Građanski aktivizam

Opstrukcije sa višeg nivoa nakon naloga inspekcije za uklanjanje “Kineskog zida” duž korita Čečavice

Iz Opštine Teslić dobili su informaciju da je predmet trenutno kod direktora Inspektorata RS na odlučivanju, nakon žalbe investitora radova u koritu rijeke Čečavice, koji je tražio odlaganje izvršenje rješenja. Odlaganje se traži do donošenja odluke po žalbi, koju je investitor uputio Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

Gotovo mjesec dana traje opstrukcija sa višeg nivoa, Republičke uprave za inspekcijske poslove, koji nalog opštinske inspekcije Teslića da se ukloni potporni zid duž korita rječice Čečavice u mjesnoj zajednici Čečava, podignut od strane lokalnog građevinskog preduzeća, drže u svojim ladicama.

Podsjećamo, nakon prijave mještana Čečave kod Teslića da je duž rječice Čečavice koja protiče kroz naselje investitor angažovao građevinsko preduzeće “Đekić gradnja”, da izgradi temelj za potporni zid, isti dan 09.09.2024. godine opštinska inspekcija je izašla na teren  i stopirala radove.

Vodni i urbanističko-građevinski inspektor su i sami bili iznenađeni bahatošću i drskošću da se posred rječice, koja je u vrijeme obilnijih padavina pravila probleme mještanima ove mjesne zajednice, plaveći poljoprivredna imanja, izgrade temelji za potporni zid.

“I tada nam se činilo da nisu nešto izgledali srećni što su morali doći i izvršiti inspekcijski nadzor, ali su ipak naložili uklanjanje zida i dovođenje u prvobitno stanje korita. Već tada smo bili skeptični da će investitor i izvođač radova postupiti po nalogu inspekcije, znajući kako to izgleda, kada je Teslić u pitanju, kada moćnici potegnu svoje veze, ali smo ostavili duži i razuman rok da vidimo da li će to biti ispoštovano i uklonjeno. Sada čujemo da u Banjaluci koče provedbu naloga opštinske inspekcije” – ponovo su se aktivistima neformalne grupe građana “Za legalnu i kontrolisanu eksploataciju šljunka u Republici Srpskoj” obratili mještani Čečave, koji su im i početkom prošlog mjeseca dojavili informacije o pravljenju, kako su naveli, “kineskog zida” posred rječice Čečavice.

Naime, iz Opštine Teslić dobili su informaciju da je predmet trenutno kod direktora Inspektorata RS na odlučivanju, nakon žalbe investitora radova u koritu rijeke Čečavice, koji je tražio odlaganje izvršenje rješenja. Odlaganje se traži do donošenja odluke po žalbi, koju je investitor uputio Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

“Prosto da čovjek ne povjeruje da neki ljudi to rade u svojoj mjesnoj zajednici i nama svima i da bez ikakve griže savjesti se mogu žaliti na rješenje inspekcije o uklanjanju nelegalno sagrađenog objekta. Još se mi, koji smo to prijavili, moramo osjećati neprijatno kada ih sretnemo. Mada smo svejsni svega i korupcije koja je zavladala u svim porama našeg društva, još uvijek ne možemo povjerovati da će vlasti i takve kakve jesu dozvoliti da ostane onakvo stanje na terenu, odnosno zid posred korita rječice koja prolazi kroz naselje” – više su nego ogorčeni mještani Čečave.

Aktivisti NGG su, kako kažu, bili pozitivno iznenađeni brzom reakcijom opštinskih inspektora nakon objave ovog neviđenog skandala i napada na prirodu, ali su sada zatečeni nereagovanjem na pravi način Inspektorata RS.

“Kada je riječ o opštini Teslić, baš u ovoj sedmici su i do nas došle informacije, koje, ako se ispostave da su istinite, ne služe na čast Inspektoratu RS. Naime, tvrdnje iz ovog grada su da direktor tog republičkog organa Milovan Krčo i glavni republički tržišni inspektor Radivoje Gavrić, sa lokalnim moćnicima i političarima obilaze privredne subjekte i druga pravna lica, ucjenjujući ih da glasaju za politički subjekt kojima oni pripadaju. Pitamo direktora Krču, da li i iz tih raloga i u njegovoj ladici je zadržan nalog za izvršenje naloga opštinske inspekcije o uklanjanju nelegalne građevine u koritu rječice Čečavice” – javno su pitali aktivisti NGG “Za legalnu i kontrolisanu eksploataciju šljunka u Republici Srpskoj”.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije