Komentari i analize

Odsustvom kontrole Općine Usora, direktor i knjigovođa se kockali novcem komunalnog preduzeća

„Direktor samozvani ili već kako da ga nazovemo Ivica Penava je sa računa firme uz pomoć kartice koju je imao od firme dizao novac sa bankomata, kako je htio za svoje potrebe i trošio ga kako je htio za sebe (kockao se, tj. kartao se), to što se priča po selu a i od nekih osoba iz Vijeća mjesne zajednice Žabljak da se radi o iznosu 22.800 KM. Drugi djelatnik iste firme Jozo Erceg je utajio i sebi preskrbio iznos od 16.800 KM. To priča jedan bivši član vijeća mjesne zajednice koji je podnio ostavku to jest nije želio više dolaziti na sastanke jer je vidio da se hoće zataškati sve, a ne smije da prijavi javno iz straha od posljedica“ - stoji u krivičnoj prijavi.

Prema krivičnoj prijavi grupe građana Općine Usora od prije četiri godine, upućene Kantonalnom tužilaštvu u Zenici, u komunalnom preduzeću “VRT” d.o.o. Žabljak-Usora, u 2018. i 2019. godini se odvijalo otuđivanje novca, a čitav slučaj još nije rasvjetljen ponajviše zbog nezainteresovanosti vlasti Općine da se taj slučaj razriješi, kao i odsustva nadzora nad njegovim i radom Mjesne zajednice.

“VRT” je od 2014. godine, kada je osnovan, u formalnom je vlasništvu Mjesne zajednice Žabljak, sa osnivačkim kapitalom od svega 2.000 KM, registrovan za sakupljanje, pročišćavanje i snabdijevanje, odnosno distribuciju vode. Pored upravljanja vodovodom, “VRT” redovno dobija poslove komunalnih usluga za JU OŠ Kulin Ban, a gazduje i lokalnom tržnicom.

Prema Jedinstvenom registru koji vodi Finansijsko-informatička agencija (FIA) ostvario je u 2023. godini 135.843 KM ukupnog prihoda, dok je u 2018. i 2019. godini prihod manji od 100.000 KM, što može upućivati na sumnje da je bilo neregularnosti u poslovanju ovog preduzeća u tom periodu, a za koji se odnosi prijava građana Tužilaštvu. Posebno i zbog toga što je, prema podacima iz registra FIA, “VRT” u prošloj godini ostvario dobit u poslovanju od 20.914 KM, a 2018. godine 11.319 KM i 2019. godini 3.346 KM.

„Direktor samozvani ili već kako da ga nazovemo Ivica Penava je sa računa firme uz pomoć kartice koju je imao od firme  dizao novac sa bankomata, kako je htio za svoje potrebe i trošio ga kako je htio za sebe (kockao se, tj. kartao se), to što se priča po selu a i od nekih osoba iz Vijeća mjesne zajednice Žabljak da se radi o iznosu 22.800 KM. Drugi djelatnik iste firme Jozo Erceg je utajio i sebi preskrbio iznos od 16.800 KM. To priča jedan bivši član vijeća mjesne zajednice koji je podnio ostavku to jest nije želio više dolaziti na sastanke jer je vidio da se hoće zataškati sve, a ne smije da prijavi javno iz straha od posljedica“ – stoji u krivičnoj prijavi.

U prijavi građana navodi se da od osnivanja komunalnog preduzeća nisu imenovana upravljačka tijela, uključujući i direktora. Potencirali su i, po njima, nedefinisane poslovne odnose izmedju tog poslovnog subjekta i MZ Žabljak, a izražene su sumnje i u nezakonito otuđivanje sredstava sa računa “VRT”-a. Iznesene su i tvrdnje da su bivši direktor i blagajnik tog preduzeća priznali otuđenje, te da su se pismeno obavezali da će vratiti novac.

Postupajući po prijavi građana, Kriminalistička policija MUP ZDK je izuzimajući finansijsku dokumentaciju preduzeća VRT od Općine Usora zatražila dokumentaciju o usvojenim završnim računima MZ Žabljak, kako bi utvrdili eventualne nezakonitosti u poslovanju preduzeća čiji je ona osnivač i vlasnik. Međutim, ni poslije četiri godine ne nazire se kraj u rasvetljavanju ovog slučaja, kao ni to da li su njegovi uposlenici vratili otuđeni novac.

Građani su u medjuvremenu dobili nezvanične informacije da je novac za koji su tvrdili da je otuđivan dvije godine u kontinuitetu, prije podnošenja njihove prijave vraćen ili u kasu MZ Žabljak ili firme „VRT“.

„Na zboru građana 20.06.2021.godine dato je izvješće o radu Mjesne Zajednice Žabljak koje nije potpisano, protokolisano i iz kojeg se može isčitati da novac koji je ukraden nikad nije vraćen na račun Mjesne Zajednice  Dana 23.10.2021.godine na zboru građana MZ Žabljak dostavljen je  pregled o poslovanja firme „VRT“ u kojem se ne vide sredstva da su vraćena na račun pa se pitamo gdje su sredstva ili nikad nisu vraćena“ – tvrdnje su građana u obraćanju medijima početkom ove sedmice.

Prema pisanju portala Afirmativa, koji je kontaktirao aktuelnog direktor poduzeća „VRT“ Matu Penavu, kako bi doznali da li je novac ili dio njega vraćen u poduzeće, nije dobijen konkretan odgovor.

„Koliko sam ja upoznat, vratili su oni i jedan i drugi u zadnje tri, četiri godine, ja sam samo unazad godinu dana direktor preduzeća. Tada kada se to dešavalo sam bio radnik u toj firmi, pa nisam bio nešto u toku. Znam da je kod Ercega nešto bilo ostalo pa je on, išlo je to preko suda, pa mislim da je sada i to dobiveno. Poduzeće ne trpi štetu, a ovo ostalo neka policija, tužilaštvo i ostali rade svoj posao kao misle da treba“ – izjavio je Mato Penava.

Raniji direktor Ivica Penava je negirao da je ostao dužan preduzeću, odnosno iznio je tvrdnje da nema nikakvih dugova prema “VRT”, te da je sve što je radio za vrijeme svog mandata bilo za dobrobit tog preduzeća i MZ Žabljak, te da je lično puno izgubio tim svojim zalaganjem.

Sa druge strane, začuđuje nezainteresovanost općinskih vlasti Usore da se što prije i na pravi način utvrdi da li je bilo zloupotreba u komunalnom preduzeću, a time i u MZ Žabljak, koja je pod ingerencijom Općine.

„Mogu kraće kazati da nemam uvid u poslovanje „VRT“, a time ni saznanja o bilo kakvim eventualnim nezakonitostima“ – izjava je na tu temu još uvijek aktuelnog načelnika Općine Usora Zvonimira Anđelića.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije