U fokusu

Visoka korupcija u bijeljinskom Centru za socijalni rad – nova, u najavi, u Doboju

Prema kriterijumima bijeljinskog, Okružno javno tužilaštvo u Doboju, prema tvrdnjama građanskih aktivista u ovom gradu, će imati osnova da trogodišnje sistemsko izvlačenje novca iz javnih preduzeća, institucija i ustanova takođe okvalifikuje kao “predmet visoke korupcije”.

Okružno javno tužilaštvo Bijeljina, juče (30.09.2024.), je sumnje u malverzacije koje je u Centru za socijalni rad u tom gradu činio bivši direktor Milorad Sofrenić okvalifikovalo kao “predmet visoke korupcija” u istrazi koja je pokrenuta protiv njega zbog sumnji da je za sebe ili treća lista pribavio protvpravnu imovinsku korist.

“Osumnjičeni M.S. je osnovano sumnjiv da je tokom 2020. godine zloupotrijebio svoja službena ovlaštenja na način da je u svojstvu direktora Centra za socijalni rad, sredstva Centra za socijalni rad namijenjena za jednokratne pomoći građanima u stanju socijalne potrebe, u iznosu od 100.000,00 KM dodjeljivao suprotno Zakonu, pa je tako nalagao stručnim radnicima Centra – socijalnim radnicima S.G., D.M., J.J., M.M., B.S., M.S., S.P. i A.B. da “zaobilaze” zakonom propisan upravni postupak za utvrđivanje ispunjavanja uslova za dodjelu jednokratnih pomoći građanima u stanju socijalne potrebe, a zatim lično on obavljao razgovore i davao imena lica i iznose koji će im se dodijeliti, bez da su ta lica stvarno i bila u stanju socijalne potrebe, na koji način je zapravo uskratio jednokratnu pomoć građanima koji su stvarno bili u stanju socijalne potrebe i kojima je pomoć i bila namijenjena.

Tačan iznos pribavljene protivpravne imovinske koristi koju je osumnjičeni pribavio za sebe ili treća lica, utvrdit će se tokom istrage. Takođe, u odnosu na osumnjičenog M.S. je donesena i Naredba o sprovođenju finansijske istrage” – stoji u jučerašnjem saopštenju bijeljinskog OJT.

Prema kriterijumima bijeljinskog, Okružno javno tužilaštvo u Doboju, prema tvrdnjama građanskih aktivista u ovom gradu, će imati osnova da trogodišnje sistemsko izvlačenje novca iz javnih preduzeća, institucija i ustanova takođe okvalifikuje kao “predmet visoke korupcije”.

Naime, Miroslav Borojević, poznati ovdašnji građanski aktivista koji je predvodio više protestnih okupljanja i blokade ulice u prigradskom naselju Usora zbog nemarnog odnosa prema uređenju i održavanju putne ifrastrukture i brojnih zoupotreba u oblasti građenja u Doboju, prošle sedmice otkrio je aferu u kojoj su na sistemski način putem tendera o navodnom medijskom praćenju izvučena ogromna sredstva iz ovdašnjih pravnih subjekata pod okriljem Grada Doboj.

Zapravo, prvo su se pod lupom Udruženja za zaštitu potrošača “DON” Prijedor u ovom mjesecu našla dobojska javna komunalna preduzeća zbog plaćanja sumnjivih usluga koje su “Gradska toplana” i “Vodovod” platili po 6.000 KM AST agency Tatjana Jerinić s.p. Doboj u više navrata u protekle tri godine, “za praćenje medijskih objava, odnosno press clipping”.

“DON” je u istraživanjima utvrdio da su iz ova dva preduzeća plaćane i druge, kako kažu, “čudne” usluge, kao što su Usluge izrade elaborata transfernih cijena, Izrade nalaza i obračuna potraživanja kamate, pa čak i usluge Izrade Pravilnika za plate.

Nakon toga je Borojević objelodanio da su istoj, AST agency, gotovo redom usluge praćenja “medijske vidljivosti” platila i ustanove i organizacije pod okriljem Grada. Prema njegovim tvrdnjama i dokazima koje je objavio na društvenim mrežama, po 6.000 KM za usluge medijske eksponiranosti – press clipping plaćali su i Centar za socijalni rad Doboj, JU Centar za kulturu i obrazovanje Doboj, Turistička organizacija grada Doboj, JP Regionalna deponija Doboj d.o.o., JPU Majke Jugović Doboj, Gradska razvojna agencija Doboj,…

Nešto “skrominije” bile su fakture Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, na čijem je čelu takođe kadar iz Doboja, poslanik u NSRS Srđan Todorović. Fond je te usluge platio 5.970 KM, a JZU Bolnica Sveti apostol Luka Doboj 5.800 KM.

“Taj pravni subjekt sa samo jednim zaposlenim je pružao i drugima usluge čiju opravdanost ćemo ispitati, kao što Usluge edukacije i stručnog usavršavanja zaposlenih radnika MH ERS MP a.d. Trebinje u zemlji i inostranstvu, zatim Usluge stručnog usavršavanja radnika Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, Stručno usavršavanje zaposlenih u Ministarstvu finansija i trezora BiH Sarajevo, Ministarstvu energetike i rudarstva RS, JZU Bolnica Sveti apostol Luka Doboj, Opštine Stanari i Agencije za razvoj te opštine, Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH i drugih.

Interesantno je, kaže Borojević, da i pored toga što Grad Doboj iz budžeta za medijsko praćenje godišnje izdvaja 410.000 KM, među korisnicima usluga ove Agencije je i Gradska uprava, koja je sredstva od 6.000 KM uplatila po tenderu “Praćenje medijskih objava u štampanom, elektronskom i web medijima (press calling) o svim aktuelnim vestima o Gradu Doboju sa ključnim riječima Grad Doboj, Boris Jerinić, Skupština grada Doboja i dostavljanje istih na službenu mejl adresu Gradske uprave”.

Borojević kaže da od OJT Doboj očekuje pokretanje istrage i otvaranje predmeta po službenooj dužnosti, a ukoliko to izostane da će podnijeti direktno prijavu za sumnje u izvlačenje javnih sredstava, te zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja više lica.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije