Podsjećanja

2019.: Građani Vareša svojim vijećnicima: Hvala vam što niste podržali uništenje rijeke Tribije

Podsjećanja: Dana 31.10.2019. godine na sjednici Općinskog vijeća Vareš, kao prva tačka dnevnog reda, Prijedlog... o davanju saglasnosti na... mogućnosti izgradnje minihidroelektrane... na rijeci Tribija u općini Vareš, nije usvojen od strane Općinskog vijeća Vareš. Tim povodom objavljeno je otvoreno pismo Općinskom vijeću Vareš.

Poštovane vijećnice i vijećnici Općinskog vijeća Vareš, Safeta Muftić, Fadila Turki, Kruno Riđić, Mirnes Ajanović, Elvir Rožajac, Anel Muftić, Dženan Džafo i Branko Romić, hvala vam što niste odobrili mogućnost gradnje minihidroelektrane na rijeci Tribija. Hvala i vijećnicima koji su ostali suzdržani.

U Varešu nažalost već imamo jedan sramotan primjer MHE, koja je nekada možda i najljepši dio rijeke Stavnje pretvorila u seriju kanalizacijskih bara, stanište potočne pastrmke – u stanište komaraca i potencijalni izvor zaraze, ruglo na ulazu u opštinu koja poziva goste i diči se dobrim vodama i prirodnim ljepotama.

Molimo izabrane vijećnike Općinskog vijeća Vareš, da u budućem radu, u skladu sa ovlastima i preuzetim odgovornostima, djelujete s ciljem da se osigura dostojan i dostojanstven protok vode koritom rijeke Stavnje, da se ekološka katastrofa izazvana odobravanjem gradnje dovede na prihvatljivu mjeru, te da ne moramo okretati pogled od rijeke uz koju živimo, strahovati od zaraze i stidjeti se pozvati goste u Vareš.

Molimo vas da svaki budući prijedlog za pakovanje naših rijeka u njihove plastične cijevi kategorički odbijete. Uz dužno poštovanje, ipak kao vijećnici izabrani na mandat od 4 godine, nemate ni moralno ni građansko pravo, stranim bankama i već prebogatim investitorima, davati rijeku pod koncesiju na period od 30 godina. I koliko god otrcano zvučalo, to zaista nije vaša voda, to je voda vaše djece.

Hvala vam!

Vaši sugrađani / Vaš Vareš

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije