Građanski aktivizam

“Baby Steps” porodiljama u BiH omogućio da ocijene porodilište i prijave eventualnu korupciju

Trenutno je u pomenuti sistem za ocjenu i prijavu korupcije u porodilištima uključeno 12 porodilišta što obuhvata oko 70% poroda u BIH. Ima ih i koji odbijaju saradnju - Bolnica Foča i sveučilišna bolnica Mostar.

30. jula udruženje “Baby Steps” održalo je press konferenciju, u Sarajevu, na kojoj je zvanično predstavilo sistem putem kojeg porodilje mogu ocijeniti porodilište u kojem su rodile i prijaviti korupciju ukoliko su je doživjele.

“Ovo je važan dan i velika pobjeda, sistem radi i sada imamo alat kojom možemo popravljati stanje i raditi na boljim uvijetima svih porodilja u cijeloj zemlji”, izjavili su iz Udruženja.

Ovo je takoreći logični rezultat njihovih višegodišnjih aktivnosti, kroz projekat „Borba protiv korupcije u porodilištima“, koji su uz podršku USAID-a, provodili sa osnovnim ciljem smanjenja korupcije u porodilištima, ali i poboljšanja opštih uslova i tretmana porodilja i borbe protiv akušerskog nasilja.

Podsjećamo, svojevremeno je njihovo istraživanje došlo do podataka da 50% porodilja i članova njihovih porodica daje novčana sredstva ili poklon prije ili poslije poroda i da se godišnje za mito u porodilištima širom BiH porodice da preko 2 miliona KM!

Inače, trenutno je u pomenuti sistem za ocjenu i prijavu korupcije u porodilištima uključeno 12 porodilišta što obuhvata oko 70% poroda u BIH.

Riječ je o sistemu da porodilja dobije jedan otpusni kod uz otpusno pismo kojim ona može pristupiti anketi i eventualno prijavi korupciju i druge nepravilnosti”, kazala je Amila Tatarević, predsjednica udruženja “Baby Steps”

Nakon Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, UKC RS i bolnice sv. Vračevi u Bijeljini, priključili su se i  bolnica Srbija Istočno Sarajevo, kantonalne bolnice u Bihaću, Mostaru, Goraždu i Zenici, te Klinički centar Univerziteta u Sarajevu. Iako nema mogućnost koda, ovaj sistem je uveden i u Općoj bolnici Abdulah Nakaš.

Bolnica Foča i sveučilišna bolnica Mostar, zasad odbijaju saradnju, što ne znači da pacijentice ne mogu biti uključene u anketu.

Uostalom iz samog udruženja ističu da je ovo tek početak. I da nastavljaju pregovore sa svim porodilištima u BiH kako bi sve trudnice i majke imale ista prava na siguran i sretan porod.

I kako bi korupcija bila, ako ne iskorijenjena iz porodilišta, a ono svedena na minimalnu mjeru i prestala biti tretirana kao običaj i nešto normalno, umjesto kao teško krivično djelo.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije