Građanski aktivizam

Studenti protiv novog Zakona o visokom obrazovanju: Dobili smo sve suprotno od onoga što bi trebali dobiti (VIDEO)

"Novi Nacrt zakona o visokom obrazovanju zaista jeste loš za studente, dobili smo zapravo sve suprotno od onoga što bi studenti trebali dobiti."

Povećanje cijena školarine, novi uslovi za sticanje statusa redovnog studenta i ukidanje septembarskih rokova, samo su neke od promjena koje bi mogla donijeti nova akademska godina. Prijedlog Nacrta zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo usvojen je u tišini, kažu studenti, koji nisu zadovoljni.

O ovoj temi ekipa O kanala razgovarala je sa Naidom Mehanović, predsjednicom Vijeća mladih u KS i Validom Abdagić, studenticom prorektoricom Univerziteta u Sarajevu.

Novi Nacrt zakona o visokom obrazovanju zaista jeste loš za studente, kaže Abdagić. Ni dosadašnji zakon nije bio u idealnom obliku, pa su studenti od Nacrta očekivali puno više od onoga što su dobili.

– Dobili smo zapravo sve suprotno od onoga što bi studenti trebali dobiti. Smatram da u toku procesa spravljanja Nacrta studenti nisu bili dovoljno zastupljeni. Studentski glas nije adekvatno zastupljen kako je trebao biti. Naša Vlada KS, Ministarstvo i Uiniverzitet, svi trebaju razvijati studentski glas a ne da ga na neki način guše, tako što će samo jednog studenta od 25 članova komisije aktivirati u spravljanju tog Nacrta, objasnila je.

Nacrt nije ni za koga dobar, istakla je.

– Prvi put su akademska zajednica i studenti stopostotno ujedinjeni u tome da Nacrt zakona ne odgovara ni jednima ni drugima. Ne bih govorila kome odgovara, samo bih rekla da možda nije tako spretno napravljen kako je trebao biti. Možda je proces bio prebrz, možda je trebalo odvojiti više vremena. Mislim da svakako mora podlijezati značajnim korekcijama kako bi odgovarao upravo onima za koje je on napravljen, dodaje Abdagić.

Mehanović je objasnila šta je ono što najviše smeta studentima u Nacrtu zakona.

– Među članovima koji su poentirani kada govorimo o studentima je član koji pomjera prosjek ocjena sa 8.0 na 8.5 za prelazak na redovno studiranje, odnosno na budžet. Taj član zakona se može amandmanski riješiti jer je zakon još uvijek u nacrtu. Vijeće mladih KS je imalo već sastanak sa ministricom. Studentski parlament će imati sljedeće sedmice. Mogu reći da ministrica jeste otvorena za sve prijedloge. Smatram da zajedničkim snagama i amandmanima na zakon, prisustvom javnih rasprava, promjene se mogu napraviti. Ovo je idealna prilika da se svi mladi, svi studenti napokon uključe u odlučivanje i da svojim glasom i pojavljivanjem na javnim raspravama omoguće da se takvi amandmani usvoje. Još jedan bitan član je da će godina počinjati od septembra, ukoliko dođe do usvajanja Nacrta zakona ovakvog kakav jeste. To je mnogo loše po naše studente koji nisu navikli na takvo nešto, istakla je Mehanović.

Pogledajte cijeli razgovor.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije