Građanski aktivizam

“Dajte nam dozvolu na uvid”, poručuju građani! Grad: Mi ćemo dozvolu izdati za sedam dana

386 građana traži da se zbog ovog pitanja sazove Zbor građana koji bi potvrdio većinsku volju građana Mjesne zajednice Centar 1.

Ponovljena javna rasprava nakon ponovljenog koncepta izmjene Regulacionog plana Centar Istok okupila je tridesetak građana.

Ovim regulacionim planom obuhvaćena je gradnja “Ćiriličnog parka” na teritoriji parka Kupusište.

“Obrazovna ustanova planirana je na način na koji nije odgovoralo građanima. Sada je zadržan karakter ustanove, ali ne u potpunosti: planirana je ustanova predškolskog tipa. Zauzetost parcele je sada 60%” – rekli su predstavnici ACS Studija.

Protivljenje gradnji Ćiriličnog parka i zahtjev da se obrazovni objekat ukloni prisutan je u 15 primjedbi, navode u ACS studiju, i riječ je o primjedbama koje su odbijene.

“Priča građana o ugroženosti drveća je neka druga tematika, i to se kroz plan ne radi. Dodatno uređenje parka, mobilijara i rasvjete, to se ne tiče regulacionog plana. Igrom slučaja se potrefilo. Ovdje se moglo desiti da se uopšte nije desila promjena Regulacionog plana. No, potrebno je za sve objekte imati urbanističko-tehničke uslove, mora imati statički proračun, i mora imati idejni i glavni projekat” – tvrde u ACS studiju.

“Početkom drugog mjeseca 2021. godine vidjeli smo da se pokušava ucrtati škola na mjestu parka. U petom mjesecu ove godine pokreće se ponovo procedura, gradonačelniku objašnjavamo da to ne može ići tako. Tražimo rasvjetu, tražimo da se obnovi i dopuni zelenilo, tražimo da se dovede voda. Stav savjeta je da se park zaštiti” – kaže Milenko Janjić, predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Centar 1.

Vuk Višekruna, načelnik Odjeljenja za urbanizam, kaže da će grad izdati građevinsku dozvolu, ako tako ministarstvo kaže.

“Što se tiče radova koji se mogu vršiti na lokacijskim uslovima, to je pitanje mobilijara. Konstatovano je da ne treba građevinska dozvola, i to je potvrdila gradska inspekcija. Ako ministarstvo kaže da treba građevinska dozvola, mi ćemo je izdati” – kaže Višekruna.

Na pitanje građanke da li će obustaviti radove dok grad ne pribavi sve dozvole, Višekruna kaže da to nije u njegovoj nadležnosti. U njegovoj nadležnosti je – kaže – da se izda građevinska dozvola.

“Poenta je da se uradi tamo nešto ljepše. Gradilište će tamo biti dok god se ne uradi Ćirilični park” – kaže Višekruna.

Grad Banjaluka je prihvatio ideju Vlade Republike Srpske da se na Kupusištu gradi vrtić, i tako je – kaže Višekruna – nastala izmjena u Regulacionom planu kojom se predviđa pozicija za vrtić.

Dario Adamov napomenuo je da 386 građana traži da se zbog ovog pitanja sazove Zbor građana koji bi potvrdio većinsku volju građana Mjesne zajednice Centar 1.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije