Građanski aktivizam

Gradsko vijeće Grada Mostara nije usvojilo nijedan od zahtjeva mještana pet mjesnih zajednica Grada Mostara

„Nakon višesatne rasprave, Gradsko je vijeće Grada Mostara sa 22 glasa ZA i 10 SUZDRŽANIH usvojilo tri zaključka zanemarujući u potpunosti zahtjeve građana.“, navodi se u saopštenju za javnost neformalne grupe građana „Zaustavimo nezakonite izmjene Prostornog plana u Mostaru“, koje prenosimo u cjelosti.

Još jedan fijasko Gradskog vijeća Grada Mostara!

Nakon višesatne rasprave, Gradsko je vijeće Grada Mostara sa 22 glasa ZA i 10 SUZDRŽANIH usvojilo tri zaključka zanemarujući u potpunosti zahtjeve građana.

Usvojenim zaključcima Gradsko vijeće Grada Mostara nije udovoljilo potrebama i zahtjevima stanovništva pet mjesnih zajednica Grada Mostara što znači da su mještani ovih naselja i dalje izloženi svakodnevnim narušavanjem i ugrožavanjem životne sredine. Na ovaj način većina vijećnika, vladajuće struktire, pokazala je kako na prvo mjesto ne stavlja interes i poboljšanje kvalitete života građana Mostara već da ovakvim odlukama pogoduju potrebama i zahtjevima investitora.

Zbog nebrige za svoje sugrađane i buduće glasače, Gradsko vijeće Grada Mostara će svjedočiti obistinjavanju upozorenja mještana. Zbog pogodovanja investitorima od strane vladajuće većine, za 10 godina, vjerojatno i manje, na prostorima pet mostarskih mjesnih zajednica obitavat će samo solari dok će trenutni stanovnici biti primorani svoju sreću i egzistenciju pronaći na drugim prostorima.

Oporbeni su vijećnici, izlažući probleme mještana, jasno naglasili da su izmjene i dopune Prostornog plana 2022. godine usvojene nezakonito na što su negodovali predsjednik Gradskog vijeća kao i gradonačelnik Mostara tvrdeći da je sve urađeno po zakonu.

Da se već pristupilo novim izmjenama i dopunama Prostornog plana Grada Mostara, danas je za govornicom kazao Marko Novak iz HDZ-a o čemu vijećnici, sudeći prema reakcijama, do danas nisu bili upoznati. Zbog toga postavljamo pitanje – kako je moguće krenuti u izmjene i dopune bez službenog zaključka Skupštine HNK/Ž i usvojene odluke o pristupanju izrade izmjena i dopuna Prostornog plana.

Nonšalantan pristup i odnos predsjednika Gradskog vijeća i gradonačelnika Mostara sramotan je i poražavajući jer se prilikom prezentiranja stvarnih problema građana, zanemaruje suština i podcjenjuje želja mještana za opstankom i ostankom u svojim domovima. Ujedno ponižava činjenica da se u više navrata ponovilo kako se iz današnjih izlaganja nije moglo ništa čuti o problemima građana i utjecaju elektroenergetskih objekata na životnu sredinu. Pitamo se kako je to moguće pored više puta spomenutih poplava, uništenih nasada, nemogućnosti bavljenja poljoprivredom i stočarstvom što je osnovni izvor prihoda mještana u navedenim naseljima a što im je onemogućeno nakon što su počeli radovi na izgradnji elektroenergetskih objekata.

Na kraju ponavljamo kako na današnjoj sjednici nije usvojen niti jedan naš zahtjev a jedino što smo tražili jeste da se uvaži naš glas te da se izmjenama i dopunama Prostornog plana omogući izgradnja elektroenergetskih objakata na lokacijama koje neće ugrožavati naš život i opstanak. Tko će, gospodo, zbog takve odluke snositi odgovornost?

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije