U fokusu

Odvjetnik Krčum savjetovao gradonačelniku Mostara, da posjeti oftalmologa, jer „nije vidio“ šta piše u presudi po tužbi njegove klijentice

Crni humor i cinizam ponekad su jedino što preostaje u sukobu sa ovdašnjom vlašću i njenim zloupotrebma i ignorisanjem pravne države. Pomalo je, doduše, neobično, pa i zabrinjavajuće, kad za njima posežu i odvjetnici. I to u zvaničnoj komunikaciji.

Mostar ovih dana čeka razrješenje još jedne afere stranačkog zapošljavanja i protuzakonitog običaja stranaka da „fotelje“ u javnim ustanovama i preduzećim dijele kao izborni plijen pobjednika.

2020. godine, prije nego je izbila pandemija korona virusa, Dom zdravlja Stari Grad iz Mostara raspisao je natječaj za direktora te ustanove. Na natječaj su se prijavila tri kandidata među kojima je najbolje rezultate imala dr. Lejla Ohran. Međutim, dr. Ohran nije izabrana za novu direktoricu već je na toj funkciji ostao dr. Edin Kapetanović.

Zbog diskriminacije pri zapošljavanju, dr. Ohran je tužila i Dom zdravlja Stari Grad Mostar i dr. Kapetanivića. 24.4.2024. godine Županijski je sud u Mostaru, odlučujući o žalbi tužiteljice dr. Ohran o presudi Općinskog suda u Mostaru, donio presudu kojom se žalba tužiteljice djelimično uvažava i prvostupanjska presuda preinačava čime je utvrđeno da je JU Dom zdravlja Stari Grad Mostar povrijedio pravo tužiteljice na jednako postupanje – diskriminirao je tužiteljicu u provođenju natječaja objavljenog 28.2.2020. godine u „Službenim novinama Federacije BiH“, i „Dnevnom avazu“, na način da je favorizirao drugotuženog (op. dr. Edina Kapetanovića) kao kandidata na konkursu, koji je bio favorit Stranke demokratske akcije, imenujući ga unatoč činjenici da drugotuženi nije ispunjavao ni formalne uvjete natječaja.

Iako je Županijski sud naložio da se natječaj iz 2020. godine vrati u fazu izbora kandidata, odnosno da se na mjesto direktora JU Dom zdravlja Stari Grad Mostar izabere dr. Lejla Ohran, to se nije dogodilo. Umjesto toga, Dom zdravlja je obavijestio Grad Mosta (kao osnivača) kako je Upravno vijeće te ustanove razriješilo dužnosti dr. Edina Kapetanovića a Grad odgovara da se što prije, u cilju normalnog funkcioniranja, imenuje vršitelj dužnosti JU Doma zdravlja Stari Grad Mostar umjesto da imenuje dr. Lejlu Ohran.

Na to je reagirao odvjetnik Milenko Krčum, punomoćnik dr. Ohran, te uputio dopis Gradonačelniku Mariu Kordiću te u prilogu poslao sliku naočara kao i prijedlog, kako je naveo u dopisu, „da u Dom zdravlja (bilo onaj na zapadnoj strani grada, bilo onaj na istočnoj strani grada) pošaljete svoje suradnike na sistematski pregled radi kontrole vida. Nekako mi je neobično da niste vidjeli izreku presude pod točkom c)“.

A u točki c) se navodi sljedeće: “Nalaže se prvotuženom da izvrši izbor između kandidata u natječaju obavljenom 28. 2. 2020. godine u Službenim novinama Federacije BiH i Dnevnom avazu u roku od 15 dana i sa pravnom poukom da žalba ne odlaže izvršenje naloga o izboru i imenovanju kandidata”.

O ovom se slučaju očitovao i načelnik Odjela za društvene djelatnosti, Božo Ćorić kazavši kako su iz Grada odgovorili na dopis koji je poslalo Upravno vijeće JU Dom zdravlja Stari Grad Mostar, odgovorivši im da se hitno sazove Upravni odbor i imenuje vršitelj dužnosti kako bi im dali suglasnost kao i da odmah pristupe implementaciji presude Županijskog suda. Nejasno je zašto je uopće navedeno da se ide u izbor vršitelja dužnosti ako je Sud naložio da se za direktoricu ustanove izabere dr. Ohran, a da se potom  traži suglasnost Grada kao osnivača. Ćorić je kazao kako Upravni odbor od njih nije tražio suglasnost: Treba onda Upravni odbor izvršiti imenovanje i tražiti od nas suglasnost, ali oni nama nisu to tražili. Oni su samo napisali da ima presuda Suda i da je dr. Kapetanović podnio ostavku. Oni su pravni subjekt, oni moraju implementirati presudu, a ne mi. Nikada nisu tražili suglasnost od nas“, izjavio je Ćorić za portal Hercegovina.info.

Po posljednjim podacima do kojih smo došli, JU Dom zdravlja Stari Grad Mostar još uvijek nije izvršio izbor dr. Ohran na mjesto direktorice te ustanove. Navodno je, po „preporuci“ gradske uprave, a suprotno nalogu suda, ipak imenovao vršioca dužnosti.

A „po nezvaničnim informacijama“, ni gradonačelnik Kordić nije zakazao sistematski pregled kod oftamologa. Pa je za očekivati da se ova farsa i gaženje po pravnoj državi nastavi.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije