Građanski aktivizam

Hoće li neko krivično odgovarati za bezakonje na Ugru?

“Kada pogoduju stranim investitorima, za (entitetske) vlasti ne postoje prepreke!” – rezignirano konstatuju iz Fondacije Atelje za društvene promjene  - ACT. Navodeći slučaj bezakonja oko gradnje MHE na rijeci Ugar.

“Hoće li neko krivično odgovarati za izdavanje protivzakonitih dozvola, uzurpaciju javnog i privatnog zemljišta, uništavanje ribljeg fonda i ostale prestupe u slučajevima izgradnje malih hidroelektrana “Novakovići” i “Zapeće” na rijeci Ugar?!”, pitaju se iz Fondacije Atelje za društvene promjene – ACT.

Napominju da su u konkretnom slučaju, objekti spomenutih mHE, vodozahvati, cjevovodi i mašinske zgrade, prostiru se na administrativnom prostoru oba entiteta, pri čemu na više mjesta prolaze kroz oba entiteta. Što znači da su za dodjelu koncesija trebale biti nadležne isključivo državne institucije.

No, to da bi nešto trebalo biti, po Ustavu i zakonima ove zemlje, nije garancija ničega.

U konkretnom slučaju, dozvole su odobravale isključivo institucije entiteta Republika Srpska, dok državne institucije, institucije entiteta Federacija BiH i Srednjobosanskog kantona nisu izdale nijedan dokument.

Pri tome, kako navode iz ACT-a, vodozahvat mHE “Novakovići” nalazi se djelimično u FBiH, vodozahvat mHE “Zapeće” kompletan je u FBiH, mašinska zgrada mHE “Novakovići” kompletna je u FBiH, mašinska zgrada mHE “Zapeće” takođe je kompletna u Federaciji BiH.

Dakle, svi građevinski radovi na području Federacije BiH izvedeni su bez važeće građevinske dokumentacije. A čak nisu riješeni niti imovinsko-pravni odnosi na privatnim parcelama. Pokrenute su tužbe vlasnika nekretnina, ali ih investitor nikada nije obeštetio, dok te tužbe godinama stoje u ladicama sudova.

“O ovoj problematici ćemo uskoro razgovarati s predstavnicima Komisije za koncesije Bosne i Hercegovine, koja je i u jednom od izvještaja o radu navela ove slučajeve. Dok tužilaštva pozivamo da postupe po službenoj dužnosti i formiraju predmet u vezi očiglednih kršenja niza zakona kod izgradnje mHE “Novakovići” i mHE “Zapeće”.”, navode iz Fondacije za društvene promjene – ACT.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije