Vijesti

Nakon građana, u borbi protiv otvaranja rudnika litijuma na Majevici ujedinjuju se i političari – čelni ljudi 8 lokalnih zajednica složno protiv otvaranja rudnika na Majevici

Usaglašenu zajedničku izjavu potpisali su gradonačelnik Brčko distrikta, predstavnici  gradova Tuzle i Bijeljine, načelnici opština Lopare, Ugljevik, Teočak, Čelić i Sapna.

U Loparama su danas, 12.09.2024., gradonačelnici, načelnici i predstavnici osam lokalnih zajednica koje su na Majevici ili gravitiraju ovom području usaglasili da su protiv otvaranja rudnika na ovoj planini.

Svoje stavove na tu temu su iznijeli na održanom Okruglom stolu pod nazivom “Zajedničke aktivnosti lokalnih zajednica u borbi protiv otvaranja rudnika litijuma na Majevici”, nakon kojeg su potpisali i izjavu.

Rado Savić, načelnik Lopara, opštine u kojoj je planirano otvaranje rudnika nakon provedenih detaljnih geoloških istraživanja, koji je i inicirao okupljanje, potvrdio je portalu Antikorupcija.info da su usaglašenu zajedničku izjavu potpisali gradonačelnik Brčko distrikta, predstavnici  gradova Tuzle i Bijeljine, načelnici opština Lopare, Ugljevik, Teočak, Čelić i Sapna.

“Cilj mi je bio da se dođe do usaglašenog zvaničnog stava koji bi jasno izrazio protivljenje otvaranju rudnika litijuma na Majevici i u tome smo danas postigli potpunu saglasnost” – istakao je Savić.

Zajednička izjava glasi:

  1. Izričito se protivimo otvaranju rudnika litijuma i drugih pratećih elemenata na Majevici.
  2. Otvaranje rudnika može nanijeti nepopravljivu štetu za prirodu i životnu sredinu i ugroziti opstanak stanovništva na ovim prostorima.
  3. Sve aktivnosti u borbi protiv otvaranja rudnika zajednički ćemo organizovati i tako nastupati prema široj javnosti i višim nivoima vlasti i međunarodnim predstavnicima.

Gradonačelnik Brčko distrikta Zijad Nišić je u svojoj izjavi novinarima istakao svoje razloge za potpisivanje ove zajedničke izjave.

„Ja sam ljekar po struci, dokazano je da su reperkusije po zdravlje zaista velike, poljoprivreda će biti ugrožena, turizam i litijum ne idu zajedno i velika je dilema koliko će biti moguć život na tom prostoru“ – izjavio je Nišić.

Predsjednica Ekološkog udruženja „Eko Put“, Snežana Jagodić Vujić, izrazila je zadovoljstvo današnjim sastankom i njegovim rezultatom, naglasivši da to smatra rezultatom i aktivnosti ekoloških udruženja, uključujući i njeno.

„Proteklih šest mjeseci smo imali pojedinačne sastanke sa većinom čelnika lokalnih zajednica koje su na ili u neposrednoj blizini Majevice, jer smo smatrali da ih se taj problem tiče gotovo podjednako i da su sve lokalne zajednice ugrožene mogućim otvaranjem rudnika na Majevici. Završavamo ciljane aktivnosti u ovoj fazi i drago nam je da se upravo ostvarila i formalizovana je saradnja osam lokalnih zajednica, njihovih čelnika i predstavnika. Na naših više organizovanih okruglih stolova i javnih tribina smo potrebu saradnje i zajedničkog djelovanja isticali kao prioritett.“, navela je Snežana Jagodić Vujić.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije