Podsjećanja

Podsjećanja (VII 2020.): Policijski performans, bez sedativa, u Banjaluci

Policija u Banjaluci se baš trudi da opravda ugled policajaca iz viceva. Što treba pozdraviti. Grohotnim smijehom. Jer, krasno je da neko još drži do tradicije. (U redovnoj nedjeljnoj rubrici Podsjećanja portala Antikorupcija, tekst iz jula 2020.)

U četvrtak, 7.7., policajci Policijske uprave Banjaluka, najprije su, oko 18 sati prekinuli obraćanje medijima troje aktivista neformalne grupe građana “Pravda za Davida”. A onda uhapsili jednog od njih, Ozrena Perduva, zato što se “okupio na Trgu” sa drugo dvoje, a pritom i odbio naredbu policijskog oficira koji je taj dan zaboravio popiti lijek za smirenje, da rastjera nepoznate mu prolaznike i znatiželjnike koji su se u trenutku policijske akcije zatekli na Trgu.

Potom su uhapsili i drugo dvoje iz ovog trojca, kada su press konferenciju, poštujući naredbu o zabrani okupljanja na Trgu, pokušali nastaviti ispred zgrade Policijske uprave. No, izgleda da je tu zabrana okupljanja bila i za manje od troje? A i da onaj policijski oficir nije ni u međuvremenu konzumirao terapiju.

A onda se policiji, jednostavno osladilo, pa su krenuli redom. Uhapsivši desetak osoba koje nisu pokazale dovoljno oduševljenje njihovom požrtvovanom služenju narodu, pa na kraju, čak i suprugu advokata Grupe koji je došao da svojim klijentima pruži pravnu pomoć, ali mu to nije dozvoljeno. Odnosno rečeno mu je da uhapšeni prvo idu na Covid testiranje. A na pitanje “Pa kad onda da dođem”, odgovoreno mu je “Ma, nemam pojma”. Jer valjda još nisu dobili upute da li izolacija u ovakvim slučajevima traje 14 dana ili koju godinu duže?

Spomenimo i seksualno uznemiravanje slučajne prolaznice u poznim godinama, koju je sadomazohističkim igrama očito skloni pripadnik policijskih snaga, pipajući je, nenaviknutu, pokušao navesti na omiljenu mu igru: “Gospođo nemojte me udarati”. I nudeći joj lisice. Na šta mu je ova odgovorila: “Ne bih na tebe ni biciklo naslonila. Pušćaj me odmah”. No pošto je ovo bio skeč a ne stvarni život, i gospođa, koja je samo nakon napornog radnog dana išla kući, zatekavši se u pogrešno vrijeme na pogrešnom mjestu, završila je… na “testiranju”.

Svi ljubitelji Alana Forda, Monty Pythona i Životinjske farme s nestrpljenjem očekuju nastavak ovog realityja.

Što bi Parafi, u “Narodnoj pjesmi” rekli: “Nijedne nema bolje od naše policije!”

 

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije