Komentari i analize

Dok se u Republici Srpskoj rudnici uglja otvaraju na krajnje sumnjiv način i uprkos protestima građana, u Federaciji se već postojeće, sa 150-godišnjom tradicijom, upropaštava i gasi

Revizori su konstatovali da, prilikom sastavljanja finansijskih izvještaja, uprava RMU ''Zenica'' nije izvršila procjenu niti objavila značajnu neizvjesnost u vezi stalnosti poslovanja. Za 2023. godinu ostvaren je gubitak u iznosu od skoro 35 miliona KM, a akumulirani gubitak na dan 31.12.2023. iznosi preko 303 miliona KM i iznad je kapitala za 25 miliona KM, dok je ukupna imovina iskazana u iznosu od 238 miliona KM. Koeficijent tekuće likvidnosti je 0,06, što ukazuje na to da Društvo tekućim sredstvima nije u mogućnosti blagovremeno izmirivati tekuće obaveze. Zbog čega ga, u konačnici, Vlada gasi.

Ured za reviziju institucija u Federaciji BiH objavio je danas, 20.09.2024., peti, od devet planom za 2024. godinu predviđenih izvještaja o provedenoj finansijskoj reviziji za 2023. rudnika u ovom entitetu – izvještaj o finansijskoj reviziji Rudnika mrkog uglja „Zenica“, d.o.o. Zenica, koji, uzgred, ima dugu tradiciju koja seže od 1880. godine.

Svih pet dosad revidiranih rudnika dobili su negativno mišljenje revizora (i to sa dodatnim „skretanjem pažnje“). RMU „Zenica“, uz RMU „Breza“, RMU „Đurđevik“ i RU „Kreka“ Tuzla (svi u okviru JP EP BiH), za obje komponente finansijske revizije – i finansijske izvještaje i usklađenost poslovanja sa zakonima. A Rudnik Boksita Posušje negativno mišljenje sa skretanjem pažnje „samo“ za usklađenost poslovanja sa zakonima i drugim propisima, a za finansijske izvještaje mišljenje s rezervom sa skretanjem pažnje.

Pošto su svi osim „Đurđevika“ – koji je dodatno pogoršao ocjene – zadržali (katastrofalne) ocjene iz prethodnog perioda (a revidirani su između 2016. i 2018.), evidentno je da mjere koje je Vlada (odnodno, vlade) FBiH preduzela u međuvremenu ni u ovom kontekstu nisu imale pozitivnog uticaja i da je poslovodstvo i rudnika i Eletroprivrede zakazalo.

A u kojoj mjeri to poslovodstvo nije radilo kako treba govori, između ostalog, i podatak da realizacija datih im revizorskih preporuka za otklanjanje uočenih nepravilnosti, grešaka i nezakonitosti u radu, ni u jednom od pomenutih rudnika ne prelazi dvije u potpunosti realizovane. A „Đurđevik“ nije realizovao – nijednu!

Rezultat revizije Rudnika mrkog uglja „Zenica“, koji posluje kao zavisno društvo u okviru Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH je, dakle, katastrofalan. I samo potvrđuje argumente zbog kojih iz Vlade rade na njegovom zatvaranju.

“Po mišljenju stručnjaka, svako odgađanje zatvaranje ove kompanije povećava gubitak i nanosi štetu energetskom sektoru FBiH, JP Elektroprivreda BiH kao i ostalim rudnicima u sastavu Koncerna, koji vrijedno rade i uspješno posluju, ali i drugim korisnicima budžeta. Da bi se moglo krenuti u proces zatvaranja rudnika neophodno je što prije usvojiti Zakon o zatvaranju rudnika. Na osnovu toga bi se mogle provesti neophodne tehničke mjere i stvoriti uslovi za zbrinjavanje svih radnika na zakonit način”, naveli su iz Federalnog ministarstvg energije, rudarstva i industrije.

S druge strane, rezultat pokazuje da s ovakvim rukovodstvom i rudnika i Elektroprivrede, pa i nesposobnošću Vlade (odnosno vlada) Federacije da dovede do nekih promjena, bolje i nije moglo biti.

Revizori su konstatovali da, prilikom sastavljanja finansijskih izvještaja, Uprava nije izvršila procjenu niti objavila značajnu neizvjesnost u vezi stalnosti poslovanja. Za 2023. godinu ostvaren je gubitak u iznosu od skoro 35 miliona KM, a akumulirani gubitak na dan 31.12.2023. godine iznosi preko 303 miliona KM i iznad je kapitala za 25 miliona KM, dok je ukupna imovina iskazana u iznosu od 238 miliona KM. Koeficijent tekuće likvidnosti je 0,06, što ukazuje na to da Društvo tekućim sredstvima nije u mogućnosti blagovremeno izmirivati tekuće obaveze. S tim u vezi Vlada FBiH je 2. 4. 2024. godine donijela Odluku o finansijskoj konsolidaciji privrednog društva RMU Zenica, a Skupština Odluku o privremenoj obustavi rudarskih radova 3.4.2024. godine.

“Navedene okolnosti stvaraju sumnju u sposobnost Društva da nastavi sa vremenski neograničenim poslovanjem”, zaključili su revizori.

Revizori su detektovali i kršenje Zakona o finansijskom poslovanju jer nisu provođene redovne mjere upravljanja rizikom i mjere za obezbjeđenje adekvatnosti kapitala iako rudnik posluje u uslovima nelikvidnosti i insolventnosti, te da je akumulirani gubitak iznad visine osnovnog kapitala i rezervi.

Pritom, zbog više propusta i nerealiziranja obaveza, revizori su izrazili rezervu prema iskazanom finansijskom rezultatu za 2023. godinu, smatrajući da je iskazani gubitak manji od stvarnog.

Nije proveden ni sveobuhvatan popis imovine i obaveza, jer njime nije izvršen popis zaliha gotovih proizvoda, potraživanja i obaveza, niti je izvršeno usklađivanje knjigovodstvenog sa stvarnim stanjem utvrđenim popisom, što predstavlja kršenje Zakona o računovodstvu i reviziji u FBiH.

Revizijom je otkriveno i kršenje Zakona o javnim nabavkama.

“Kod provođenja postupaka javnih nabavki roba, usluga i radova u iznosu od najmanje 400.000 KM nije vršena prethodna provjera tržišta prije pokretanja postupka nabavke i nije osigurano učešće službenika za javne nabavke u postupcima čija procijenjena vrijednost prelazi 250.000 KM. Za vrijednost nabavke u iznosu od 27.367 KM tenderska dokumentacija nije sačinjena na način da omogući aktivnu i pravičnu konkurenciju… Također, Plan javnih nabavki nije donesen u skladu sa stvarnim potrebama Društva zbog toga što svi planirani postupci nisu provedeni.”, navodi se u Izvještaju.

Utvrđeno je i da Rudnik nije izmirio obračunate obaveze za poreze i doprinose za isplaćene plaće za 2023. godinu u iznosu od 10 i po miliona KM. Ukupne neizmirene obaveze samo po ovom osnovu iznose 123 miliona KM. Navedeno nije u skladu sa Zakonom o doprinosima, Pravilnikom o načinu obračunavanja i uplate doprinosa, Zakonom o porezu na dohodak i Pravilnikom o primjeni Zakona o porezu na dohodak.

Pored navedenog, revizori su skrenuli pažnju da za značajan broj nekretnina evidentiranih u poslovnim knjigama Rudnik i dalje ne posjeduje dokaze o pravu vlasništva niti su nekretnine uknjižene kod nadležnih sudova. Također ne raspolaže podacima o broju građevinskih objekata sa zemljištem u svom vlasništvu i broju građevinskih objekata i zemljišta na kojima nisu riješeni imovinskopravni odnosi.

A konstatovano je i da “Društvo vodi evidencije o vremenu provedenom na radu za zaposlenike, ali one nisu u potpunosti uspostavljene u skladu s Pravilnikom o sadržaju i načinu vođenja evidencije o radnicima i drugim licima angažovanim na radu jer ne sadrže podatke o početku i završetku radnog vremena te vremenu korištenja pauze”, zbog čega su iz Ureda za reviziju izrazili sumnju u njihovu vjerodostojnost. A što je, upravo zbog banalnosti problema, samo simbolični pokazatelj stepena javašluka, odnosno lošeg upravljanja firmom.

Za kraj… Pomalo naivno, naglasimo (ponovo): Na redu je Tužilašvo. Kome je Ured dostavio (i ovaj) izvještaj. A napomenimo i da Zakon nije „bez veze“ predvidio dostavljanje izvještaja sa negativnim revizorskim mišljenjem tužilaštvima. Mada, iz odnosa tužilaštava, na koje je prošle godine specijalnim publikacijama u dva navrata ukazao i Ured za reviziju, proizilazi upravo to.

A neko bi se trebao zamisliti i nad činjenicom da dok se Republici Srpskoj rudnici uglja otvaraju i nezakonito, uprkos protestima građana i tužbama nevladinih organizacija, u Federaciji ih se gasi. A rudarima se umjesto života od svoga rada obećava “zbrinjavanje”.

 

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije