Podsjećanja Regija i svijet

2015.: Ruski svemirski program potresa korupcija, lani je pronevjereno 1,8 milijardi dolara

Nesreće su sve brojnije, samo prošli mjesec izgubili su dvije svemirske letjelice.

Ruska svemirska industrija je u krizi zbog smanjenog financiranja i korupcije, tvrde ruski dužnosnici. Milijarde rubalja izgubljeno je u sumnjivim transakcijama, sve je manje projekata, a lansiranja su sve neuspješnija.

Prema navodima ruske agencije za nadzor trošenja javnog novca, u nacionalnoj svemirskoj agenciji Roscosmos u 2014. počinjene su financijske malverzacije u vrijednosti 1,8 milijardi dolara. Čelnica ureda za reviziju Tatyana Golikova kaže da ju je iznos zlouporabe novca šokirao. “Isprva nisam vjerovala istražitelljima”, rekla je Golikova pred ruskim parlamentom predstavljajući godišnje izvješće ureda.

Problemi s gradnjom Vostočni kozmodroma

U središtu problema Roscosmosa je gradnja Vostočni kozmodroma u istočnom dijelu zemlje, u blizini granice s Kinom. Vostočni je prema planovima trebao biti otvoren ove godine, a prve misije s ljudskom posadom trebale su početi 2018. No projekt je naišao na brojne poteškoće, ponajprije zbog problema financiranja i navodne korupcije.

Golikova kaže da je revizija pokazala kako su troškovi gradnje porasli za 20 posto, a podignuto je i nekoliko optužnica zbog korupcije. Novi kozmodrom od velike je važnosti za ruski svemirski program jer su trenutno ovisni o starom, iz sovjetske ere, Bajkonur kozmodromu koji se nalazi u Kazahstanu.

U travnju izgubili dvije svemirske letjelice

Ruskim svemirskim nevoljama pridonio je i gubitak dviju svemirskih letjelica prošlog mjeseca. Teretni brod bez posade izgorio je u Zemljinoj orbiti zbog poteškoća u komunikaciji, a raketa, koja je nosila meksički satelit, srušila se u Sibiru.

Zamjenik ruskog premijera Dmitry Rogozin krivicu za nesreću svalio je na kroničnu korupciju u ruskoj svemirskoj industriji. “Uz ovakve razine srozavanja moralnih vrijednosti, ne trebaju nas čuditi visoke stope nesreća”, rekao je Rogozin, koji je zadužen za zračna i svemirska pitanja.

Ruski svemirski program preživio je brojne rezove zbog ekonomske krize. Proračun Roscosmosa za idućih deset godina je u ožujku snižen za 35 posto, na 37 milijardi dolara.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije