Građanski aktivizam

Nova optužnica za nelegalnu eksploataciju u vodotoku rijeke Bosne – devet u radu, niko osuđen i „iza brave“

"Tvrdimo da se šljunkarima isplati ovakvo stanje i kada ih otkriju, jer sudski vještaci kubni metar nezakonito izvađenog šljunka računaju 1,5 KM, dok je tržišna vrijednost i ona koliko se ona prodaje, bilo da je to za individualno korištenje ili gradnju autoputa, višestruko veća. Šljunkarima se isplati da plate i minorne prekršajne kazne kada ih uhvate na djelu, a i za krivično gonjenje još nismo imali slučaj kazne zatvora, pa su i sa te strane obezijeđeni i bez straha se upuštaju u nezakonitosti i nelegalnu ili prekomjernu eksploataciju šljunka“ – stav je aktivista ove NGG.

Sudija za prethodno saslušanje Osnovnog suda u Doboju potvrdio je optužnicu protiv Slobodana Narića iz Podnovlja kod Doboja i privrednog drustva “Eurogradnja” d.o.o. Doboj, Grad Doboj, zbog produženog krivičnog djela Protivzakonito zauzimanje i eksploatacija prirodnih bogatstava i dobara od opšteg značaja u sticaju sa produženim krivičnim djelom Nezakonito postupanje u privrednom poslovanju.

Prethodno je Okružno javno tužilaštvo u Doboju nakon sprovedene istrage podiglo optužnicu protiv Narića i privrednog drustva “Eurogradnja” za nelegalnu eksploataciju šljunka u vodotoku rijeke Bosne na području Doboja i njegovu nezakonitu prodaju, što je još jedna optužnica u nizu.

Trenutno ih je u radu i čeka na procesuiranje ukupno devet.

Optuženi se terete da su u Doboju, u vremenskom periodu od 01.01.2016. godine do 31.12.2021. godine – Slobodan Narić u svojstvu direktora d.o.o. “Eurogradnja” Doboj i lica ovlaštenog za zastupanje tog privrednog drustva, te d.o.o. “Eurogradnja“ Doboj, kao pravno lice – bez zaključenog ugovora sa JU Vode Srpske Bijeljina, protivpravno eksploatisanu mineralnu sirovinu, prirodni šljunak, u kontinuitetu prodavali domaćim kupcima, za šta je istima ispostavljao fakture, kao da se radi o zakonito eksploatisanoj mineralnoj sirovini i na takavi način prikrivao činjenice o protivpravnom eksploatisanju mineralne sirovine, prirodnom šljunku, i njegovoj količini i na isti nje obračunavao niti prijavio i platio koncesionu naknadu za korišćenje mineralnih sirovina. Neistinito je prikazao stanje i kretanje sredstava i rezultata poslovanja o stvarno prodatoj količini šljunka, čime je protivpravno ostvario imovinsku korist za privredno društvo d.o.o. “Eurogradnja” Doboj, a uskratio sredstva koja predstavljaju javni prihod Republike Srpske i grada Doboj, te protivpravnim eksploatisanjem mineralnih sirovina prekršio zakonske odredbe u odnosu na raspolaganje, korištenje i upravljanje imovinom.

Prema optužnici OJT Doboj, privredno društvo “Eurogradnja”, čije je odgovorno lice za zastupanje Narić, je sa JU Vode Srpske Bijeljina imalo zaključen samo jedan ugovor i datu vodnu saglasnost  o održavanju riječnog korita i vodnog zemljišta rijeke Bosne, lokalitet ,,Magistrala 2”. Međutim, umjesto vađenja odobrene količine šljunka od 15.615,07 metara kubnih istragom je utvrđena daleko veća izvađena količina ovog minerala, koja je zatim nezakonit prodata kupcima.

Utvrđeno je da je protivpravno eksploatisani šljunak u kontinuitetu prodavao domaćim kupcima, za šta je istima ispostavljao fakture, kao da se radi o zakonito eksploatisanoj mineralnoj sirovini, te je za šest godina ukupno pribavljena imovinska korist “Eurogradnji” od 96.756 KM. Optuženi nisu vršili mjesečnu prijavu obračuna i uplatu naknade za korišćenje mineralne sirovine u iznosu od 3,6 odsto od ukupnog godišnjeg prihoda ostvarenog od obavljanja koncesione djelatnosti, niti se na drugi način obavezao na plaćanje naknade za korišćenje mineralnih sirovina. Na taj način je pri izvršavanju zakonskih obaveza plaćanja naknade za korišćenje mineralne sirovine uskratio sredstva koja predstavljaju javni prihod Republike Srpske i Grada Doboj u omjeru 30 odsto Republici Srpskoj i 70 odsto Gradu Doboj, na čijoj teritoriji se vršila eksploatacija. Time je protivpravnim eksploatisanjem mineralnih sirovina prekršio zakonske odredbe u odnosu na raspolaganje, korištenje i upravljanje imovinom.

“Kao i u prethodnim slučajevima i u ovom se radi o nezakonitostima prije više godina, a mi smo svjedoci da se na tom području i dalje vrši nezakonita ili nekontrolisana eksploatacija šljunka. Prema našim podacima, trenutno su u vodotoku rijeke Bosne od Doboja do Modriče legalna samo dva lokaliteta, “Mostovi Doboj” i “Šešlije”, a mi smo ovog vikenda od “građanske patrole” na terenu dobili dojavu i dokaze u vidu foto i video dokumentacije o nelagalnoj eksploataciju u Ritešiću i Podnovlju, gdje je locirana upravo ova šljunkara iz optužnice” – reakcija je iz Grupe „Za legalnu i kontrolisanu eksploataciju šljunka u Republici Srpskoj“.

Aktivisti ove NGG ponovo podvlače da nema velike koristi niti efekata od samog dizanja optužnica, kojih za ovu oblast privrednog kriminala trenutno u radu ima devet, odnosno toliko ih je podignuto i potvrđeno, kada je samo vodotok rijeke Bosne u pitanju.

“Tvrdimo da se šljunkarima isplati ovakvo stanje i kada ih otkriju, jer sudski vještaci kubni metar nezakonito izvađenog šljunka računaju 1,5 KM, dok je tržišna vrijednost i ona koliko se ona prodaje, bilo da je to za individualno korištenje ili gradnju autoputa, višestruko veća. Šljunkarima se isplati da plate i minorne prekršajne kazne kada ih uhvate na djelu, a i za krivično gonjenje još nismo imali slučaj kazne zatvora, pa su i sa te strane obezijeđeni i bez straha se upuštaju u nezakonitosti i nelegalnu ili prekomjernu eksploataciju šljunka“ – stav je aktivista ove NGG.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije