Komentari i analize

Kraj pravnog nasilja i sramnog pokušaja zastrašivanja aktivista “Jer nas se tiče” – Gradonačelnik povukao tužbe

Iz udruženja “Jer nas se tiče” su konstatovali da je tužba svakako bila besmislena i da je Grad trebao pronaći hitno rješenje za izmještanje nelegalne deponije Uborak, koja je ozbiljna prijetnja zdravlju građana, umjesto napora da obezvrijedi aktivnosti ovog udruženja ili im nanese štetu.

Pravnom nasilju i neuspjelom pokušaju zastrašivanja građana, okupljenih oko udruženja “Jer nas se tiče”, tužbom sa astronomskim odštetnim zahtjevom od skoro 700.000 KM, konačno je došao kraj.

Novi gradonačelnik, nekon nesretnog pokušaja, na prijedlog Gradskog vijeća, da tužbu iskoristi kao sredstvo za ucjenjivanje i aktiviste, koji se već godinama bore za izmiještanje mostarske deponije sa Uborka, pasivizira i natjera na poslušnost i podršku spornim mjerama vlasti, ipak je odustao i dao gradskom pravobranilaštvu nalog da tužbu, koju je podnio njegov prethodnik i 3 javna preduzeća pod njegovom kontrolom, povuče.

Obavješten od tužitelja o povlačenju tužbe, Sud je danas, 07.10., nakon kontakta sa advokatom Udruženja, donio rješenje kojim se vrši povlačenje tužbe i obustava procesa,

Iz udruženja “Jer nas se tiče” su konstatovali da je tužba svakako bila besmislena i da je Grad trebao pronaći hitno rješenje za izmještanje nelegalne deponije Uborak, koja je ozbiljna prijetnja zdravlju građana, umjesto napora da obezvrijedi aktivnosti ovog udruženja ili im nanese štetu.

“Ovo je očekivan ishod, jer su svi dokazi išli u korist građana.”, naveo je Omer Hujdur, predsjednik Udruženja”, dodavši: “Moram istaknuti da je i prije 6 mjeseci bilo riječi da je deponija Uborak natrpana i da nema prostora za skladištenje.”

Portparol Gradske uprave Grada Mostara, Miroslav Landeka, izjavio je da će se Gradska uprava, ovim povodom izjasniti sutra, saopštenjem ili press konferencijom.

No, kakav god stav sutra ponudili, činjenica je da ovo nije nikakva posebna usluga aktivistima udruženja “Jer nas se tiče”. Ova tužba teško da bi uspjela čak i u pravosuđu premreženom političkim uticajima, kao što je naše. I u konačnici je, prije bila teret za vlast nego za Udruženje. Jer je, na simboličnoj ravni, predstavljala vlast u njenom najružnijem izdanju. I sramotu, koje se novi gradonačelnik odlučio riješiti prije nego posljedice i po njega i po kompletnu političku scenu u Mostaru budu još teže.

A postoje i “praktični” razlozi za ovo iznenadno povlačenje tužbe. Oni se “kriju” u odličnom taktičkom potezu Udruženja, koje je na tužbu i ponašanje vlasti, iz koga je postalo očito da ne žele ozbiljan dijalog sa građanima, nego insistiraju na provođenju svojih zamisli po svaku cijenu, reagovalo “kontratužbom”, odnosno, tužbom protiv Federalnog ministarstva okoliša i turizma zbog Plana prilagodbe za deponiju Uborak.

“Od početka smo uslovljavani da povučemo tužbu protiv Federalnog ministarstva okoliša i turizma na plan prilagođavanja, ali mi to nismo htjeli da učinimo jer se taj plan kosi sa svim našim zahtjevima i nema roka. Nakon što smo ih odbili, vjerovatno su shvatili besmislenost svoje tužbe i da će samo njima štetiti sto bude duže trajao postupak. Dokle god traje sudski spor na plan prilagođavanja, deponija se ne može finansirati ni od stranih institucija i banki niti može dobiti dozvolu.”, navodi Omer Hujdur.

Gradska uprava Mostara sada želi nastaviti pregovore oko povlačenja tužbe Udruženja  protiv Federalnog ministarstva okoliša i turizma i Plana prilagodbe, čime su stavili do znanja šta je prioritet ove vlasti. Moguće je da iz gradske uprave očekuju povlačenje tužbe Udruženja u znak zahvalnosti što je Grad povukao svoju tužbu, navode iz Udruženja, ističući da na to neće pristati, jer taj plan ne predstavlja rješenje problema, nego produžavanje agonije na neodređeno vrijeme.

 

 

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije