Vijesti

Slobomir P Univerzitet ipak dobija šansu za akreditovanje?

Posjeta Ekspertskog tima (Foto: Agencija za VO RS)
Podsjećamo, Slobomir P Univerzitetu je 21.01.2022. godine istekao krajnji rok za reakreditaciju."

Nakon niza problema sa kojima se prvi privatni univerzitet u BiH, Slobomir P Univerzitet, susretao unazad dvije godine, za ovu visokoškolsku ustanovu, osnovanu 2003. godine, se ipak nazire tračak nade za opstanak.

Komisija stručnjaka za ocjenjivanje i reviziju kvaliteta i davanje preporuka za akreditaciju, 7. aprila je posjetila Univerzitet sa sjedištem u Bijeljini.

“U okviru postupka akreditacije, u periodu od 05.04. do 08.04.2022. godine, Komisija stručnjaka je posjetila Univerzitet Slobomir P u Bijeljini. Posjeta Komisije stručnjaka ovoj visokoškolskoj ustanovi je obuhvatila razgovore sa nastavnim osobljem, studentima, službama Univerziteta i fakulteta kao i drugim zainteresovanim stranama. Kroz razgovore, pregled dokumentacije i obilaskom fizičkih resursa Univerziteta Komisija je stekla uvid u nivo ispunjenosti standarda i kriterijuma za akreditaciju o čemu će u narednom periodu biti sastavljen detaljan izvještaj” – saopštili su iz Agencija za visoko obrazovanje RS.

Podsjećamo, Slobomir P Univerzitetu je 21.01.2022. godine istekao krajnji rok za reakreditaciju, koji mu je određen Dopunskim rješenjem Agencije za visoko obrazovanje RS od 16. januara 2020. godine. Ona je započeta Zahtjevom od 12. decembra 2019. godine, jer nakon isteka važeće četvorogodišnje akreditacije izdate u decembru 2014. godine nije okončan postupak reakreditacije. Kod AVORS trenutno je u statusu “ustanova u postupku reakreditacije”, ali do isteka najduže određenog roka nije obezbijedio validnu akreditaciju, odnosno nije upisan u entiteski registar kao akreditovana visokoškolska ustanova.

U Državni, odnosno registar Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta u BiH, VŠU, sa  Odjeljenjima u Bijeljini i Doboju i sa šest fakulteta, nije nikada upisana. Zvanično obrazloženje za odbijanje upisa Državni registar visokoškolskih ustanova u BiH bilo je da je proces akreditacije Slobomir P Univerziteta odstupao od Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u BiH.

“Upozoravali smo Ministarstvo za naučno tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS na taj krajnji rok, ali i na ranije probleme koje je Univerzitet imao i zbog kojih su im se zvanično obraćali nezadovoljni profesori – zbog haosa sa neisplaćivanja plata i uslova rada, manjka studenata i finansijskih problema. Uostalom ustanova je bila i „na dobošu“, stečaj je izbjegla za dlaku 3. decembra 2020. godine, kada je povjerenik, “Naša banka”, povukla prijedlog za pokretanje stečajnog postupka nad „Slobomir P Univerzitetom“ jer je osnivač i vlasnik Slobodan Pavlović izmirio dug od 1,5 miliona maraka koji je ta obrazovna ustanova imala prema toj banci –  riječi su člana neformalne grupe građana „Akreditovane visokoškolske ustanove – priznate diplome” Gorana Ristića.

Prije pet mjeseci, 16. Decembra 2021., u saobraćajnoj nesreći, u SAD, poginuo je suosnivač i vlasnik ovog Univerziteta Slobodan Pavlović.

Profesori se i dalje žale da imaju problema oko isplaćivanja nadoknada za njihov rad.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije