Građanski aktivizam

Milioni maraka za napade i pritiske na ekološke aktiviste – Predvodi li “Tanjug Srpske” hajku?

Kada je riječ o ekolozima, oni su u januaru ove godine protiv vlasnika ovog portala i nepoznatih kreatora Fb stranice pod nazivom “Ozren na dlanu” podnijeli Okružnom javnom tužilaštvu Doboj krivičnu prijavu zbog ugrožavanje sigurnosti i klevete. Ova Fb stranica slovi kao “kćerka” “TANJUGA Srpske” i redovno prenosi objave portala koji za metu imaju ekološke aktiviste, a zatim angažovanjem “botova” prenosi morbidne, ekstremističke i šovinističke komentare na te objave.  

Ekološki aktivisti, koji se već drugu godinu nalaze pod žestokim pritiscima rudarskih lobija, bliskih vlasti, zbog svoje borbe protiv nelegalnih radnji i uništavanja prirodnih resursa BiH, došli su do saznanja da se za te aktivnosti izdvajaju značajna, milionska sredstva.

Informacije do kojih su došli ekološki aktivisti su da je vodeća uloga huškača protiv njih povjerena kontroverznom internet portalu “TANJUG Srpske”, koji se unazad dvije godine, očigledno po nečijem nalogu, ostrvio na ekološke aktiviste iz Jezera, Mrkonjić Grada, Šipova, Ozrena, Kaknja i Majevice.

Kontroverze ovog portala, koji izlazi pod okriljem banjalučke firme „Bepiservice“, je da je njegov urednik Zoran Šarenac nekadašnji vlasnik “Fokusa”, koji je na sličan način u tom tabloidnom listu etiketirao označene “neprijatelje RS”, za što je, javne su bile tvrdnje, dobijao ogroman novac iz budžeta RS. Nakon što je prije 12 godina ugasio “Fokus”, ostavljajući ga u dugovima, sa neisplaćenim platana i dopronosima novinarima, nastavio je svoju aktivnost osnivanjem portala “TANJUG Srpske”, zbog čega je radi neovlaštene zloupotrebe svog imena zvanično reagovao  beogradski „Tanjug“.

„Tanjug novinska agencija iz Beograda nema nikakve veze sa portalom Tanjug Srpske. Takođe, preduzete su sve pravne radnje od trenutka kada smo saznali da portal postoji“ – oglasili su se iz ove, nekada renomirane novinske agencije bivše zajedničke države.

Međutim, to Šarenca očigledno nije obeshrabrilo i pokolebalo, pa se u jeku kampanje za poslednje Opšte izbore “proslavio” i otkrićem kada je na na svom Tviter nalogu objavio dokument Agencije za nacionalnu bezbjednost centralne službe bezbjednosti, u kojem se navode planovi stranaca u kampanji sa Jelenom Trivić, kandidatom za predsjednika Republike Srpske. Javno deklarisani kritičar opozicije, tvrdio je da u tom dokumentu nema greške i naveo je da je direktno ukazao na planove „tihe“ saradnje Trivićeve i stranih zapadnih investitora. Dodatno je zatim za pedofiliju optužio takođe žestokog kritičara vlastu u RS Nebojšu Vukanovića.

Za ove izbore se kandidovao za “vrsnog” istraživača i analitičara, objavljujući rezultate za nekoliko izbornih jedinica, po kojima su sigurni pobjednici kandidati aktuelnih vlasti. Ali, drugi mediji su ga optužili za lažna i naručena istraživanja, a kao argument naveli su pogrešne zbirove u procentima glasova koje kandidati imaju u njegovim istraživanjima.

Inače, iako je firma „Bepiservice“ u zvaničnom registru navedena da se bavi selidbom i trgovinom, to nije bila prepreka da institucije aktuelnih vlasti mu dodjeljuju tendere. Tako joj je u jednom od tendera rukovodstvo „Autoputeva Republike Srpske“ u prošloj godini dodijelilo posao izrade „Analize medijskog predstavljanja i izvještavanja o projektima u poslovanju preduzeća“.

Kada je riječ o ekolozima, oni su u januaru ove godine protiv vlasnika ovog portala i nepoznatih kreatora Fb stranice pod nazivom “Ozren na dlanu” podnijeli Okružnom javnom tužilaštvu Doboj krivičnu prijavu zbog ugrožavanje sigurnosti i klevete. Ova Fb stranica slovi kao “kćerka” “TANJUGA Srpske” i redovno prenosi objave portala koji za metu imaju ekološke aktiviste, a zatim angažovanjem “botova” prenosi morbidne, ekstremističke i šovinističke komentare na te objave.  “TANJUG Srpske” i “Ozren na dlanu” su zajednički, formiranjem svojih “Dosijea” ekologe optuživali za “neprijatelje ekonomskog prosperiteta Republike Srpske”, pa su kreirali i javno publikovali postere sa fotografijama ekologa i drugih protivnika rudarenja u RS i BiH.

Na tome se nisu i zaustavili, već su nastavili sa “raskrinkavanjem”, kako ih etiketiraju, “lažnih ekologa”, odnosno protivnika geoloških istraživanja i otvaranja rudnika. Zbog čega su ekolozi i u ovoj nedjelji ponovo se obratili Tužilaštvu u Doboju, sa novom prijavom i negodovanjem zato što više od pola godine od prve prijave nisu dobili odgovor od ove pravosudne institucije s rezultatima istrage.

“Tužilaštva bi se trebala pozabaviti činjenicom na koji način je firma čiji je portal perjanica napada na ekološke aktiviste u prošloj godini sa jednim zaposlenim prihodovao više od 13 miliona konvertibilnih maraka. Zbog ranijeg, imamo osnova da sumnjamo da se radi o sredstvima vlasti i zagovornika rudarenja za napade na ekološke aktiviste” – reakcija je ekoloških aktivista sa Ozrena na informacije iz zvaničnog registra RS da je „Bepiservice“ u 2023. godini, kada je njen portal “TANJUG Srpske” i pokrenuo brutalne napade na ekološke aktiviste ostvario ukupan prihod od 13.257.588 KM.

Uvidom portala Antikorupcija.info, u registar Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF), odgovorno lice u ovoj firmi, sa prosječno jednim zaposlenim u prošloj godini, je Žarko Starčević, a vlasnik je Giuseppe Di Donato. Nadalje, „Bepiservice“ u 2022. godini je poslovao sa gubitkom, ostvarivši ukupan prihod od svega 21.120 KM. Nije imao zaposlenih u toj, kao ni u prethodnoj 2021. godini, kada nije imao prihoda ni dobiti. Inače, u kontakt podacima za ovo privredno društvo, odnosno web stranica i mejl, naveden je upravo portal “TANJUG Srpske”.

“Etiketirati i crtati metu na čelo nekome, posebno aktivistima koji se zalažu za zdravu životnu sredinu, je neprihvatljivo i sramotno. A smatramo i kažnjivo. I eto prilike da nadležni, napokon, u praksi pokažu kako funkcionišu novousvojene izmjene Krivičnog zakona RS. Odnosno, da li je kriminalizovanje klevete predviđeno samo za opoziciju i protivnike vlasti ili će za nju odgovarati i oni koji je zdušno podržavaju. Posebno kada smo objelodanili nelogične podatke o milionskom poslovanju firme pod čijim okriljem izlazi portal, koji predvodi hajku na ekologe” – reakcija je ekoloških aktivista.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije