Građanski aktivizam

Ekološki aktivisti spremni da se suprotstave investitorima i zagovornicima rudarenja: Dosta je Majevici njenih rudnika!

Uz zahvalnost “saborcima” iz Loznice, Bijeljine, Banja Luke, Fojnice, Sarajeva i drugih gradova koji su se odazvali pozivu na konferenciju, zajednička poruka majevičkih ekologa sa konferencije je i da rudnika litijuma na Majevici neće biti, te da se njihova borba za osnovna ljudska prava - a to su u ovom slučaju čist vazduh, zemlja, šume i voda - nastavlja.

Na juče, 27.08.2024., u Bijeljini, održanoj konferenciji, u organizaciji tamošnjeg ekološkog udruženja “Eko Put”, sumirane se i predstavljene aktivnosti ove i drugih organizacija koje se u okviru projekta ’’Uticaji rudarenja litijuma na prirodu, životnu sredinu i zajednice’’ implementirane u proteklih šest mjeseci.

U prvom dijelu Konferencije, uz prigodan video prikaz aktivnosti i poruke ekologa, koje se tiču njihove borbe da zaštite Majevicu od eventualnog otvaranja rudnika, tokom panela “Uticaji i posljedice potencijalnog rudarenja litijuma na Majevici” svoje prezentacije imali su Dragan Ostić iz Centra za zaštitu životne sredine, ekološka aktivistkinja iz Bijeljine Slavica Antić i srednjoškolski profesor iz Lopara Milanče Marković. Doprinos su u nastavku dali i Dragana Ristić, Goran Živić, te drugi ekolozi, kao i načelnik opštine Lopare Rado Savić i gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović.

U drugom dijelu ovog, vrlo posjećenog skupa, u panelu “Dosta je Majevici njenih rudnika: kampanjske lekcije za dalje planove” prezentovani su naredni koraci u aktivnostima, sa osnovnom porukom vlastima da se ne igraju sa strpljenjem građana i da će se oduprijeti svakom njihovom pokušaju da donošenjem nakaradnih zakona oduzmu stanovnicima lokalnih zajednica na području Majevice zdravu prirodu i budućnost njihovoj djeci, te da će ih na Majevici dočekati narodni otpor.

“Dobili smo korisne smjernice kako dalje i u kom pravcu će borba ići u narednom periodu. Poslije izbora nas očekuje organizovanje građanske inicijative, potpisivanje peticije u svih pet lokalnih zajednica podno Majevice, odnosno na području Lopara, Bijeljine, Ugljevika, Zvornika i Brčkog” izjavila je Snežana Jagodić Vujić, predsjednica Udruženja „Eko Put“.

Predsjednica udruženja građana „Čuvari Majevice“ Andrijana Pekić upoznala je prisutne sa činjenicom da je, prema Prostornom planu Republike Srpske, predviđeno da Majevica bude park prirode, jer posjeduje velika bogatstva, a tu se posebno misli na njen biodiverzitet.

“Naše udruženje se zalaže ili, bolje rečeno, bori da sačuva svoju planinu Majevicu, a nastojaćemo da tako bude i u budućnosti. Istražićemo Majevicu, evidentirati sve biljne vrste i dokazati da se na tom terenu nalazi biljno i životinjsko bogatstvo upotpunjeno brojnim izvorima pitke vode. Sve nabrojano je dovoljan razlog da spriječimo otvaranje rudnika koji bi uništio prirodu i narušio zdravlje ljudi – zaključila je Pekić, dodavši da Park prirode ne može postojati pored rudnika.

Takođe, uz zahvalnost “saborcima” iz Loznice, Bijeljine, Banja Luke, Fojnice, Sarajeva i drugih gradova koji su se odazvali pozivu na konferenciju, zajednička poruka majevičkih ekologa sa konferencije je i da rudnika litijuma na Majevici neće biti, te da se njihova borba nastavlja za osnovna ljudska prava, a to su u ovom slučaju čist vazduh, zemlja, šume i voda.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije