Regija i svijet

Korupcija u vrhu španjolskog saveza ometa reprezentaciju

Luis Rubiales, bivši predsjednik Saveza (prvi desno u srednjem redu) i Gerard Pique (prvi lijevo u srednjem redu) osumnjičeni su za koruptivne radnje (Foto: Javier Soriano / AFP / Profimedia)
Korupcija utiče na sve sfere društva, pa i na "najvažniju sporednu stvar na svijetu". Na početku Evropskog prvenstva u fudbalu, koje se od 14. juna do 14. jula igra u Njemačkoj, na dan kad reprezentacija Španije igra protiv hrvatske, objavljujući dio teksta zagrebačkog Nacionala, podsjećamo na korupcijski skandal koji posljednjih nekoliko mjeseci potresa španjolski nogometni savez i koji utiče i na šanse ove zemlje na prvenstvu. (Antikorupcija)

U jednoj od najatraktivnijih skupina nadolazećeg Europskog prvenstva u nogometu, koje se od 14. lipnja do 14. srpnja igra u Njemačkoj, zaigrat će Hrvatska, Španjolska, Italija i Albanija. Hrvatska reprezentacija odigrat će prvu utakmicu turnira drugog dana Prvenstva, u subotu, 15. lipnja, protiv Španjolske, što će ujedno biti i svojevrsna repriza prošlogodišnjeg finala Lige nacija u kojem je reprezentacija Španjolske u konačnici bila bolja nakon izvođenja jedanaesteraca.

Španjolski izbornik Luis De La Fuente odabrao je finalnih 26 igrača koji će nastupiti na završnici turnira Euro 2024. I premda reprezentacija prema imenima na papiru izgleda uistinu moćno, španjolska javnost bila je pomalo iznenađena izostankom nekih od većih nogometnih imena iz ekipe.

Pored činjenice da se mora boriti s reakcijama javnosti uslijed izostavljanja igrača za koje mnogi misle da bi trebalo biti mjesta u reprezentaciji, De La Fuente se također mora nositi i s pritiskom oko skandala koji posljednjih nekoliko mjeseci potresa španjolski nogometni savez. Iako ni on ni sama reprezentacija nisu uključeni u skandal, zbog poznate gladi medija za senzacijama gotovo da ne može proći konferencija za novinare na kojoj se ne spomene aktualna istraga povezana s navodnim kriminalnim radnjama, korupcijom u poslovanju, nepoštenom administracijom te pranjem novca u koje su uključeni bivši predsjednik španjolskog nogometnog saveza Luis Rubiales i bivši igrač Barcelone i španjolske reprezentacije Gerard Piqué: “Kao ekipa moramo se fokusirati isključivo na sportske stvari, na ono što možemo kontrolirati – naš performans na terenu. Znam da to zvuči vrlo bazično, ali stvarno je tako. Držimo se nogometa”, izjavio je De La Fuente početkom svibnja u intervjuu za Reuters, upitan u vezi skandala o kojem se piše već više mjeseci.

“Razmišljam o tome gdje ćemo biti smješteni, kakvi će biti uvjeti, trening kamp, igrališta, samo putovanje… kao što i razmišljam kakvi ćemo mi biti na terenu, jer će nam javnost suditi isključivo po igrama koje ćemo pokazati. Sve ostalo, sva ta medijska buka koja postoji oko reprezentacije, a nema veze s nogometom, neće nam pomoći. I zbog toga moramo biti apsolutno fokusirani na ono što nam je najvažnije: nadolazeće natjecanje”, dodao je.

Naime, španjolski nogometni savez uključen je u istragu navodne korupcije oko višemilijunskog sporazuma o premještanju španjolskog Superkupa u Saudijsku Arabiju. Taj ugovor potpisali su Luis Rubiales, bivši predsjednik španjolskog nogometnog saveza, i Gerard Piqué, bivši nogometaš, a danas vlasnik tvrtke Cosmos koja se nalazi na spornom ugovoru.

Još je u ožujku ove godine policija izvršila pretres najprije sjedišta nogometnog saveza u Madridu, a kasnije i stan Luisa Rubialesa te u konačnici uhitila sedam osoba od kojih je petero uhićeno u glavnom gradu Španjolske, a dvoje u Granadi. Policijska intervencija bila je dijelom istrage vezane uz navodna kaznena djela povezana s korupcijom u gospodarstvu, nepoštenom upravom i pranjem novca, a cijeli se slučaj istražuje još od lipnja 2022. godine kad je navedeni ugovor između Saveza i tvrtke Cosmos potpisan.

Uz izostanak Gavija, Alejandra Baldea i Joséa Gaye zbog ozljeda te korupcijski skandal koji je još uvijek aktualan, nije teško doći do zaključka zbog čega Španjolska, unatoč uvijek jakoj momčadi, nije među najvećim favoritima za osvajanje ovogodišnjeg Eura premda je, logično, prema kladioničarskim koeficijentima i dalje u vrhu kandidata za naslov prvaka.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije