U fokusu

Poništene diplome i afera “Klaster” brišu “Prometej” iz registra akreditovanih visokoškolskih ustanova

Ovo je treća visokoškolska ustanova kojoj je od strane AVORS u ovoj godini odbijena akreditacija.

Po svemu sudeći, Visokoj školi za primjenjene i pravne nauke “Prometej” Banja Luka ni Okružni sud u Banjaluci neće pomoći da obezbijedi ostanak u Državnom registru visokoškolskih ustanova u BiH, jer mu na osnovu rješenja Agencija za visoko obrazovanje Republike Srpske (AVORS) prijeti zabrana obavljanja djelatnosti visokog obrazovanja i gašenje.

Ova privatna ustanova visokog obrazovanja je imala problema sa poništenjem izdatih diploma u ranijem periodu, odnosno prije deset godina, pa im je po nalogu Prosvjetne inspekcije Inspektorata RS poništeno ukupno 238 diploma. Zbog ovoga je rukovodstvo ustanove podnosilo i tužbu protiv resornog ministarstva u RS, smatrajući da im je nanesena šteta, vjerovatno misleći i na narušen ugled kao obrazovne ustanove.

„Prometeju“ je 18.04.2023. godine istekao i produženi dvogodišnji rok za reakreditovanje i AVORS je i nakon toga, sve do prošle sedmice, vodio da je u “postupku akreditacije” i zadržala je u tom statusu u svom registru. Čak joj je na traženje zvaničnika “Prometeja” da AVORS dostavi odgovor o statusu akreditacije izdala potvrdu 28.03.2024. godine da ostaju upisani u registru koji vodi entitetska Agencija i prema izdatom dopunskom rješenju produžena im je važnost akreditacije do 19.10.2024. godine.

“Prometej” je 23. februara ove godine svečanom promocijom i dodjelom diploma u njihovim prostorijama obilježio 17 godina postojanja i rada. Međutim, nakon podizanja optužnice Tužilaštva BiH i potvrđivanja od strane Suda BiH, u kojoj se među pet visokoškolskih ustanova u BiH pod sumnjom da su učestvovale u kupoprodaji diploma našao i “Prometej”, nastupili su novi problemi po ovu ustanovu.

Tužilaštvo BiH u drugom obraćanju od strane AVORS da im dostavi informacije o statusu banjalučke visoke škole u predmetu “Klaster”, koja se nalazila u postupku akreditacije, je odbilo da pruži konkretnu informaciju, osim što su potvrdili da je i ona na tom spisku. Više negativnih nalaza inspekcijskog nadzora, brojne primjedbe u ocjenama ispunjenosti Kriterijuma za akreditaciju, poništenje diploma i učešće u aferi “Klaster” očigledno su presudili da “Prometej” ne dobije pozitivno mišljenje i preporuke za akreditaciju, odnosno “prolaznu ocjenu” kod Akreditacijskog vijeća i Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH (HEA).

“Odbija se zahtjev za akreditaciju Visokoj školi za primjenjene i pravne nauke “Prometej” Banja Luka i studijskih programa Poslovna ekonomija (180 ECTS) i Transportno inžinjerstvo (180 i 240 ECTS), jer u postupku vanjskog vrednovanja nije utvrđena usklađenost rada sa Kriterijumima za akreditaciju visokoškolskih ustanova u Bosni i Hercegovini i Pravilnikom o akreditaciji visokoškolskih ustanova i studijskih programa” – stoji u Rješenju o odbijanju akreditacije visokoškolske ustanove i studijskih programa, izdatog od strane AVORS.

U Rješenju se, između ostalog navodi da će se “Prometej” nakon konačnosti Rješenja brisati iz Registra akreditovanih visokoškolskih ustanova i studijskih programa. AVORS je izdavanjem ovog Rješenja iz registra uklonio sva dosadašnja Rješenja o akreditaciji, pa i ono o produžetku važenja akreditacije do 19.10.2024. godine.

“Ovo je prilično ozbiljna stvar i zabrinuti smo za studente “Prometeja”, koji očigledno na pravi način nisu od strane rukovodstva ustanove na kojoj studiraju upoznati sa ovim dešavanjima. Na njihovom zvaničnoj internet stranici, kojom su u obavezi da informišu studente o svim relevantnim informacijama koji mogu imati uticaja na njihov položaj i studiranje, nema tih informacija o zvaničnom odbijanju akreditacije. Nasuprot ovome, “Prometej” je na Oglasnoj tabli informisao studente da nastava na novoj akademskoj 2024/2025. godine počinje 7. oktobra” – reakcija je studentskih aktivista NGG „Akreditovane visokoškolske ustanove – priznate diplome“, koji dodaju da ih je direktor „Prometeja“ Dr Borislav Bijelić ranije obavijestio da je na tužbu Visoke škole protiv Zapisnika prosvjetne inspekcije kojim se nalazilo poništenje diploma Okružni sud u Banja Luci 29.3.2024. donio Presudu kojom se tužba uvažava i osporeni akt poništava, ali nije sada i da su dobili Rješenje o odbijanju akreditacije.

Inače, ovo je treća visokoškolska ustanova kojoj je od strane AVORS u ovoj godini odbijena akreditacija. Nakon 16 godina rada Visokoj školi “Koledž kozmetologije i estetike” Banja Luka 20.06.2024. godine, a prije nje i 17.03.2023. godine Visokoj školi za ekonomiju i informatiku Prijedor. Međutim, prijedorska visoka škola je tužila Upravni odbor AVORS Okružnom sudu u Banja Luci radi poništenja rješenja, smatrajući da su se ispunili svi potrebni zakonski uslovi da škola i studijski program Javna uprava dobiju akreditaciju. Okružni sud u Banja Luci presudom 06.06.2024. godine poništio Rješenje AVORS i Agencija je ovu ustanovu morala vratiti u svom registru u status “ustanova u postupku akreditacije”.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije