U fokusu

“3 u 1”: Novi skandal sa predsjednikom VSTV-a

Nakon afere "Potkivanje" koja nikad nije doživjela svoj zadovoljavajući epilog, novi skandal u koji je upleten Milan Tageltija. Predsjednik VSTV-a ga pokušava minorizirati. No, misija OSCE-a u BiH poziva nadležna tijela da temeljito i brzo istraže sve navode o korupciji i nedoličnom ponašanju "bilo kojeg člana VSTV-a".

Nova afera u čijem je centru Milan Tegeltija

Portal Istraga.ba objavio je audio snimak u čijem je centru predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milan Tegeltija. Snimak koji je nazvan”Potkivanje 2”, prema navodima portala Istraga, čuje se Milan Tegeltija dok razgovara na telefon. Materijal su, navodi autor Avdo Avdić, redakciji Istrage dostavile nepoznate osobe sa područja Banjaluke, a provjerama su utvrdili da se radi o autentičnom materijalu.

“Taktiku ćete prepustiti meni, jer se vi u to ne razumijete”,kaže predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija na kraju telefonskog razgovora za koju Istraga tvrdi da se radi o Milijani Buhi, doskorašnjoj članici VSTV-a koja je navodno insistirala da njena sestra Sanja Čagar bude imenovana za sudiju Osnovnog suda u Banjaluci.

Upravo su imenovanja na ovaj način, piše Istraga, jedan od problema bh. pravosuđa, o čemu je u svom Godišnjem izvještaju pisao i OSCE BiH.

“Dodjeljivanje ključnih pozicija u pravosuđu kao ‘nagrada’, a ne na osnovu zasluga, šalje veoma snažnu poruku pojedinačnim sudijama i tužiocima koji još uvijek pokušavaju da se pridržavaju etičkih i profesionalnih standarda u BiH. Drugim riječima, čini se da za karijerno i lično napredovanje u bh. pravosuđu, veze mogu biti od većeg uticaja nego rezultati“, piše u Izvještaju OSCE-a koji je izazvao oštre reakcije predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije.

Ova je druga afera u dvije godine u čijem je centru predsjednik VSTV-a. Podsjetimo, prošle godine je bio glavni akter afere “Potkivanje”, ali je Komisija VSTV-a utvrdila da Milan Tegeltija ne može odgovarati, jer nije sudija.

(N1 BiH)

Zaprimljena pritužba protiv Milana Tegeltije

Ured disciplinskog tužioca može potvrditi da je zaprimio pritužbu protiv nosioca pravosudne funkcije Milana Tegeltije, potvrđeno je danas za N1 iz ovog Ureda.

Kako nam je potvrđeno, u smislu člana 70. Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine (Zakon o VSTV BiH) u ovom trenutku ne možemo dati više informacija o postupanju Ureda.

Portal Istraga.ba objavio je audio snimak u čijem je centru predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milan Tegeltija. Snimak koji je nazvan “Potkivanje 2”, prema navodima portala Istraga, čuje se Milan Tegeltija dok razgovara na telefon.

Materijal su, navodi autor Avdo Avdić, redakciji Istrage dostavile nepoznate osobe sa područja Banjaluke, a provjerama su utvrdili da se radi o autentičnom materijalu.

(N1 BiH)

 

Reakcija OSCE-a: Temeljito i brzo istražiti

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije