U fokusu

Po Agenciji za visoko obrazovanje RS validne su diplome i neakreditovanih visokoškolskih ustanova

Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu nije prihvatio diplomu Visoke škole za informacione tehnologije, ekonomiju i preduzetništvo (ITEP) u Banjoj Luci, kao validni dokument za upis na svoj postdiplomski studij
Za Agenciju za visoko obrazovanje RS neprihvatljiv je stav da se ne uzimaju u obzir prijave za upis na drugi ciklus studija diplomiranih studenata koji su studirali na visokoškolskim ustanovama koje još nisu upisane u Državni registar.

Diplome izdate od strane visokoškolskih ustanova iz RS koje nisu u registru Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta u BiH do usvajanja novog Zakona o visokom obrazovanju RS u julu prošle godine su validne javne isprave izdate u skladu sa zakonskim propisima. Takođe i one koje se trenutno izdaju, ukoliko su te visokoškolske ustanove predale zahtjev za akreditaciju, prema zakonskim odredbama iz novog Zakona.

To je stav Agencije za visoko obrazovanje RS i suprotan je tumačenju institucija visokog obrazovanja iz Federacije BiH, koje odbijaju upis na master studije diplomanata sa visokoškolskih ustanova koje još nisu u registru HEA BiH.

Konkretno, riječ je obraćanju neformalnoj grupi studenata “Akreditovane visokoškolske ustanove – priznate diplome” Zlatka Mitića, inženjera računarstva i informatike sa 240 ECTS bodova, koji je stekao diplomu na  Visokoj školi za informacione tehnologije, ekonomiju i preduzetništvo (ITEP) u Banjoj Luci i želio je u nastavku obrazovanja upisati postdiplomski studij na Univerzitetu u Sarajevu. Međutim, odbijen je sa obrazloženjem da VŠU koja mu je izdala diplomu nije upisana u Državni registar akreditovanih ustanova, te da ne mogu prihvatiti njegovu prijavu.

“Komisija prilikom donošenju odluke o prijemu kandidata prati listu akreditovanih VŠU koju objavljuje HEA BiH. Konkretno, ITEP se ne nalazi na listi Agencije, već je u toku postupak provjere za akreditaciju za ovu ustanovu. Komisija smatra da dostavljena diploma kandidata nije izdata od stravne VŠU  koja se može smatrati akreditovanom, o čemu u konačnici svjedoči činjenica da se ista ne nalazi na popisu akreditovanih visokoškolskih institucija, koje objavljuje HEA BiH, te Komisija odbacuje žalbu” – stoji u obrazloženju Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Iz Agencije za visoko obrazovanje RS su utvrdili da je ITEP podnijela prijavu za akreditaciju u skladu sa Pravilnikom o akreditaciji visokoškolskih ustanova i studijskih programa 4. marta ove godine. Konstatovala je i da ITEP ima dozvolu za rad u skladu sa ranijim Zakonom o visokom obrazovanju RS, što se smatra početnom akreditacijom. Napomenuto je da prema tom zakonu nisu imali obavezu da podnesu zahtjev za akreditaciju, već je ta obaveza precizirana u skladu sa novim zakonom iz prošle godine, po kojem se zahtjev treba podnijetu u roku ne dužem od dvije godine.

“Prema Pravilniku, VŠU i studijski programi se prijavljuju za akreditaciju tek nakon što određeni studijski program izvode godinu dana duže od trajanja studija, da bi se mogli provjeriti svi elementi zahtjeva standarda. Dozvole za izvođenje studijskih programa za ITEP su iz 2016., odnosno 2017/2018.godine, te se visoka škola prijavila za akreditaciju čim je ispunila preduslove” – stav je Agencije RS po pitanju akreditovanja ITEP i validnosti njihovih diploma.

Pozivanjem na Lisabonsku konvenciju, Agencija smatra da je strana u kojoj se vrši priznavanje kvalifikacije dužna da poštuje zakonske propise strane u kojoj je kvalifikacija izdata. Posebno, kako su naveli, u ovom slučaju gdje se radi o priznavanju visokoškolske kvalifikacije između dva entiteta, što posebno ne bi trebalo biti sporno.

“S obzirom da su zakoni koji regulišu oblast visokog obrazovanja u RS usklađeni sa Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju BiH. Takođe, Lisabonska konvencija zabranjuje diskriminaciju po bilo kom osnovu” – stav je Agencije RS, sa izričitom tvrdnjom da su diplome koje je izdala u ovom slučaju ITEP validne.

“Analogno ovom stavu, mogu se smatrati validnim i diplome koje izdaju i Slobomir P Univerzitet, Visoka medicinska škola zdravstva u Doboju, Visoka škola za ekonomiju i informatiku u Prijedoru, Visoka škola “Koledž kozmetologije i estetike” Banja Luka iz RS, koje takođe još nisu upisane u Državni registar. Još ćemo proučiti ovaj i druge slučajeve u kojima nam se sa svojim problemima javljaju studenti koji studiraju ili akademci koji namjeravaju nastaviti visoko obrazovanje, a imaju ovakve ili slične probleme” – kaže Goran Ristić iz neformalne grupe studenata “Akreditovane visokoškolske ustanove – priznate diplome”.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije