Podsjećanja

2015.: Igor Crnadak: Borba protiv korupcije je bitka za svakog čovjeka u BiH

Naprijed, sa ekonomskim i sa razvojem društva možemo ići samo ako konačno započnemo borbu protiv korupcije. Jedina smo zemlja koja nema niti jedan slučaj visoke korupcije koji je u procesu na pravosudnim institucijama, upozorio je u ekskluzivnom razgovoru za Vijesti.ba iz Njujorka ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak (PDP).

VIJESTI.BA: Delegacija BiH učestvuje u jubilarnoj 70. sjednici Generalne skupštine UN-a u Njujorku. Kakvi su Vaši utisci?

CRNADAK: Prema mom mišljenju, vrlo je važno da nakon dugo, dugo vremena imamo usaglašen govor šefa delegacije, predsjedavajućeg Dragana Čovića u okviru Predsjedništva BiH. To je velika vrijednost, koji ne treba da zanemarimo.
U centru pažnje generalnog panela su pitanja u vezi sa borbom protiv terorizma. Delegacija BiH prisustvovala je i radnom sastanku koji je organizovao američki predsjednik Obama u vezi sa ovom temom. Razgovarano je i o izbjegličkoj krizi, koja je sasvim sigurno dominantna tema.

VIJESTI.BA: Učestvovali ste i na trilateralnom sastanku ministara spoljnih poslova BiH, Srbije i Turske, te na trilateralnom sastanku ministara spoljnih poslova BiH, Hrvatske i Turske. Šta su bili zaključci ovih susreta?

CRNADAK: Smatram da su ovo veoma važni sastanci. Zadovoljan sam zbog činjenice da smo nastavili format trilaterale sa Srbijom i Turskom, te sa Hrvatskom i Turskom. Recimo, zadnji sastanak sa Hrvatskom bio je čak prije pet godina. Ovi susreti će sigurno osnažiti odnose triju država, ali i doprinijeti većem finansijskom i investicionom angažmanu Turske u ovom regionu.

U okviru trilaterale sa Srbijom posebno je važno to što smo se dogovorili da odmah nakon izbora u Turskoj, 1. novembra, započnemo pripreme za trilateralu na najvišem nivou, predsjedničkom ili premijerskom. Osim toga, značajno je napomenuti da je Turska ponovila opredjeljenje da se nastavi aranžman sa izvozom mesa, koji je donio višestruke ekonomske efekte za BiH.

Zanimljivo je i to što je ministar spoljnih poslova Turske istakao želju ove zemlje da nastavi sa investiranjem u BiH, ali i želju za nastavkom saradnje i aktivnosti sa Republiku Srpsku. Kazao je da je želja Turske saradnja i sa FBiH i sa Republikom Srpskom, dakle sa oba entiteta u BiH.

VIJESTI.BA: U nizu Vaših aktivnosti u Njujorku izdvaja se i susret s ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom.

CRNADAK: Ovo je moj drugi susret sa ministrom Lavrovom. Nama je izuzetno važno da imamo dobre odnose sa Rusijom, kako političke, tako i ekonomske, bez obzira na ključno, strateško opredjeljenje BiH na spoljno – političkom planu da postane članicom EU. Razgovarali smo o mojoj očekivanoj posjeti Rusiji u kapacitetu predsjedavajućeg Komiteta ministara Vijeća Evrope do kraja našeg predsjedavanja. Na toj posjeti već rade misije BiH i Rusije u Strasburu. Osim toga, razmijenili smo mišljenja o BiH i najaktuelnijim bezbjednosnim temama.

VIJESTI.BA: Nedavno ste boravili u Strasburu, gdje ste učestvovali u radu Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope. Poseban osvrt napravili ste na izbjegličku krizu. Ukoliko je BiH nađe na ruti migranata, imamo li kapacitet suočiti se sa ovim izazovom?

CRNADAK: Polako privodimo kraju predsjedavanje Vijećem Evrope. Ocjene su izuzetno pozitivne. Čekaju nas dva važna događaja o interkulturalnom dijalogu i deklaraciji o sprječavanju nasilja nad ženama u Sarajevu, te jedan događaj posvećen pitanjima mladih u Banjaluci.
U izvještaju koji sam podnio Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope potencirao sam pitanje izbjeglica, budući da je to trenutno jedna od najvažnijih tema u Evropi i posebno utiče na naš region. Apelovao sam na sve zemlje da uspostave bolju komunikaciju, više sarađuju i zajednički rade na ovom pitanju. Kada govorimo o izbjegličkoj krizi, jedna zemlja ne može biti pobjednik na uštrb druge zemlje. Stoga je važno da radimo zajedno. Kada je u pitanju BiH, mi pratimo dva moguća pravca ulaska izbjeglica – Semberija i Hercegovina. Za sada nema indikacija da bi moglo doći do masovnijeg priliva izbjeglica. Smatram da je važno da BiH nastavi pratiti ovu situaciju sa partnerskim zemljama regiona, kao i sa našim evropskim partnerima. Svakako, dobra prilika za naš novi angažman biće konferencija ministara spoljnih poslova EU i zemalja Zapadnog Balkana, koja će biti održana u četvrtak u Luksemburgu, a na kojoj ću i ja biti prisutan.

VIJESTI.BA: Pomenuli ste pozitivne reakcije na predsjedavanje Vijećem Evrope. Kada se osvrnete na protekli period, jeste li zadovoljni urađenim?

CRNADAK: Uvijek može bolje. Ali mislim da smo, iz pozicije zemlje koja je prvi put preuzela tako važnu ulogu, uradili dobar posao. Detaljnu analizu napravit ćemo kada se predsjedavanje završi.

VIJESTI.BA: Kada se može očekivati da BiH pošalje kredibilnu aplikaciju za članstvo u EU? Kao rok se pominje kraj ove ili početak naredne godine.

CRNADAK: Radi se o optimizmu pojedinih ljudi iz vrha vlasti BiH. Mislim da je od roka, važnije da uradimo dobar posao i da ove reforme, na koje smo se obavezali na svim nivoima vlasti, počnemo relizovati, te da naša aplikacija bude vjerodostojna. Svakako, ne bih imao ništa protiv ako bismo uspjeli sve ostvatiti u pomenutom roku.

VIJESTI.BA: Republiku Srpsku trese “zlatna groznica”. Naravno, govorimo o optužbama na račun Milorada Dodika, predsjednika SNSD i Republike Srpske, da je dobio kilogram zlata od ruskog biznismena za koji je, navodno, rekao da će pokloniti svom unuku. Kako gledate na ovaj slučaj i očekujete li sudski epilog ove afere? Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić najavljuje da će se s ovim slučajem ukoštac uhvatiti državno Tužilaštvo.

CRNADAK: Zvaničnih stavova nadležnih institucija još nema. Tužilaštvo BiH je očito reagovalo i saslušalo svjedoka Gordana Milinića. Dugo, dugo vlast u Republici Srpskoj prate brojne afere. Očigledno je da postoje indicije u pronevjere ogromnih suma novca. Naprijed i sa ekonomskim i sa razvojem društva možemo ići samo ako konačno započnemo borbu protiv korupcije. Jedina smo zemlja koja nema niti jedan slučaj visoke korupcije koji je u procesu na pravosudnim institucijama. Ta bitka mora početi, jer je to bitka za svakog čovjeka u BiH.

VIJESTI.BA: Kada će te se očitovati o zahtjevu SNSD-a u vezi s depešama o Gordanu Miliniću?

CRNADAK: Zbog velikih obaveza to neće biti moguće prije naredne godine. Mislim da ta reakcija i nije zahtjev za informacijom, nego više pokušaj diskreditovanja mene i kadrova Saveza za promjene u Sarajevu. To nije i neće uspjeti. Svoj posao radimo dobro, idemo s reformama, a paralelno s tim čuvamo poziciju Republike Srpske.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije