1,5 miliona tona litijum karbonata, predmet eksploatacije i podnošenje zahtjeva od budućeg koncesionara mogao uslijediti tek na proljeće iduće godine.

“Tada, naime, ističu dvije godine, jer je “ARCORE d.o.o. ulaganja” imao do marta 2023. godine odobrenje za geološka istraživanja, ali ih je on izvršio ranije. Kako smo se uvjerili da aktuelna vlast na republičkom nivou podržava geološka istraživanja i eksploataciju ruda, računajući da bi od toga mogli i oni “ušićariti”, smatramo da investitori čekaju da se prvo usvoji novi, po lokalne zajednice i građane nepovoljan Zakon o geološkim istraživanjima. Imamo informacije da neće nebitno u svemu ovome biti i lobiranje sa strane, među kojima se od zvučnih imena pominju i njemački političari Peter Beyer i Christian Schmidt, tako da nam slijedi nimalo laka borba da se odupremo namjerama intenzivnih eksploatacija rudnog bogatstva u našoj zemlji” – informacije su dobijene od eko aktivista iz Bijeljine, koji kažu i da se intenzivno spremaju za novu javnu tribinu na ovu temu, koja će se u njihovom gradu održati 28. aprila.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije