Komentari i analize

„Ukoliko CIK ne objavi Centralni birački spisak do dana izbora ili ne odgovori na pitanje u čemu je problem sa njegovom objavom – objavit ćemo ga mi!“, poručuju iz Koalicije „Pod lupom“

Da stvar bude apsurnija, dok šira javnost nema uvid u Centralni birački spisak, u isto ga vrijeme političke stranke imaju. Postavlja se pitanje zbog čega je to tako ako je cilj stati u kraj manipulacijama sa biračkim spiskom? Manipulacijama kojima su vršioci upravo političke stranke, a žrtva građani, čija bi pomoć u otklanjanju nepravilnosti, manipulacija i prevara, bila izuzetno dragocjena.

Prethodnih smo godina nebrojeno puta slušali primjere kako su na izborima glasovale osobe koje nisu više među živima, kako je na jednoj adresi prijavljeno više ljudi nego što ih tu stvarno živi, te brojne druge nepravilnosti. To je jedan od razloga zašto je, uz ostalo, posljednjim izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH definirano da Centralni birački spisak (CBS) mora biti dostupan cjelokupnoj javnosti.

Naime, u Članu 3.1 posljednjih izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH navedeno je kako su Centralni birački spisak (CBS) i izvodi iz CBS-a javni, što se osigurava u skladu s odredbama navedenog Zakona i odredbama podzakonskih akata Centralne izborne komisije BiH (CIK BiH), a sve s ciljem osiguranja točnosti i ukupnog integriteta Centralnog biračkog spiska. U Zakonu također stoji kako birač ostvaruje pravo uvida u svoje osobne podatke evidentirane u izvodu iz CBS-a neposrednim uvidom na internetskoj stranici Centralne izborne komisije BiH, te da javnost ostvaruje pravo uvida u izvode iz Centralnog biračkog spiska izlaganjem privremenih izvoda iz Centralnog biračkog spiska putem internetske stranice Centralne izborne komisije BiH ili na drugi adekvatan način koji podzakonskim aktom utvrdi Centralna izborna komisija BiH, vodeći računa о principima zaštite osobnih podataka.

Međutim, u praksi to nije u potpunosti ispoštovano.

Istina jeste da ukoliko odete na stranicu CIK-a, uz unos imena, prezimena i JMB-a, dobit ćete informaciju jeste li upisani u Centralni birački spisak, te ako jeste – koje je vaše biračko mjesto, adresa i naziv biračkog mjesta te općina za koju glasate. Međutim, osim toga, ne možete dobiti uvid tko je još na biračkom spisku, ima li na njemu osoba koje su prethodno preminule, je li na jednoj adresi prijavljeno više osoba nego što uistinu tu živi, je li prijavljen netko tko ne živi u Bosni i Hercegovini.

Da stvar bude apsurnija, dok šira javnost nema uvid u Centralni birački spisak, u isto ga vrijeme političke stranke imaju. Postavlja se pitanje zbog čega je to tako ako je cilj stati u kraj manipulacijama sa biračkim spiskom? Manipulacijama kojima su vršioci upravo političke stranke, a žrtva građani, čija bi pomoć u otklanjanju nepravilnosti, manipulacija i prevara, bila izuzetno dragocjena.

U namjeri da razjasnimo ove nedoumice, poslali smo upit Centralnoj izbornoj komisiji BiH te zatražili tumačenje ovakve situacije. Dopis smo poslali 16.9.2024. godine s upitom postoje li sporni elementi s objavljivanjem Centralnog biračkog spiska. Do dana objave ovoga teksta odgovor nismo dobili. Što je samo po sebi indikativno.

Kontaktirali smo i Agenciju za zaštitu osobnih podataka BiH pitajući postoje li bilo kakve prepreke u objavljivanju osobnih podataka glasača za Izbore 2024. u skladu s posljednim objavljenim Izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH? Nažalost, umjesto jasnog, nedvosmislenog odgovora, na pitanje iz njihove osnovne nadležnosti, odgovorili su nam kako Agencija za zaštitu osobnih podataka BiH nije zaprimila zahtjev za mišljenje na navedene izmjene i dopune Izbornog zakona BiH te nas uputili da se obratimo CIK-u: “Središnje izborno povjerenstvo BiH je ovlašteno za provođenje izbora u BiH, te i nadležno da poštuje načela zaštite osobnih podataka. Stoga, upućujemo vas da se sa vašim pitanjem obratite navedenima“.

Kako konkretan odgovor nismo dobili niti u jednoj od navedenih institucija, obratili smo se i OHR-u, te zamolili za pojašnjenje odluke o Centralnom biračkom spisku iz posljednjih izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH.

Iz OHR-a su se, međutim, odlučili za diplomatski pristup, te, vjerovatno ne želeći da narušavaju kredibilitet CIK-a u situaciji kad taj kredibilitet dovode u pitanje neki politički akteri, odgovorili: “Donošenjem izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, 26. marta 2024. godine, visoki predstavnik je uveo nekoliko novina u cilju vraćanja povjerenja birača u izborni proces. Prema ovom zakonu, odgovornost za provođenje izmjena i dopuna povjerena je Centralnoj izbornoj komisiji BiH, uključujući i odgovornost koju CIK ima za tačnost, ažuriranje i cjelokupni integritet Centralnog biračkog spiska na cijeloj teritoriji BiH. Ova odgovornost podrazumijeva i omogućavanje pristupa javnosti Centralnom biračkom spisku u skladu s odgovarajućim zakonodavstvom. U skladu sa informacijama kojima raspolažemo, Centralna izborna komisija je implementirala ovo pravilo.”

No, dok institucije, kako domaće, tako i međunarodne „petljaju“ i kalkulišu, dozvoljavajući si netransparentnost, prebacivanje odgovornosti i međusobnu zaštitu, nevladin sektor, vođen isključivo interesom javnosti, je rezulatan u stavu da je trenutna situacija neprihvatljiva i da predstavlja obesmišljavanje donesenih izmjena Izbornog zakona.

“Objava CBS-a je jedini način da građani otkriju nalaze li se mrtve osobe na biračkim spiskovima, da li su na njihovim adresama prijavljena lica koja tu ne žive, te da li su sa biračkog spiska brisana lica za koja su se stekli uslovi za to . Objava CBS-a je jedini način da se izvrši nezavisna revizija biračkog spiska, otkriju razmjere problema koje imamo sa biračkim spiskovima, te unaprijedi tačnost biračkog spiska.”

Koalicija „Pod lupom“, koja dugi niz godina prati i unaprjeđuje izbornu kulturu, kao i procese u Bosni i Hercegovini stava je kako Centralni birački spisak i dalje nije javan: „Ovo što trenutno imamo od javnosti CBS-a (izlaganje privremenih izvoda iz CBS-a po opštinama na oglasnim pločama početkom jula mjeseca, te online alat za provjeru da li je birač registrovan za glasanje) – imamo godinama unazad! A zakon je u međuvremenu promijenjen.“.

A promijenjen je s ciljem da se otklone nepravilnosti i zloupotrebe a na da sve ostane isto. Promjenjen je zbog suštine a ne zbog forme. I samo (pozitivne) promjene, koje je trebao donijeti, opravdavaju način na koji je donesen – nametanjem. Zato izostanak tih promjena i izaziva ozbiljno nezadovoljstvo.

Iz Koalicije „Pod lupom“ su najavili da će nastaviti zahtjevati od CIK-a sve do izbornoga dana da javno objavi izvode iz Centralnog biračkog spiska na svojoj internetskoj stranici.

Prema zakonu, CIK je dužna da izvode iz CBS-a učini dostupnim javnosti, u skladu s članom 3.1, stavom (5) Izbornog zakona BiH. To još uvijek nije učinjeno. Smatramo da je to jedino ispravno i u skladu za zakonom. Objava CBS-a je jedini način da građani otkriju nalaze li se mrtve osobe na biračkim spiskovima, da li su na njihovim adresama prijavljena lica koja tu ne žive, te da li su sa biračkog spiska brisana lica za koja su se stekli uslovi za to (npr. lica brisana iz evidencije državljana BiH). Objava CBS-a je jedini način da se izvrši nezavisna revizija biračkog spiska, otkriju razmjere problema koje imamo sa biračkim spiskovima, te unaprijedi tačnost biračkog spiska“, kažu iz koalicije organizacija civilnog društva koja godinama promatra izbore u BiH.

„Ukoliko CIK ne objavi Centralni birački spisak do dana izbora ili ne odgovori na pitanje u čemu je problem da se CBS objavi – objavit ćemo ga mi!, poručili su iz Koalicije „Pod lupom“.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije