Građanski aktivizam

Inspektorat Hrvatske podnio kaznenu prijavu zbog davanja dozvole za gradnju hidroelektrane na Uni

Mjesto planirane male hidroelektrane na izvoru Une, juli 2024. (Foto: Džemal Ćatić, RSE)
Na gradnju mini hidroelektrane su krajem jula upozorili predstavnici ekoloških udruženja iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Zbog njene gradnje je više puta održan protest na izvorištu rijeke Une u Hrvatskoj i BiH, gdje je zatraženo da radovi budu zaustavljeni.

Državni inspektorat Hrvatske podnio je kaznenu prijavu protiv službene osobe iz Upravnog odjela Zadarske županije koja je izdala dozvolu za gradnju hidroelektrane na izvorištu rijeke Une u Hrvatskoj.

Prijava je podnesena zbog utvrđenih povreda propisa i sumnje na zlouporabu položaja i ovlasti, naveli su 8. avgusta za Radio Slobodna Evropa iz Inspektorata Hrvatske.

Na gradnju mini hidroelektrane su krajem jula upozorili predstavnici ekoloških udruženja iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Zbog njene gradnje je više puta održan protest na izvorištu rijeke Une u Hrvatskoj i BiH, gdje je zatraženo da radovi budu zaustavljeni.

“Državni inspektorat zaprimio je nalaz upravnog nadzora Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije nad radom Upravnog odjela Zadarske županije vezano za zahvat izgradnje male hidroelektrane ‘Una –mlin’, u kojem je utvrđeno da nije proveden postupak prethodne ocjene prihvatljivosti zahvata za ekološku mrežu, kao i da su rješenja kojima se utvrđuju vodopravni uvjeti izdana na temelju nepotpune dokumentacije nositelja zahvata”, napisali su, između ostalog, iz ove institucije za RSE.

Inspekcija zaštite okoliša je izdala i prekršajni nalog jer nije procijenjeno je li potrebna studija o utjecaju na okoliš, prije donošenja odluke o dozvoli, a u skladu s odredbama Zakona o zaštiti okoliša, navedeno je u odgovoru Državnog inspektorata Hrvatske.

Od Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije zatraženo je da utvrdi je li zahvat izgradnje male hidroelektrane Una –mlin prouzročio štetu za prirodu s obzirom na to da se zahvat izvodi na području ekološke mreže Natura 20000 “HR 2001069 Kanjon Une”.

“Daljnje postupanje inspekcije zaštite prirode ovisi o utvrđenom u ovom postupku”, zaključili su iz Inspektorata.

Investitor Pipra d.o.o. nije odgovorio na upit Radija Slobodna Evropa posjeduje li sve dokumente i da li će zaustaviti izgradnju.

Ranije je utvrđeno i da izvođač radova na izgradnji mini hidroelektrane na izvorištu rijeke Une u Gračcu u Hrvatskoj, ne posjeduje dokument “Ocjena prihvatljivosti zahvata u Ekološkoj mreži Natura 2000”.

To je potvrđeno za RSE 29. jula iz ustanove “Natura Jadera” koja upravlja sa 12 zaštićenih dijelova prirode Zadarske županije i 83 područja evropske ekološke mreže Natura 2000.

Povodom gradnje mini hidroelektrane na izvoru Une u Hrvatskoj, reagirale su i institucije Bosne i Hercegovine.

Iz Ministarstva okoliša i turizma Federacije BiH 26. jula su saopćili kako je Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine proslijedilo “dokumentaciju” vlastima u Zagrebu zbog izgradnje mini hidroelektrane u blizini izvora rijeke Une u Hrvatskoj. Razlog je, kako je navedeno, što je Hrvatska “namjerno ili ne, propustila provesti postupak procjene uticaja na okoliš u prekograničnom kontekstu, što je bila obaveza u ovom slučaju”.

Obustavu izgradnje mini hidroelektrane je 25. jula zatražilo i Ministarstvo okoliša iz drugog entiteta, Republike Srpske.

U svom toku kroz entitet Federacija BiH rijeka Una uživa zaštitu u kategoriji nacionalnog parka, dok je u Republici Srpskoj zaštićena kao park prirode.

Vrelo rijeke Une 1968. godine zaštićeno je kao hidrološki spomenik prirode, navedeno je i u planu upravljanja područjem ekološke mreže doline Une Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Hrvatske za period od 2023. do 2032. godine.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije