Komentari i analize

25 TENDERA: Sarajevski Prointer dobio poslove vrijedne dva miliona maraka

Za samo godinu dana poslovanja u Sarajevu, firma Prointer, koja se povezuje sa Igorom Dodikom, dobila je 25 tendera vrijednih 1.902.575 KM.

“Ne volim Bosnu i Hercegovinu, pa šta”.

U moru izjava predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i lidera u Republici Srpskoj vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika izdvojila se i ova. Ipak, nije sve tako crno.

Sarajevski “Prointer” postaće stasit sin banjalučkog “Prointera”, koji je zauvijek obilježen “saradnjom” sa Igorom, sinom Miloradovim. Za samo godinu poslovanja u mrskom “Teheranu” u poslovne knjige pribilježiće 25 tendera vrijednih ukupno 1.902.575 KM.

Nije mnogo, reći će njegovatelji vitalnog nacionalnog interesa prikačeni na državni kazan, jer, istina, uvijek može još. Ali, firmi koja je krajem 2019. imala tek pet radnika mora se dodijeliti orden “zlatni tender”. Jer, nije lako tako malo radnika “rastegnuti” na toliko entitetskih i državnih poslova.

ČAVIĆ PROBIO LED, POTPOMOGLA VLADA RS

Led će probiti Dragan Čavić, direktor “Elektrokrajine”, na to mjesto imenovan nakon što je od ljutog opozicionara postao Dodikova ruka u Narodnoj skupštini RS. Računarsku opremu sarajevskom i banjalučkom “Prointeru” platiće 57.213 KM.

Iako ugovor sa konzorcijumom potpisuje još 27. decembra 2019. godine, informaciju će tek dva mjeseca kasnije podijeliti sa građanima. Tendersko potpomaganje firme dešavaće se baš u momentu kada se “Elektrokrajina” zadužuje novim milionima, kako bi ostala likvidna.

Novoj firmi, Nova 2020. odlično će početi i to sa Vladom RS. Dok se ne snađe na federalnom tender polju, izvršna vlast će tender-podobnu IT porodicu odabrati da joj održava data centar. Cijena – 598.946 KM.

Premijer RS Radovan Višković ugovor ovim dvjema firmama dodijeliće 27. januara i to nakon što na tender pristigne samo jedna, njihova ponuda. Nabavka je bila procijenjena na 512.000 KM bez uračunatog PDV-a, a ponuda sarajevskih i banjalučkih IT-jevaca biće jeftinija za tek 80 KM. Posebno će biti zanimljiva činjenica da je za ovaj posao u Vladi RS 2017. i 2019. godine bio zagarantovan za banjalučki “Prointer”, ali vrijednost posla je varirala. Održavanje data centra prvo je koštalo 292.383, potom 344.442 KM. Zbog čega je vrijednost istog posla prošlog januara procijenjena duplo skuplje, Vlada građanima nije objasnila.

ZANIMLJIVO, VIRUS U BAZAMA

Granuće proljeće, ali ne građanima, već “Prointeru”. Tvrdokornoj IT utvrdi vlasti u RS, kada su poslovi u pitanju, saradnja sa SDA neće predstavljati problem. Sa čela Opštine Centar SDA-ov Nedžad Ajnadžić, tadašnji načelnik bitniji od deset drugih načelnika sarajevskih opština, 27. marta sa sarajevskom ispostavom firme sklopiće ugovor o održavanju servera i mrežne opreme, vrijedan 6.880 KM, samo 40 KM jeftinije od zakonske granice za sklapanje direktnog ugovora.

Već 22. aprila u Opštinu će ući virus, ali ne korona.

“Federalna uprava policije intenzivno otklanja virus koji je napao informacioni sistem Opštine Centar u Sarajevu. Zvaničnu potvrdu da je virus napao sistem u petak, 6. juna, Opština je izdala tek u ponedjeljak, 9. juna. Informaciju o virusu novinari Žurnala imali su prije desetak dana. U Opštini Centar odlučno su je demantovali, pogotovo dio koji se odnosi na dokumentaciju o provedenim javnim nabavkama u vrijeme pandemije korona virusa: ‘Potpuno netačna informacija. Nema virusa i svi dokumenti o javnim nabavkama su dostupni’, bio je zvanični odgovor iz Opštine. Ali, suprotno ovim tvrdnjama, u saopštenju koje je Opština izdala u ponedjeljak, 9. juna, navodi se kako je virus u Opštinu ‘ušao’ već 22. aprila. Trenutno je elektronski sistem Opštine vidno narušen, građani danima ne mogu da dobiju dokumente, na web stranici ne mogu da se otvore neki dokumenti, a ne funkcioniše ni mail službenika za odnose s javnošću”, objaviće Žurnal 10. juna.

“Prointer” će tako “zaposjesti” još jednu u nizu baza podataka građana BiH.

HVALA I OD ZORANA TEGELTIJE

Sa dolaskom prosperitetnog “Prointera” na federalno tle u kupovinu “IT svega i svačega” u ljeto  će se  ukuljučiti i sarajevski “Vodovod i kanalizacija”, kao i Kancelarija za veterinarstvo BiH. Rezervne dijelove za server početkom jula građani će, po direktnom ugovoru Kancelarije i “Prointera”, platiti 5.843 KM.

Poslovna saradnja vodećih bh. porodica je na izuzetno visokom nivou. Mjesec kasnije, 3. avgusta, “VIK”, na čijem je čelu u tom momentu bio Adnan Hodžić, dugogodišnji član, a povremeno i funkcioner SDA, za 1.737 KM kupiće licence. Potom će uslijediti prava tender atrakcija. Održavanje server sale procjenjeno je na 29.250 KM. Očekivano, stići će jedna ponuda. “Prointer” se nudi za 34.167 KM, gotovo 5.000 KM skuplje. “VIK” će, umjesto da poništi tender, pristati i ugovor sklopiti 20. oktobra. Zadovoljan uslugama apsolutnog tender pobjednika, 30. decembra antivirusni program “VIK” će platiti 26.128 KM.

Da je u BiH sve potpuno uvezano kada je trošenje narodnih para u pitanju još jednom će dokazati Ljubomir Kalaba sa čela Kancelarije za veterinarstvo, čije je imenovanje pogurao Dodikov ljuti protivnik SDS. Održavanje servera i računara “Prointeru”, po još jednom direktnom ugovoru od 23. septembra, platiće 6.950 KM. Nije bilo dovoljno! Istog dana uslijediće još jedan – održavanje inforamcionog sistema koštaće 6.833 KM.

“Kontroler za data centar”, kako je navedeno u tenderu, narod preko Kalabe, 2. novembra, koštaće 6.886 KM. Direktno!

Tokom 2020. godine proboj sarajevskog “Prointera” biće zadatak i Savjeta ministara BiH, kojim rukovodi SNSD-ov Zoran Tegeltija. Obezbjeđenje sistema i “primarni firewall uređaji”, kroz dva tendera u dva dana novembra, platiće 159.663 KM (59.904 i 99.759 KM). Zanimljivo, ni na ove pozive neće se javiti nijedna druga bh. firma, samo “Prointer”.

MILINOVIĆEVA PRIVRŽENOST REŽIMU

Draško Milinović imenovan je za novog direktora Regulatorne agencije za komunikacije BiH (RAK). Paradoksalno, jer je upravo u vrijeme dok je Milinović bio na čelu RTRS-a, RAK izrekao brojne novčane kazne javnom servisu RS zbog nepoštovanja Zakona o RTRS i kršenja etičkih i profesionalnih standarda”, pisao je Žurnal 15. jula 2020.

Iako je njegov izbor bio upitan jer mu je i, prema medijskim saznanjima, supruga Željka šef PR službe “M:tela”, pa se suočio sa optužbama za sukob interesa, samo jedan demanti monopolističke telekom kompanije u RS biće dovoljan da sve sumnje budu odbačene, a on udobno smješten u fotelju iz koje kontroliše protok informacija.

Bivši glavni i odgovorni urednik otuđenog javnog servira iliti urednik iz kabineta vladajućih za vitalne nacionalne interese boriće se na više polja. Svakako, jedan od tih interesa je i uspon sarajevskog “Prointera” potopomognut banjalučkom bazom.

U prvoj godini mandata ovim firmama platiće gotovo pola miliona KM.

Dva “Prointera” u konzorcijumu od Milinovića će prvi ugovor dobiti 20. novembra i to za softver za fakturisanje. Posao vrijedan 19.890 KM. Samo 13 dana kasnije ugovor za softver za portal koštaće 49.959 KM, a računarska oprema čak 358.858 KM.

Kao jedini ponuđač “Prointer” 21. decembra zatvoriće poslovnu godinu s RAK-om ugovorom za softver za bekapovanje. Cijena – 45.995 KM!

KOŠARČEV “PAD” I USPON FENIKSA

“Košarac je napisao kraj svog političkog puta i tu nema nikakve dileme”, poručiće Milorad Dodik svom istočnosarajevskom pulenu nakon korona žurke početkom maja u sarajevskom “Golf klubu”. Nikada nije utvrđeno da li mu je više zamjerio druženje sa Bošnjacima u, pred kamerama, mrskom Sarajevu ili druženje u vrijeme pandemije.

Staša Košarac, ministar ekonomskih odnosa i spoljne trgovine BiH, mudro će se primiriti, više neće pušiti tompuse niti se u javnosti sastajati sa prijateljima Bošnjacima, Dodik će se zabaviti bacanjem nacionalističkih koski pred narod i sve će se brzo zaboraviti.

Ministar Feniks ne da neće završiti politički put, već će nastaviti da se ponaša osiono. Kako s poljoprivrednicima, tako i u privatnom životu, a i dok zavlači ruku u džep naroda.

Kako ga je korona žurka malo opekla, a pandemije ne jenjava, Košarac će odlučiti da bude (još) podobniji i da se zdravstveno osvijesti pa će video-konferencijski uređaj 23. novembra platiti 24.447 KM.

Dobar dan za posao biće i 14. decembar. Košarac i sarajevski “Prointer” sklopiće ugovore za dva lota u tenderu raspisanom za održavanje poljoprivrednog informacionog sistema – 23.260 i 31.520 KM.

Uslijediće ugovori sličnih ili istih vrijednosti. Istog dana za održavanje poljoprivrednog registra daće – 23.259, a za održavanje mrežne i serverske opreme 31.520 KM.

Za dobrobit sarajevskog “Prointera” tokom 2020. radiće i Kancelarija za reviziju institucija BiH (softver 93.132 KM i mrežni switch uređaji 9.992 KM), ali i Zavod za zapošljavanje RS, kojem će stići tek jedna, svakako “Prointerova”, ponuda za business intelligence sistem – 214.992 KM. Zatim če, da ne luta okolo, direktno pazariti i licence po cijeni od 6.602 KM.

I “Elektrodistribucija Pale”, preduzeće iz sistema Elektroprivrede RS koje je za samo godinu dana potonulo pet miliona KM, vodiće računa o IT sistemu. Softverske licence direktor Aco Stanišić, inače kadar DEMOS-a Nedeljka Čubrilovića, polovinom decembra ugovoriće za 56.561 KM.

O počecima društveno-odgovornog biznisa “Prointera” u Sarajevu Žurnal je opširno pisao.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije