U fokusu

Kantonalni sud u Goraždu po drugi put odlučuje o sudbini američkog Sjevero-zapad univerziteta

Dr. Mohammad J. Khamis (Foto: Univerzitet)
Sedmicu dana pred početak nove akademske 2024/2025. godine još uvijek je neizvjesno kakvu će odluku u ovom slučaju donijeti Kantonalni sud u Goraždu. Prema informacijama portala Antikorupcija, dobijenim u Ministarstvu za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde i Američkom Sjevero-zapad univerzitetu, i jedni i drugi očekuju “mjeru osiguranja”, koju će, po njima, donijeti sud. Prvi da će time biti potvrđeno njihovo Rješenje o oduzimanju licence za rad, dok drugi smatraju da će tom odlukom moći nastaviti normalan rad, te da su zbog toga i raspisali konkurs za upis studenata u novu akademsku godinu.

Ustanovama visokog obrazovanja koje u nazivu nose odrednicu “američki” se baš ne da u BiH, jer je nakon dva ugašena sudbina i trećeg pod znakom pitanja. O sudbini American Northwest University of Health Science and Technology/Američki Sjevero-zapad univerzitet za zdravstvene nauke i tehnologije, po drugi put u ovoj godini, odlučiće Kantonalni sud u Goraždu. Odluku bi trebao donijeti u ovoj sedmici, jer već u idućoj počinje nova akademska 2024/2025. godina.

Prethodno je Američki univerzitet u BiH u Tuzli, osnovan 2005. godine, koji je radio u periodu od 15.08.2007. – 26.11.2021. godine prestao sa radom 25.04.2022.godine, dok je Visoka škola “Američka škola za ekonomiju” Sarajevo, osnovana 2009. godine, sa akreditacijom od 26.12.2017. – 26.12.2022. godine, prestala je sa radom 11.12.2023. godine.

Jedina visokoškloska ustanova u Bosansko-podrinjskom kantonu (BPK) Američki Sjevero-zapad univerzitet za zdravstvene nauke i tehnologije je, zapravo, nasljednica Internacionalnog univerziteta Goražde, osnovanog 24.09.2014. godine, koji je sa uslovnom akreditacijom radio u periodu 07.09.2021. – 07.09.2023. godine, u kom periodu je bila upisana u Državni registar visokoškolskih ustanova u BiH, koji vodi Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta u BiH (HEA). Rješenjem o izmjenama podataka Općinskog suda u Goraždu od 13.12.2023. godine ova ustanova je promijena ime u sadašnji naziv.

Formalno, goraždanski Univerzitet dozvolu za rad sa tim imenom nije dobio od nadležnog Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde prema rješenju u martu ove godine, na što se ustanova žalila, pa je uslijedilo novo Rješenje o zabrani od 24.06.2024. godine. Presudom Kantonalnog suda u Goraždu, kod kojeg je ova ustanova pokrenula upravni spor, poništeno je rješenje Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde o oduzimanju dozvole za rad Univerzitetu. Predmet je vraćen na ponovno rješavanje resornom ministarstvu, ali je ono ostalo pri odluci o oduzimanju dozvole.

“Mi smo donijeli isto rješenje sa dodatnim obrazloženjima prema našem sudu i ostajemo pri stavu da u vremenskom periodu u kojem je Univerzitet bio dužan da otkloni nedostatke to nije uradio. Nakon ovog rješenja ostaje još konačna odluka suda, kakva će ona biti ne znamo, ali znamo da se sudske odluke moraju provoditi i sačekati ćemo” – izjava je ministrice Alikadić-Herić.

Alikadić-Herić ističe, ukoliko odluka suda bude kao prethodna o poništavanju njihovog rješenja, uslijediće zahtjev ministarstva za akreditaciju univerziteta, formiranje komisije od stručnjaka koji će utvrditi da li univerzitet ispunjava uslove za akreditaciju.

Podsjećamo, ova ustanova visokog obrazovanja pod ranijim nazivom, Internacionalni univerzitet u Goraždu, je i dalje predmet istrage koja se vodi u vezi sa nezakonitim izdavanjem diploma na sva tri ciklusa studija. Afera je poprimila i međunarodni karakter, jer osim Tužilaštva BIH istragu vodi i italijansko pravosuđe.

Prema istraživanju portala Antikorupcija, goraždanska visokoškolska ustanova je preimenovanjem potpuno promijenila vlasničku, kao i strukturu zaposlenih. U Centralnom registru BiH kao vlasnik naveden je Mohammad Jalal Khamis sa osnivačkim ulogom od svega  2.000 KM. To je, ipak, dvostruko više od osnivačkih uloga prethodnih vlasnika, Emira Duranovića i Elme Brutus, čiji ulog u osnivanju je bio 1.000 KM, dok se prvi vlasnik Efe Mehmet Naci vodio sa osnivačkim ulogom od 680 KM. Trenutno, v.d.rektora je Enver Backović, prethodno je na funkciji rektora u 2023. godini bio Hajriz Bećirović, a on je na toj pozici naslijedio v.d. rektora Šefketa Krcića.

Kada su u pitanju zvanični stavovi Američkog Sjevero-zapad univerziteta o legalnosti njihovog rada, Generalni sekretar Benjamin Vojniković tvrdi da su prekinili sve veze sa Internacionalnim univerzitetom u Goraždu, osim što su zadržali ID broj, da su i kroz kadrovsku politiku potpuno promjenili sastav nastavnog kadra, zaposlivši 55 i sa još 50 nastavnog osoblja, spoljnih saradnika, potpisali ugovore.

“Sa 105 nastavnika, koji su uključeni u nastavni proces, smo zadovoljili sve zakonske kriterijume kada je u pitanju nastavni kadar. Primili smo dovoljan broj mladih asistenata, čime smo potpuno promijenili sastav i u tom pogledu kada, je u pitanju raniji Internacionalni univerzitet u Goraždu. Zakupili smo i opremili prostor za rad, čime smo stvorili uslove za istovremeni rad 300 studenata” – rekao je Vojniković.

U pokrenutom upravnom sporu zbog izdavanja rješenja ministarstva BPK o oduzimanju licence, Vojniković ističe da sa punim pravom smatra da je njihov univerzitet u pravu, da u prvom redu nisu u zakonskom roku od 30 dana dobili rješenje po njihovoj žalbi. Ministarstvu zamjeraju što su zapisnik o inspekcijskom nadzoru, na osnovu kojeg im je oduzeta licenca, proslijedili Agenciji za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta u BiH (HEA), nakon čega su izbrisani iz njihovog registra. Napomenje da su još krajem prošle godine predali Zahtjev za akreditaciju, te smatraju da se u njihovom slučaju radi o birokratskom “zametanju traga”, kako bi se onemogućio rad Univerziteta.

U zvaničnim istupima iz ove ustanove, Dr. Mohammad Jalal Khamis, koji sebe predstavlja kao suvlasnika i predsjednika Upravnog odbora Univerziteta, takođe je demantovao ministricu obrazovanja BPK Adisu Alikadić – Herić i njene istupe u javnosti povodom oduzimanja licence, tvrdnjama da im je ona pred izdavanje rješenja o oduzimanju licence odgovorila na njihove upite da nema smetnji da preuzmu goraždanski univerzitet od ranijih vlasnika. Takođe, ubjeđen je u pozitivan ishod upravnog spora protiv ministarstva BPK.

Ipak, sedmicu dana pred početak nove akademske 2024/2025. godine još uvijek je neizvjesno kakvu će odluku u ovom slučaju donijeti Kantonalni sud u Goraždu. Prema informacijama portala Antikorupcija, dobijenim u Ministarstvu za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde i Američkom Sjevero-zapad univerzitetu, i jedni i drugi očekuju “mjeru osiguranja”, koju će, po njima, donijeti sud. Prvi da će time biti potvrđeno njihovo Rješenje o oduzimanju licence za rad, dok drugi smatraju da će tom odlukom moći nastaviti normalan rad, te da su zbog toga i raspisali konkurs za upis studenata u novu akademsku godinu.

“Smatramo da će samo doći do prolongiranja početka nastave zbog kašnjenja u donošenju odluke i problema i opstrukcija koje imamo od strane ministarstva BPK. Smatramo da smo u pravu i da smo ispoštovali sve zakonske pretpostavke za provjeru ispunjenosti uslova za izdavanje akreditacije” – rečeno je u ovoj ustanovi.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije