Podsjećanja

2019.: Mladi odlaze iz BiH zbog korupcije i nepovjerenja u institucije

Glavni razlozi što mladi napuštaju Bosnu i Hercegovinu više nisu ekonomske prirode, nego nedostatak povjerenja u institucije i ogromna korupcija, izjavio je danas u Štokholmu ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, prenosi Anadolu Agency (AA).

Crnadak je na ministarskoj konferenciji o Zapadnom Balkanu koja se održava švedskoj prijestolnici govorio o nastavku evropskog puta BiH i problemima u regionalnoj saradnji na prostoru Zapadnog Balkana.

On je rekao da je nakon mišljenja Evropske komisije važno da BiH dobije novu Vladu FBiH i Vijeće ministara BiH, te da se što prije počne sa realizacijom 14 preporuka iz mišljenja Evropske komisije.

Naglasio da je istovremeno važno i da Evropska unija zauzme drugačiji stav i jasno se distancira od svih nedemokratskih i neevropskih djelovanja u BiH.

“EU je u prethodnom periodu tolerisala neefikasnost pravosuđa u oblasti korupcije, osvajanje glasova na izborima kroz prijetnje i ucjene birača, preuzimanje kontrole nad javnim RTV servisima od strane pojedinih političkih partija i pravila druge slične pogrešne kompromise. Kao rezultat toga, prema posljednjim istraživanjima glavni razlozi što mladi napuštaju BiH više nisu ekonomske prirode, nego nedostatak povjerenja u institucije, ogromna korupcija i zato što u takvom nedemokratskom okruženju ne vide budućnost za sebe i svoju djecu”, rekao je ministar Crnadak.

Govoreći o regionalnoj saradnji, Crnadak je istakao da je od krucijalnog značaja i da BiH nastavi da ulaže napore u stvaranju što boljih odnosa.

Također je pozvao zvaničnu Prištinu da ukine stoopostotne takse na proizvode iz BiH, jer je to “najveći udar na regionalne odnose u posljednjih deset godina”.

U drugom dijelu konferencije Crnadak će, zajedno sa ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem, prisustvovati radnom ručku u Ministarstvu vanjskih poslova Švedske gdje će glavna tema biti mogućnost većih švedskih ulaganja u BiH i region, kao i jačanje regionalne ekonomske saradnje.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije