Građanski aktivizam

Protestna šetnja stanovnika goraždanskog naselja Glamoč: “ZA zakon, šumu i čist zrak, NE za deponiju, NE za strah!”

Protestna šetnja kreće 31.7.2024. u 9:30 iz naselja Glamoč prema zgradi Gradske uprave Goražde.

Neformalna grupa građana „Naselje Glamoč protiv divljih deponija“, u srijedu, 31.7.2024. organizuje protestnu šetnju, zbog dugogodišnjeg nemara gradskih vlasti u odnosu na probleme koje stanovnici ovog goraždanskog naselja imaju, te, zbog oglušivanja na njihove zahtjeve koji se tiču odlaganja otpada na deponiju „Trešnjica“.

Protestna šetnja kreće u 9:30 iz naselja Glamoč prema zgradi Gradske uprave Goražde, u kojoj će se taj dan, s početkom u 10 sati održati drugi nastavak, 27.6. započete, 30. redovne sjednice Gradskog vijeća Grada Goražde, te početi 31. sjednica, na čijem dnevnom redu će se naći Informacija o početku odlaganja otpada na deponiju „Trešnjica“.

Stanovnici naselja Glamoč su se odlučili na protestnu šetnju kako bi i na taj način jasno dali do znanja da su protiv izgradnje deponije i prolaska kamiona kroz njihovo naselje budući da za to nema uslova. Planirano je da stanovnici ovom šetnjom isprate svoje predstavnike koji će prisustvovati na sjednici. Nije planirano okupljanja pred zgradom Vlade. U šetnji će mještanima i aktivistima pomenute NGG podršku pružiti i Aarhus centar u BiH i Centri civilnih inicijativa koji pružaju pravnu i drugu pomoć stanovnicima naselju u ovoj njihovoj borbi.

Podsjećamo, u prethodnom su periodu članovi NGG „Naselje Glamoč protiv divljih deponija“, Goražde podnijeli dvije inicijative prema Gradu Goražde. Prva inicijativa se odnosi na zahtjev za zakonsko, sistemsko i efikasno rješavanje problema odlaganja i upravljanja otpadom u Gradu Goraždu sa adekvatnim pristupnim putem, stavljanje van snage Odluke o privremenom odlaganju otpada na lokalitet „Trešnjica“ donesene 28.02.2024. godine, kao i rješavanje problema divljih deponija. Druga inicijativa se odnosi na zahtjev za dobivanjem statusa MZ Glamoč, Goražde. Odgovore niti na jednu inicijativu mještani još uvijek nisu dobili. No, kao tačke dnevnog reda 31. sjednice Gradskog vijeća Goražde, naći će se obje ove inicijative i mještani naselja Glamoč se nadaju povoljnom ishodu.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije