Građanski aktivizam

Optužnica protiv bivšeg ministra odbrane za malverzacije sa šljunkom

Podsjećemo da je ovaj predmet protiv bivšeg ministra odbrane RS Milana Ninkovića prije pet godina bio aktivan, ali je odjednom nestao iz našeg i vidokruga javnosti i tek sada je ponovo „isplivao“.

Okružno javno tužilaštvo u Doboju, nakon sprovedene istrage, podiglo je optužnicu protiv Ninković Milana (81), Ninković Slobodana (57) i privrednog društva “Dijamant” doo Doboj, zbog produženog krivičnog djela Protivzakonito zauzimanje i eksploatacija prirodnih bogatstava i dobara od opšteg značaja, u sticaju sa produženim krivičnim djelom Nezakonito postupanje u privrednom poslovanju, a protiv Ninković Milana i zbog krivičnog djela Falsifikovanje ili uništavanje službene isprave.

OJT Doboj je optužnicu, datiranu 31.05.2024. godine, objelodanilo 19.07.2024., a ista je 02.07.2024. godine potvrđena od strane sudije za prethodno saslušanje Osnovnog suda u Doboju.

U optužnici se navodi da su optuženi Ninković Milan, kao osnivač i direktor privrednog društva „Dijamant“ DOO Doboj, zajedno i po prethodnom dogovoru sa Ninković Slobodanom, kome je faktički povjerio poslove u navedenom privrednom društvu, u vremenskom periodu od 01.01.2014. do 31.12.2018., protivno propisima, vršili eksploataciju mineralne sirovine – riječnog šljunka na lokalitetu Velika Bukovica – Doboj, na način što su lažnim prikazivanjem i prikrivanjem činjenica neistinito prikazali stanje i kretanje sredstava i rezultata poslovanja, a pri izvršavanju poreskih i drugih zakonskih obaveza uskratili sredstva koja predstavljaju javni prihod, na koji način je za privredno društvo „Dijamant“ DOO Doboj“ pribavljena znatna imovinska korist, dok je za Budžet Republike Srpske i grada Doboja nastupila znatna šteta. Osom toga je Ninković Milan, kao odgovorno lice u privrednom društvu „Dijamant“ DOO Doboj“, neistinitu poslovnu ispravu upotrijebio u poslovanju kao da je istinita.

Prema optužnici, otac Milan i sin Sloboda Ninković su bez dobijenog odobrenja JU „Vode Srpske“ Bijeljina i bez saglasnosti resornog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, za uređenje riječnog korita rijeke Bosna, vadili šljunak na lokalitetu Velika Bukovica, Grad Doboj, kršeći zakonske odredbe, protivpravno eksploatisali mineralnu sirovinu – prirodni šljunak. Utvrđena količina na taj način eksploatisanog šljunka je 18.574,5 metara kubnih, koju su u namjeri sticanja protivpravne imovinske koristi privrednom društvu „Dijamant“ DOO Doboj, u kontinuitetu prodavali domaćim kupcima, za šta su istima ispostavljali fakture kao da se radi o zakonito eksploatisanoj mineralnoj sirovini.

“Pri izvršavanju zakonskih obaveza – plaćanja naknade za korišćenje mineralne sirovine uskratili su sredstva koja predstavljaju javni prihod Republike Srpske i grada Doboj (u omjeru 30 % Republici Srpskoj i 70 % gradu Doboj), na čijoj teritoriji se vršila eksploatacija, a protivpravnim eksploatisanjem mineralnih sirovina prekršili su navedene zakonske odredbe u odnosu na raspolaganje, korištenje i upravljanje imovinom, na koji način su u navedenom vremenskom periodu pričinili štetu Budžetu Republike Srpske, a korist za „Dijamant“ DOO Doboj u iznosu od 1.816.702,39 KM” – dio je iz optužnice OJT Doboj.

Nakon podizanja optužnice oglasili su se iz NGG “Za legalnu i kontrolisanu eksploataciju šljunka u Republici Srpskoj“, koji su istakli da je ovo sedma podignuta optužnica za nelegalnu eksploataciju šljunka i protivpravno zauzimanje vodnog zemljišta u lokalnim zajednicama dobojske regije.

„Ponovićemo da podržavamo aktivnosti OJT Doboj, kao i bijeljinskog ,koje je takođe aktivno i ima “otvorene” četiri optužnice. Ali, i dalje ukazujemo na našu bojazan da će se i u ovom slučaju sve završiti samo na tome i da će i ova, kao i ostale optužnice, još dugo ostati u ladicama tužioca i sudija. Kao i tri i više godina aktivni predmeti u kojima su optuženi i drugi šljunkari, od kojih je najpoznatiji „Slučaj Osječani“ u kojem su podignute optužnice protiv privrednih društava „Geosfera“, Bajkovača“, „Plosko“ i „Rašo“, ali se nekome u pravosuđu izgleda ne žuri da ih završe. Podsjećemo da je ovaj predmet protiv bivšeg ministra odbrane RS Milana Ninkovića prije pet godina bio aktivan, ali je odjednom nestao iz našeg i vidokruga javnosti i tek sada je ponovo „isplivao“. Znamo da su optuženi i tada, kao što će vjerovatno tvrditi i sada, da je optužnica politički motivisana i da je nekima iz vrha vlasti posebno stalo da „ožive“ ovaj slučaj, koji je stavljen, kako se bar pričalo, ad akta, jer je za neke od nezakonitih radnji koji se njemu i sinu stavljaju na teret prošla i decenija“ – stav je šljunkarskih aktivista po novoj podignutoj optužnici OJT Doboj.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije