Građanski aktivizam

Policija uvodi šljunkare u korito rijeke Drine – mještani Poloma kod Bratunca najavili da će tijelima braniti svoje mjesto od devastacija

“Ne trebaju nam ti radovi, želimo našu plažu i korito naše rijeke bez virova, koji bi se sigurno pojavali nakon rada bagera, ne želimo devastiranu obalu Drine, kakva bi sigurno ostala nakon odlaska šljunkara” – kažu mještani Poloma.

Javna ustanova “Vode Srpske” izgleda po svaku cijenu nastoji da uvede šljunkare u korito rijeke Drine u bratunačkom naselju Polom, gdje su mještanu u više navrata protestovali zbog prethodno dva data ugovora privrednom društvu “Bukom Prom” iz Vlasenice da na tom području izvodi radove “uređenja korita ove rijeke”. Kako im to, zbog žestokog otpora mještana, koji nisu dozvolili prelaz mehanizacije vlaseničkog preduzeća, kojim bi se vršili radovi, preko njihovih imanja, očigledno je da će to pokušati i treći puta, nakon ponovljenog javnog poziva.

Pritom su zatražili asistenciju policije, koja je u prethodna dva navrata, nakon više puta organizovanog okupljanja mještana, bila prinuđena da interveniše, kako ne bi došlo do sukoba mještana i radnika “Bukom Proma”, a time i narušavanja javnog reda i mira. Vjerovatno da ne bi ponovo došli u situaciju da moraju angažovati veći broj svojih policijskih službenika, iz Policijske uprave Bratunac su mještanima Poloma uputili poziv za “radni sastanak”, koji su zakazali u prostorijama ove PS u ponedjeljak 19.08.2024. u 11 sati.

“Povodom zahtjeva JU “Vode Srpske” Bijeljina, Policijska stanica Bratunac u saradnji sa Policijskom upravom Zvornik provodi zakonom propisane mjere i radnje u cilju odlučivanja po istom, te u tom pogledu organizuje radni sastanak, te vas u tom pogledu kao stranku zainteresovanu u postupku pozivamo da prisustvujete istom, a u cilju donošenja pravovremene i valjane odluke nadležnog organa” – stoji u upućenom pozivu mještanima Poloma iz Policijske stanice Bratunac.

Za mještane Poloma ovakav razvoj događaja i treće raspisivanje javnog poziva, kao i nastojanja “Voda Srpske” da, i pored njihovog negodovanja, uvedu šljunkare u posao, je puko razotkrivanje stvarne pozadine i namjera rukovodstava ove javne ustanove i njihove sprege sa šljunkarima.

“Ako znamo da u Republici Srpskoj više od pet godina se ne izdaju koncesije za eksploataciju šljunka iz korita rijeka, već se izvode samo radovi na uklanjanju riječnih nanosa i materijala u cilju produbljivanja korita i povećanja njegovog proticajnog profila, a šljunkari se upinju na sve načine sa “Vodama” da uđu u korito, sada su ogoljene njihove prave namjere. Njih zanima samo šljunak, a tih određenih minornih 4229,13 metara kubnih materijala prema Javnom pozivu za vađenje je samo maska i priča za lakovjerne. Evo, mi im kažemo, hvala, ne treba nam čišćenje korita, nema opasnosti od poplava u Polomu. Ne trebaju nam ti radovi, želimo našu plažu i korito naše rijeke bez virova, koji bi se sigurno pojavali nakon rada bagera, ne želimo devastiranu obalu Drine, kakva bi sigurno ostala nakon odlaska šljunkara” – kažu mještani Poloma, koji se za pomoć, gotovo od samog nastanka problema, obraćaju aktivistima Grupe „Za legalnu i kontrolisanu eksploataciju šljunka u Republici Srpskoj“.

A, podsjećamo, mještani su se do uključivanja aktivista Grupe i organizovanja sami borili i uspjeli su da 05.08.2023. godine otjeraju ispred kućnih pragova mehanizaciju i radnike vlaseničkog preduzeća “Bukom Prom”, koji su imali namjeru da, u realizaciji ugovora sa JU “Vode Srpske”, vrše eksploataciju šljunka na ovom lokalitetu. Nakon toga su na mjestu na kojem je vlaseničko preduzeće namjeravalo formirati deponiju šljunka, nakon organizovanih radnih akcija, uredili obalu i kraj rijeke Drine nikao je ljetnikovac.

“Šljunkari nemaju ni sada obezbjeđen pristup koritu rijeke Drine da bi tobože izvodili radove i zaštitili nas od poplava, već to pokušavaju fingiranjem da imaju za prolaz druge obezbijeđene parcele, koje formalo pripadaju Hidroelektrani Zvornik, a zapravo su naše ranije vlasništvo i već smo pokrenuli postupke za vraćanje u posjed. Znamo kolika je beskurpuloznost bahatih šljunka i njihovih pomagača, pa smo prinuđeni boriti se svim pravnim sredstvima i angažovanjem advokata. I bez toga, poručujemo im da Drini neće prići, ugroziti opstanak stanovništva, onog koje je ostalo na svojim imanjima, mi branimo na ovaj način naše kuće, našu školu, naš vjerski objekat, što je sve u neposrednoj blizini lokacije određene od “Voda” za navodne radove čišćenja i uređenja korita rijeke” – odlučni su mještani Poloma i time najavljaju, uskoro, još vrelije dane u ovom naselju na obali Drine.

Prema informacijama, koje su mještani dobili, sastanak koji policija PS Bratunac organizuje u ponedjeljak, je tri dana pred, u tajnosti pripremano, uvođenje šljunkara u radove, koje je uz asistenciju policije planirano za četvrtak 22.08.2024. godine.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije