Građanski aktivizam

Akreditovanje visokoškolskih ustanova u Republici Srpskoj u zastoju

Očigledni razlog zastoja u akreditovanju VŠU u RS, prema stavu studentskih aktivista, je sporo rasvjetljavanje afere kuporodaje diploma “Klaster”. Za koju je tek nakon više od 16 mjeseci od otkrivanja, 03.07.2024. godine podignuta optužnica, koja je od Suda BiH potvrđena prije nešto više od mjesec dana.

Manje od dvije nedjelje ostalo je do početka naredne akademske godine, u koju će 02.10. tek polovina visokoškolskih ustanova u Republici Srpskoj ući sa završenim postupkom akreditacije. Osam ih je, naime, u postupku akreditovanja, dok je jednoj ustanovi odbijena akreditacija.

Sa statusom završenog postupka akreditovanja, prema registru Agencije za visoko obrazovanje Republike Srpske (AVORS), su Panevropski univerzitet Apeiron Banja Luka, Visoka medicinska škola Prijedor, Univerzitet “Bijeljina” Bijeljina, Visoka škola Banja Luka College, Slobomir P Univerzitet, Visoka medicinska škola zdravstva Doboj, Visoka škola za uslužni biznis Istočno Sarajevo – Sokolac, Univerzitet Sinergija Bijeljina i Visoka škola za hotelijerstvo i turizam.

U postupku akreditacije su dva javna univerziteta, Univerzitet u Banja Luci i Univerzitet u Istočnom Sarajevu, zatim Univerzitet za poslovni inženjering i menadžment Banja Luka (PIM), Visoka poslovno tehnička škola Doboj, Visoka škola za ekonomiju i informatiku Prijedor, Univerzitet za poslovne studije Banja Luka, Nezavisni univerzitet Banja Luka, Visoka škola za primjenje i pravne nauke “Prometej”.

AVORS je odbio akreditaciju Koledžu kozmetologije i estetike Banja Luka, ali je ovu ustanovu zadržala u svom registru.

“Podaci iz registra kod entitetske agencije se ne slažu sa našima u pogledu statusa Univerziteta Sinergija Bijerljina, koji se vodi da je za ovu ustanovu završen postupak akreditacije, a po našim ona je istekla 09.08.2024. godine i nema eventualnog dopunskog rješenja da je produžen rok za akreditaciju. Kao što je to u ovoj godini AVORS učinio za PIM Banja Luka i Visoku poslovno tehničku škola Doboj, kojima je ponovo produžen rok za akreditovanje. Prvi puta 2022. godine produžetak je bio dvije godine, a sada im krajnji rok produžen na godinu dana” – informacije su iz NGG “Akreeditovane visokoškolske ustanove – priznate diplome”.

Studentski aktivisti ukazuju da je AVORS, osim produžetka roka akreditovanja za te dvije VŠU i akreditovanja manjeg broja studijskih programa za dvije javne i jednu privatnu, u ovoj godini akreditovao samo Visoku školu hotelijerstva i turizma Trebinje, što je, po njima, više nego skroman učinak kada je akreditovanje VŠU u pitanju.

Iako se u javnosti ne govori na tu temu, aktivisti smatraju da je uzrok tome što je tačno prije godinu dana Ustavni sud BiH proglasio neustavnim odredbe Zakona o visokom obrazovanju, odnosno Zakona o obezbjeđenju kvaliteta u visokom obrazovanju RS, kojim se entitetskoj Agenciji daju ovlaštenja da proces akreditovanja visokoškolskih ustanova u RS provodi samostalno i na principu nezavisnosti u procesima obezbjeđenja kvaliteta, prema republičkim standardima i smjernicama koje samostalno i nezavisno određuju. Po tumačenju Suda, već postoje standardi i smjernice koje je donijela Agencija za razvoj visokog obrazovanje i osiguranje kvaliteta BiH (HEA BiH) u izvršavanju obaveza preuzetih Okvirnim zakonom.

Takođe, očigledni razlog zastoja u akreditovanju VŠU u RS, prema stavu studentskih aktivista, je sporo rasvjetljavanje afere kuporodaje diploma “Klaster”. Za koju je tek nakon više od 16 mjeseci od otkrivanja, 03.07.2024. godine podignuta optužnica, koja je od Suda BiH potvrđena prije nešto više od mjesec dana. Među šest privatnih visokoškolskih ustanova i 15 fizičkih lica optuženih zbog trgovine visokoškolskim diplomama, su i osobe povezane sa tri visokoškolske ustanove sa sjedištem u RS – Nezavisnim univerzitetom Banja Luka, Visokom školom za primijenjene i pravne nauke „Prometej“ Banja Luka i Univerzitetom za poslovni inženjering i menadžment (PIM) Banja Luka.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije