Građanski aktivizam

Na ulicama Sanskog Mosta mladi aktivisti ukazuju na problem pasa lutalica

“U srijedu, 14.08., je u Sanskom Mostu započela trodnevna ulična akcija koju organizuje Neformalna grupa građana “Mreža mladih aktivista” s ciljem skretanja pažnje na dugogodišnji problem pasa lutalica u ovoj općini.”, navodi se u saopštenju za javnost “Mreže mladih aktivista”, koje prenosimo u cjelosti.

Ulična akcija, koja se odvija u Malom parku, okupila je aktiviste ali i građane Sanskog Mosta, odlučne u namjeri da pronađu dugoročno rješenje za ovaj problem.

“Brojni građani Sanskog Mosta svakodnevno se suočavaju sa strahom zbog sve većeg broja napuštenih pasa na ulicama. Iako su lokalne vlasti u više navrata izdvajale sredstva za rješavanje ovog problema, stvarni efekti na terenu su minimalni. Upravo smo iz tog razloga odlučili da preuzemo inicijativu i pokušamo uspostaviti sistem kontrole nad populacijom pasa lutalica”, Izjavio je Adem Kahrimanović, ispred “Mreže mladih aktivista”.

U okviru ulične akcije, aktivisti su podijelili informacije o važnosti sterilizacije pasa, kao i o neophodnosti odgovornog vlasništva. Također, upozorili su na rizike koje napušteni psi predstavljaju za građane, kao i na nedostatak adekvatnih medicinskih sredstava za tretman ujeda pasa u lokalnim zdravstvenim ustanovama. Iznijeli su probleme sa postojećim azilima za pse u Sanskom Mostu, gdje se sumnja na malverzacije i neadekvatne uslove u državnom azilu, dok privatni azil nema dovoljnu podršku vlasti. Aktivisti su predstavili i svoje ciljeve, iniciraće izradu Plana za zbrinjavanje pasa lutalica na području Općine Sanski Most uz aktivan angažman svoje organizacije i podnijeti zvaničnu inicijativu prema načelniku Općine Sanski Most i nadležnim službama u Općini Sanski Most, ali i senzibilizirati građane Sanskog Mosta sa problemom pasa lutalica.

Trodnevna akcija će se nastaviti u naredna dva dana, od 10:00 do 14:00 sati, gdje će aktivisti nastaviti sa edukacijom građana i prikupljanjem podrške za sistemska rješenja ovog problema.

“Pozivamo sve građane da se pridruže ovoj akciji i zajedno doprinesu stvaranju sigurnije i humanije zajednice za sve stanovnike Sanskog Mosta, kako ljude, tako i životinje”, dodao je Adem.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije