Građanski aktivizam

Aarhus centar, nakon protesta u Trnovu: Haos u Nacrtu – haos na Jahorini. Plan se mijenja iz dana u dan! Šta nas čeka kad se počne sprovoditi na terenu?

Foto: I. Š./Klix.ba
Nakon današnjeg protesta ispred zgrade Opštine Trnovo, protiv nekontrolisane urbanizacije i krčenja šuma na Jahorini, Aarhus centar je objavio saopštenje za javnost, koje, u nastavku, prenosimo u cjelosti.

Ispred zgrade Opštine Trnovo,  u ponedjeljak 08.07., Aarhus centar u BiH je zajedno sa zabrinutim građanima održao protest protiv nekontrolisane urbanizacije i krčenja šuma na Jahorini. Protesti su organizovani kako bi se apelovalo na lokalne vlasti i investitore da prekinu sa destruktivnim praksama koje ugrožavaju ekosistem planine, održivost lokalne zajednice i buduće generacije.

Protesti su također imali simboličan značaj, obilježavajući jednogodišnju borbu lokalne zajednice protiv Nacrta izmjene Regulacionog plana sportsko-rekreativnog područja Jahorina.

Ovim planom se predviđa betoniranje 20 hektara sportsko-rekreativnog područja, uključujući gradnju na parkinzima, obodima staza i preko odvoda oborinskih voda. Nužni prilazi kućama bi bili pregrađeni, a kuće bi bile zagrađene zidovima solitera na osunčanim stranama. Naselje planinskih kuća bi izgubilo svoj identitet, postajući mješavina višespratnica i planinskih kućica.

Podsjećamo da su ne tako davno Elektrodistribucija, Vodoprivreda i JU Olimpijski centar izrazili svoje neodobravanje prema Nacrtu, ističući da isti nije u skladu s očuvanjem prirodnih resursa i očuvanjem specifičnosti ovog područja. Međutim, prema nezvaničnim informacijama, stav Vodoprivrede je na klimavim nogama.

„Voda je posebna priča. Pritisak u cevima nije regulisan od prošlog veka. Nezvanična je informacija, ali se pribojavamo da je tačna, da će vodovod ipak dati svoj pristanak, uprkos prethodnoj izjavi da je potrebno novo izvorište vode da Pale, Istočno Sarajevo i deo Sarajeva ne bi ostali bez pitke vode,“ kazala je Jasmina Matić, predstavnica neformalne grupe građana naselja Šator, Jahorina.

Prvi javni uvid za sekciju 1, koja obuhvata površinu od 5 hektara, prošao je nezapaženo, nagađamo, zato što se odnosi na trenutno nenaseljeno područje ili zato što Opština Trnovo ove poduhvate sprovodi tokom perioda godišnjih odmora. Za područje od 15 hektara prvi javni uvid počeo je 5. avgusta 2023. godine. Sa preko 40 primjedbi, plan je osporen na dvije javne rasprave. Međutim, u martu ove godine, plan je ponovo stavljen na javni uvid. Na posljednjoj javnoj raspravi u aprilu ove godine, plan je osporen po treći put, ali uprkos tome, nastavlja se pritisak da se plan usvoji.

„Čak je i Savjet plana koji je od početka ukazivao na nedostatke plana smenjen i nedavno je imenovan novi, pretpostavlja se, podobniji. Nosilac izrade, Unis institut, smatra, a Opština to prihvata zdravo za gotovo, da 20ha betona uopšte ne iziskuje izradu procene uticaja na životnu sredinu. Ujedno, tokom uvida, svaki put prave izmene, tako da se plan iz dana u dan menja. Ako je očigledan haos na crtežima, zamislite šta će tek nastati kad tako nešto krenu da sprovode na terenu“ pita se Matić.

Protesti su organizovani radi očuvanja olimpijske Jahorine, koja je postala meta građevinara koji ne vide nikakvu drugu vrijednost osim profita. Okupljeni su izrazili svoje nezadovoljstvo nemarnim odnosom prema jednom od najvećih prirodnih, turističkih i skijaških potencijala Republike Srpske, Bosne i Hercegovine i bivše Jugoslavije. Zahtjevi okupljenih su da se Nacrt izmjene Regulacionog plana sportsko-rekreativnog područja Jahorina na teritoriji opštine Trnovo odbaci.

Aarhus centar u BiH uz podršku lokalnog stanovništva i udruženja, nastavlja  se zalagati za zaštitu planine Jahorine i drugih prirodnih resursa. Pozivamo sve relevantne institucije da transparentno djeluju kako bismo zaustavili daljnje degradiranje našeg okoliša.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije